Menü

Növényi olajok és felhasználásuk

A magyar konyha egyik alapja, hogy hagymát dinsztelünk zsíron, olajon, de más nemzetek konyhái is előszeretettel használják az olajokat, viszont nem mindegy, hogy melyiket mire.

Az egészséges táplálkozáshoz elengedhetetlen, hogy zsírokat fogyasszunk. Egyrészt fontos, hogy egyes vitaminok csak zsírban oldódnak, szóval enélkül nem tudnak beépülni, mint az A-, az D-, E- és K-vitamin. Másrészt olyan tápanyag, melyből komoly mennyiségű energiát nyerhetünk. A növényi olajok olyan zsírsavakat tartalmaznak, mint omega-3 és omega-6, amit testünk nem képes előállítani, így külső forrásból kell pótolnunk. Ezek feltétlenül szükségesek a sejtek membránjainak felépítésében.

Háromféle csoportba sorolhatóak előállításuk szerint. Az első a finomított étolajok, amikor a tisztított alapanyagot sajtolják, majd igen magas hőfokon finomítják. Az eljárás miatt nincs túl magas tápanyagtartalmuk és ízük se, ezért ajánlják sütéshez és főzéshez, így nem lesz semmilyen utóíze a benne készült ételnek. A napraforgó étolaj az egyik legismertebb, kiváló szterin- omega-6 és E-vitamin forrás. A szterin ahhoz kell, hogy a vér koleszterinszintje normális értéken maradjon. Emellett a bőrünknek is jót tehetünk vele, hiszen nem engedi, hogy az kiszáradjon és a szabadgyökök elleni védelemben is komoly szerepet játszhat.

A második fajta szűz olajok, melyek egyáltalán nem tartalmaznak adalékanyagot. Mechanikus tisztításon esnek át, majd préseléssel nyerik ki az olajat. Ennél az eljárásnál az értékes tápanyagok az olajban maradnak, illetve a színe és íze sem tűnik el. Az egyik ilyen ismert olaj, az olívaolaj, melyből létezik szűz és extra szűz verzió is. Magas polifenol tartalma miatt kitűnő antioxidáns hatású és összetétele miatt jó hatással van a szív- és érrendszerre is. Ez az olaj annyiban kakukktojás, hogy nem csak szűz olaj lehet, hanem lehet hidegen sajtolt is. Felhasználását tekintve az olasz ízvilág jellegzetes darabja, de salátákhoz is kiválóan illik.

Végül harmadikként következzenek hidegen sajtolt olajok. Itt maximum 27 foknál nem lehet magasabb a hőkezelés, ezáltal a vitaminok és antioxidánsok megmaradnak. Ízük erős, jellegzetes, ezért inkább saláták ízesítésére alkalmasak. Érdemes említeni a tökmagolajat, melynek sötét zöld színe van, igen sok A- és E-vitamint, szelént és rengeteg telítetlen zsírsavat tartalmaz. Linolsav és E-vitamin tartalma miatt jótékony hatással bír a bőrre. Érdemes tésztákra önteni, pestókat és leveseket ízesíteni vele, de sajtokhoz és kenyérrel is nagyon finom.

Amikor olajokat használunk, érdemes odafigyelni arra, hogy milyen jellegű ételhez használjuk fel, mivel nem csak javíthatunk az ízeken, de el is ronthatjuk erős aromájukkal ételeinket. Az olajok mértékletes fogyasztására szüksége van a szervezetünknek, hogy egészségesebbek és élettel telibbek legyünk.

Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?

A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.

Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.

Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.

Mi az a vízikefír és hogyan készül?

A kristálygomba, vagy más néven vízikefír, egy fermentálható anyag, mely cukros vízből pezsgő, enyhén savanykás italt varázsol. Egyre többen fedezik fel hazánkban is ezt a különleges erővel bíró nedűt, amely nemcsak emésztést segít és gyulladást csökkent, hanem életet lehel a hétköznapokba is. Az alábbi cikkben megismerhetjük a használatát, a gondozását, és azt is, hogy hogyan válik belőle egy pohár kortyolható frissítő.