Szerencsehozó és kerülendő falatok szilveszterre és újévre
- Dátum: 2023.12.30., 09:50
- Martinka Dia
- képek: pixabay.com
- bab, borsó, bőség, fánk, gazdagság, hal, halpikkely, hiedelem, káposzta, köles, kultúra, kürtőskalács, lencse, mák, malac, malacsült, népszokás, országok, pezsgő, rétes, rizs, szárnyas, szerencse, Szerencsehozó és kerülendő falatok, szilveszter, újév, zöld leveles zöldségek
Múlt cikkünkben a szilveszteri és újévi népszokásokat, hiedelmeket gyűjtöttük csokorba, melyek talán már kicsit háttérbe szorultak, azonban az étkekkel kapcsolatos babonák még mai napig foglalkoztatják az embereket. A szilveszter és az újév első napja rengeteg hagyománnyal, babonával rendelkezik.
Az elmúló óesztendő, illetve az érkező újév fontos esemény, összekapcsolódnak, hatnak egymásra. Minden kultúrának megvannak a maga szerencsehozó ételei, lássuk mivel köszöntsük a 2024-es esztendőt!
A malacsült egy elmaradhatatlan étel az ünnepi asztalról, ennek sok oka van.
Bizonyos magyarázatok szerint az állat orrával előre túr, azaz a jövőbe mutat, és a szerencsét kitúrja a földből, más megközelítés szerint azonban a malac kövérsége, hája jelenti a jólétet. Egy biztos, akár virsliként, akár sültként fogyasztjuk, egyik népcsoport sem készíti el ilyenkor rántva, csakis sütve!
A másik jelképes étel a káposzta, mely akár a malac mellett fogyasztva is ajánlott, a káposzta ugyanis pénzt hoz a házhoz. Emellett bármely más zöld leveles étel is ezt a jelentést hordozza, lehet az mángold, spenót, kelkáposzta. Aki szilveszterkor sokat fogyaszt belőle, az anyagi gyarapodást remélhet az elkövetkező évben.
A magyar hagyomány szerint a hallal elúszik a szerencse, így mifelénk ezt nem fogyasztják, ám bizonyos országokban ilyenkor is kedvelt fogásnak számít. Ők halpikkelyt tesznek a pénztárcájukba, mely számukra a meggazdagodást segíti.
Lencse, bab, borsó, köles…
Nem csak a hosszú és zsíros ételekkel kell ilyenkor megtömni a hasunkat, hanem jó hír a könnyebb fogások kedvelőinek, hogy a lencse, a bab, a borsó és a rizs is ebbe a csoportba tartozik. A magyaroknál a lencsefőzelék, lencseleves egy tipikus újévi ebéd, édesanyám mindig elkészíti és ragaszkodik hozzá, hogy megkóstoljuk.
Van olyan ország, ahol a gránátalma jelképezi a szerencsét, a színe és a benne lévő magok ígérik a gazdagságot.
A szilveszteri fánk is igen elterjedt, bár jól tudom inkább farsangi étel, mégsem elírás, ha azt mondom, szilveszterkor is része a menünek.
Bizonyos országokban szokás érmét sütni a kelt tésztákba, süteményekbe, pudingokba, aki pedig előbb megtalálja, az biztosan szerencsés lesz az elkövetkezendő évben.
Sok pénzt, egészséget nemcsak a lencse és a malachús jósol, hanem a kürtőskalács és a pezsgő és a rétes is. Utóbbit mákkal töltötték, ez is a pénzt és a bőséget, gazdagságot szimbolizálja.
A fent említett ételek közül bátran válogathatunk szilveszterkor és újévkor, azonban a szárnyas fogásokat most kerüljük el, ahogy a rákételeket is. A szárnyasok elrepülhetnek a szerencsével, a vadak elfutnak vele, a rákok visszafelé haladnak.
Magyar méz – egészséges táplálék
A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.
Mire jó az articsóka?
A mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes jobban megbarátkoznunk vele. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.
Természetes tápanyag a gondtalan emésztésért
Az emésztőenzimek feladata, hogy a bejuttatott táplálékot feldolgozzák, alkotórészeire bontsák. Az amiláz nevű, szénhidrátbontó enzimnek köszönhetően az emésztés már a szájban elkezdődik, a hasnyálmirigy, a máj és a bélfalból elválasztódó emésztőenzim pedig a fehérjék és a zsírok bontásában segít. Ha ezekből az enzimekből nincs elég, akkor az emésztés folyamata nem megy végbe zavartalanul.
A többműszakos munkarend hatásai az egészségre
Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.
Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság
A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.