Menü

Emberéletbe kerülhet egy téves riasztás

Nemcsak jelentős anyagi kárt okoz, de akár emberéleteket is veszélybe sodorhat, ha valaki szándékosan jelent be valamilyen hamis esetet a 112-es segélyhívó számon. Mindez szabálysértésnek minősül, így a szándékos megtévesztés következményeket von maga után.

Többféle téves jelzést lehet megkülönböztetni. Ha valaki jóhiszeműen tesz bejelentést, de valójában tévedett, vagy ha szándékosan akarják megtéveszteni a tűzoltókat, illetve, ha a beépített tűzjelző rendszer indul be – véletlenül – és nem mondja le senki.

Többször is érkezett már szándékosan téves bejelentés a mentőkhöz, tűzoltókhoz, ebben az rendőrségi eljárást kezdeményezhet. A rosszindulatú riasztások több tízezer forintos fölösleges költséget okoznak kivonulásonként, de egyes esetekben – például légi mentés esetén – a költségek több százezer forintra is rúghatnak.

Idén sajnos már közel négyszáz ilyen jellegű megtévesztő hívás érkezett be a katasztrófavédelemhez.

Az anyagi kár csak az egyik tényező, a másik, hogy emberéleteket sodorhat veszélybe a tévesen telefonáló, hiszen amíg a mentősök, tűzoltók indokolatlan riasztás miatt foglalttá válnak, addig nem érnek oda, ahol valóban szükség lehet rájuk.

A tévesen betelefonálók talán bele sem gondolnak abba, hogy míg a tűzoltók az alaptalan segélyhívásban jelzett helyre mennek, addig érkezhet valódi, tényleges segítségkérés, amihez emiatt később vagy későn érnek oda, netán egy távolabbi tűzoltóságról kell autót a helyszínre küldeni.

A telefonbetyárok rossz tréfája tehát nemcsak sokba kerülhet, de veszélyesek is. A törvény értelmében, aki a nemzeti segélyhívó számot annak rendeltetésétől eltérő célból, szándékosan felhívja, szabálysértést követ el, mely rendőrségi eljárást von maga után. A katasztrófavédelem ilyen esetekben szabálysértés miatt feljelentést tesz az illetékes rendőrkapitányságon.

Az eljáró bíróságok rendszerint pénzbüntetést szabnak ki, illetve közérdekű munkára ítélik az elkövetőket, ezenfelül minden esetben kötelezik őket arra, hogy térítsék meg a bejelentéssel okozott kárt is, vagyis a tűzoltógépjárművek vonulási költségét, mely adott esetben a százezer forintot is elérheti.

Mint azt a katasztrófavédők is összefoglalták, a téves bejelentő:

akadályozza a valódi segítségnyújtást,
szabálysértést követ el,
rendőrségi eljárás indulhat ellene,
pénzbüntetés szabható ki rá,
elzárással is büntethető és
a tűzoltók kivonulásának költségeit is meg kell térítenie.

A szakemberek szerint amióta a szabálysértési törvény szabályozza ezt a témakört, egyharmadára csökkent a szándékosan megtévesztő telefonhívások száma.

Éjjel-nappal és ingyenesen hívhatjuk a 112-es segélyhívó számot, amin keresztül azonnali segítség kapható a rendőrségtől, a mentőszolgálattól és a katasztrófavédelemtől, azonban a segélyhívó számok rendeltetéstől eltérő használata és a valótlan bejelentés is szabálysértésnek minősül, és pénzbírság megfizetését vonhatja maga után.

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?

A rossz főnök jellemzői

Jó vezetőnek lenni kemény munka, rossz vezetőnek lenni viszont igazán könnyű. Ám semmi sem fekete vagy fehér: senki sem állhat a spektrum két végpontján, vagyis nincs teljesen tökéletes vezető, ahogy ördögtől való, rossz főnök sem. Ha a vezetők odafigyelnek arra, hogy ne kövessék el ezeket a hibákat, számos buktatót elkerülhetnek.

Mi okozza a tavaszi fáradtságot és mit tehetünk ellene?

A tavaszi fáradtság nem betegség, sokkal inkább egy fizikai és pszichés tünetekkel járó, ideiglenes állapot, jellemző rá a kimerültség, a letragikus hangulat, olykor a fejfájás, migrén vagy alvási nehézségek.

Tízmilliószoros napok 2024-ben! Melyek ezek és mit jelentenek?

Aki hisz és követi az asztrológiát, annak érdekes lehet a következő információ, vagy talán már fejből tudja is azokat a dátumokat, amelyeket tízmilliószoros napoknak nevezünk, vajon melyek ezek a dátumok 2024-ben?

Ments meg három életet!

„Adj vért és ments meg három életet!” – ismerjük a mondást, de vajon voltunk – már vért adni, rendszeres véradókká váltunk-e, tudjuk, hogy miért fontos a véradás?