Menü

Stresszkezelés a mindennapokban

A stressz lényegében egy tágabb gyűjtőfogalom. Elkülöníthetünk jó stresszt és káros stresszt. A pozitív stressz örömöt ad, fokozza a jóllét állapotát, például egy egészséges vizsgadrukk feleléskor segíti a teljesítményt, boldogságot érzünk egy esküvőn, izgulunk a gyerekünk ballagásán, a gyermekünk születésekor, a várva várt utazáskor, ezeket hívjuk jó stressznek, ám beszélhetünk negatív stresszről is, ez lehet természeti katasztrófa, szociális változások, traumás esemény, munkahelyi konfliktus, családi problémák, haláleset. Mai cikkünkben a mindennapi stresszfaktorokról lesz szó, illetve annak kezeléséről.

Amikor a stressz az életünkben már minden nap jelen van, nem tudunk tőle kikapcsolni, lazítani, alvásproblémákat okoz és szapora pulzust, tartósan ideges állapotot, szorongást, depressziót, koncentrációs zavart, szapora szívverést, magas vérnyomást, folyamatos nyugtalanságot, félelmet, azt mindenképp kezelni szükséges, ugyanis ekkor a szervezetünk kimerül.

Olyan elváltozások jönnek létre, amelyek a betegségek kialakulásának előfutárai, például gyengíti az immunrendszert, tartós vérnyomás-emelkedést okoz, inzulin rezisztenciát, anyagcsere betegségeket, gyulladásokat, daganatokat.

Tenni kell ellene! De hogyan vezessük le a stresszt a mindennapokban?

A stressz levezetésének számos módja létezik, van megoldás.

Ez keresendő például az életmódban, a kiegyensúlyozott táplálkozásban, a rendszeres mozgásban, egy jó illóolajos masszázsban, egy kellemes fürdőben. Utóbbi bármelyik este segítheti a mindennapos stresszlevezetést. Különösen akkor, ha megteremtjük hozzá az ideális körülményeket és nyugalmat.

Relaxáljunk! Vannak különféle videók, relaxációs anyagok a neten, érdemes válogatni belőlük, hátha egyik-másik elnyeri tetszésünket és hatékonynak érezzük.

Passzív pihenés.

Nálam a pihenés sokszor aktív kikapcsolódást jelent, például futást, pedig sokszor a passzív pihenés segít többet: az alvás.

Természetesen az aktív pihenés is jótékony hatású, hiszen a szabadban végzett rendszeres testmozgás előnyei megszámlálhatatlanok, de aki nem a sportban találja meg ezt a fajta megnyugvást, az menjen el színházba, moziba, túrázni, kirándulni, találkozzon barátokkal, kártyázzon a kollégákkal munka után, vegyen részt családi programokban, menjen fürdőbe, szaunázzon.

Sokan dícsérik a jógát, a tai chit, a meditációs gyakorlatokat, melye segítik szerveink összehangolt működését és tudományosan bizonyított tény, hogy szorongás-oldó hatással is rendelkeznek.

A sort még hosszan folytathatnánk, hiszen nagyon sok olyan módszer létezik, amely segítheti a stresszkezelést, akár akupresszúrára gondolunk, akár gyógynövényekre.

Összefoglalva elmondható, hogy a stresszhelyzetektől nem tudunk megmenekülni, nem lehet elkerülni őket, hiszen az élet sokszor állít különféle helyzetek elé, azonban a stressz károsító hatásai ellen tehetünk! Alkalmazzuk a fent említett lehetőségeket, s figyeljük meg hogyan változik az életünk a mindennapokban.

Szelektálás – mit dobjunk ki és mit ne?

Amikor már túlzsúfolttá válnak a szekrényeink, szobáink, belépni sem tudunk az előszobába, halmozzuk a tárgyakat, mániákusan gyűjtögetünk és nem akarunk semmit kidobni, akkor itt az ideje egy nagyobb szelektálásnak! Ha kétségeink vannak afelől, hogy mit szabad kidobni és mit nem ajánlott, akkor olvassák el mai írásunkat.

Energiaforrások sportoláskor: gélek, gumicukor, kóla és társai

A gumicukor, csokoládé, kóla gyakori választás sportolók körében, amikor gyors energiaforrásra van szükségük, mások gélekre, energiazselékre, italporokra, gondosan kimért grammnyi adagokra esküsznek. Vajon melyek a leghasznosabb energiaforrások a sportolók számára?

Az OCD negatív hatásai a magánéletre

Egyszerű meghatározása szerint a kényszerbeteg kénytelen olyasmire gondolni, amire nem akar gondolni, a feszültség oldására kénytelen olyat cselekedni, amit nem akar megtenni. A skizofréniával ellentétben a beteg tökéletesen tisztában van cselekedetei belső eredetével és abszurditásával, nem veszíti el a kapcsolatot a való világgal.

Hogyan tartsuk fent a motivációt?

Ahhoz, hogy elérjük a céljainkat, szükségünk lesz arra, hogy folyamatosan motiváltak maradjunk. Ez azonban nem jön mindig könnyedén, éppen ezért érdemes foglalkozni a motiváció kérdésével.

A social media új biznisze: Az influencer sportitalok

Az utóbbi években egyre több híresség és közösségi média influencer dob piacra saját márkájú sportitalokat, amelyeket gyakran a testmozgás elősegítésére, és az egészség fokozására hirdetnek, a legnépszerűbb ezen termékcsaládból a Prime. Bár ezek a termékek népszerűek lehetnek a követőik körében, fontos megvizsgálni azok valódi összetevőit és káros hatásait. Ezen italok többségében egyáltalán nem kapcsolódnak a sporthoz, csupán az internet egy új lehetőségét használják ki.