Menü

Emberéletbe kerülhet egy téves riasztás

Nemcsak jelentős anyagi kárt okoz, de akár emberéleteket is veszélybe sodorhat, ha valaki szándékosan jelent be valamilyen hamis esetet a 112-es segélyhívó számon. Mindez szabálysértésnek minősül, így a szándékos megtévesztés következményeket von maga után.

Többféle téves jelzést lehet megkülönböztetni. Ha valaki jóhiszeműen tesz bejelentést, de valójában tévedett, vagy ha szándékosan akarják megtéveszteni a tűzoltókat, illetve, ha a beépített tűzjelző rendszer indul be – véletlenül – és nem mondja le senki.

Többször is érkezett már szándékosan téves bejelentés a mentőkhöz, tűzoltókhoz, ebben az rendőrségi eljárást kezdeményezhet. A rosszindulatú riasztások több tízezer forintos fölösleges költséget okoznak kivonulásonként, de egyes esetekben – például légi mentés esetén – a költségek több százezer forintra is rúghatnak.

Idén sajnos már közel négyszáz ilyen jellegű megtévesztő hívás érkezett be a katasztrófavédelemhez.

Az anyagi kár csak az egyik tényező, a másik, hogy emberéleteket sodorhat veszélybe a tévesen telefonáló, hiszen amíg a mentősök, tűzoltók indokolatlan riasztás miatt foglalttá válnak, addig nem érnek oda, ahol valóban szükség lehet rájuk.

A tévesen betelefonálók talán bele sem gondolnak abba, hogy míg a tűzoltók az alaptalan segélyhívásban jelzett helyre mennek, addig érkezhet valódi, tényleges segítségkérés, amihez emiatt később vagy későn érnek oda, netán egy távolabbi tűzoltóságról kell autót a helyszínre küldeni.

A telefonbetyárok rossz tréfája tehát nemcsak sokba kerülhet, de veszélyesek is. A törvény értelmében, aki a nemzeti segélyhívó számot annak rendeltetésétől eltérő célból, szándékosan felhívja, szabálysértést követ el, mely rendőrségi eljárást von maga után. A katasztrófavédelem ilyen esetekben szabálysértés miatt feljelentést tesz az illetékes rendőrkapitányságon.

Az eljáró bíróságok rendszerint pénzbüntetést szabnak ki, illetve közérdekű munkára ítélik az elkövetőket, ezenfelül minden esetben kötelezik őket arra, hogy térítsék meg a bejelentéssel okozott kárt is, vagyis a tűzoltógépjárművek vonulási költségét, mely adott esetben a százezer forintot is elérheti.

Mint azt a katasztrófavédők is összefoglalták, a téves bejelentő:

akadályozza a valódi segítségnyújtást,
szabálysértést követ el,
rendőrségi eljárás indulhat ellene,
pénzbüntetés szabható ki rá,
elzárással is büntethető és
a tűzoltók kivonulásának költségeit is meg kell térítenie.

A szakemberek szerint amióta a szabálysértési törvény szabályozza ezt a témakört, egyharmadára csökkent a szándékosan megtévesztő telefonhívások száma.

Éjjel-nappal és ingyenesen hívhatjuk a 112-es segélyhívó számot, amin keresztül azonnali segítség kapható a rendőrségtől, a mentőszolgálattól és a katasztrófavédelemtől, azonban a segélyhívó számok rendeltetéstől eltérő használata és a valótlan bejelentés is szabálysértésnek minősül, és pénzbírság megfizetését vonhatja maga után.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.