Menü

Stresszkezelés a mindennapokban

A stressz lényegében egy tágabb gyűjtőfogalom. Elkülöníthetünk jó stresszt és káros stresszt. A pozitív stressz örömöt ad, fokozza a jóllét állapotát, például egy egészséges vizsgadrukk feleléskor segíti a teljesítményt, boldogságot érzünk egy esküvőn, izgulunk a gyerekünk ballagásán, a gyermekünk születésekor, a várva várt utazáskor, ezeket hívjuk jó stressznek, ám beszélhetünk negatív stresszről is, ez lehet természeti katasztrófa, szociális változások, traumás esemény, munkahelyi konfliktus, családi problémák, haláleset. Mai cikkünkben a mindennapi stresszfaktorokról lesz szó, illetve annak kezeléséről.

Amikor a stressz az életünkben már minden nap jelen van, nem tudunk tőle kikapcsolni, lazítani, alvásproblémákat okoz és szapora pulzust, tartósan ideges állapotot, szorongást, depressziót, koncentrációs zavart, szapora szívverést, magas vérnyomást, folyamatos nyugtalanságot, félelmet, azt mindenképp kezelni szükséges, ugyanis ekkor a szervezetünk kimerül.

Olyan elváltozások jönnek létre, amelyek a betegségek kialakulásának előfutárai, például gyengíti az immunrendszert, tartós vérnyomás-emelkedést okoz, inzulin rezisztenciát, anyagcsere betegségeket, gyulladásokat, daganatokat.

Tenni kell ellene! De hogyan vezessük le a stresszt a mindennapokban?

A stressz levezetésének számos módja létezik, van megoldás.

Ez keresendő például az életmódban, a kiegyensúlyozott táplálkozásban, a rendszeres mozgásban, egy jó illóolajos masszázsban, egy kellemes fürdőben. Utóbbi bármelyik este segítheti a mindennapos stresszlevezetést. Különösen akkor, ha megteremtjük hozzá az ideális körülményeket és nyugalmat.

Relaxáljunk! Vannak különféle videók, relaxációs anyagok a neten, érdemes válogatni belőlük, hátha egyik-másik elnyeri tetszésünket és hatékonynak érezzük.

Passzív pihenés.

Nálam a pihenés sokszor aktív kikapcsolódást jelent, például futást, pedig sokszor a passzív pihenés segít többet: az alvás.

Természetesen az aktív pihenés is jótékony hatású, hiszen a szabadban végzett rendszeres testmozgás előnyei megszámlálhatatlanok, de aki nem a sportban találja meg ezt a fajta megnyugvást, az menjen el színházba, moziba, túrázni, kirándulni, találkozzon barátokkal, kártyázzon a kollégákkal munka után, vegyen részt családi programokban, menjen fürdőbe, szaunázzon.

Sokan dícsérik a jógát, a tai chit, a meditációs gyakorlatokat, melye segítik szerveink összehangolt működését és tudományosan bizonyított tény, hogy szorongás-oldó hatással is rendelkeznek.

A sort még hosszan folytathatnánk, hiszen nagyon sok olyan módszer létezik, amely segítheti a stresszkezelést, akár akupresszúrára gondolunk, akár gyógynövényekre.

Összefoglalva elmondható, hogy a stresszhelyzetektől nem tudunk megmenekülni, nem lehet elkerülni őket, hiszen az élet sokszor állít különféle helyzetek elé, azonban a stressz károsító hatásai ellen tehetünk! Alkalmazzuk a fent említett lehetőségeket, s figyeljük meg hogyan változik az életünk a mindennapokban.

Cipősdoboz akció, MikulásGyár idén is!

„Cipősdoboz akció idén is! Te is segíthetsz!” – emlékeznek még a tavalyi cikkemre erről? Ha igen, annak nagyon örülök, ebben az esetben ideje ismét emlékeztetni magunkat erre a nagyszerű jótékonysági kezdeményezésre, ha nem, akkor pedig kérem olvassák el a mai témánkról készült írást és lehetőségeik szerint segítsenek a rászorulókon!

A karácsony illatai

A karácsony hangulatához elengedhetetlenek a hagyományos karácsonyi ételek, az apró díszek és kiegészítők és bizonyos illatok is, amelyek igazán meghitté teszik a családi ünnepet.
Aki kedveli az illóolajokat, olvassa el mai cikkünket!

Nem olvasnak a kamaszok

Vajon miért nehéz a 12-16 éves korosztályt olvasásra bírni? Hogyan tehetjük vonzóvá az irodalmat és a könyveket az internettel, mobiltelefonnal, közösségi oldalakkal, „kütyüzéssel” szemben? Hogyan válasszunk könyvet a gyermekünknek?

Egy jó weboldal titka

Általánosságban elmondható, hogy akkor szokott magas látogatói szám mellett nagy bounce rate előfordulni, ha valami nem működik jól. Ebben az esetben érdemes a weboldalnál kezdeni a probléma felderítését.

Milyen előnyökkel jár, ha az apa megy gyedre?

Azon túl, hogy az apák egyre inkább igyekeznek kivenni részüket a gyermeknevelésből, érdemes anyagilag is megfontolni, hogy melyik szülő vegye igénybe a fenti támogatásokat. Hiszen aki többet keres, jóval nagyobb összegű juttatást kaphat. Azonban mielőtt amellett tennénk le a voksunkat, hogy az édesapa vegye igénybe az ellátásokat, alaposan járjunk utána, hogy megfelel-e az előírt jogosultsági feltételeknek.