Menü

Ne tiltsuk a gyerekeknek az édességet

Igen, tisztában vagyok vele, hogy mit írtam címként, nem tévedés valóban úgy gondolom, hogy ne tiltsuk az édességet a gyereknek, ugyanis megvan a helye az étrendben, máris kifejtjük, hogy mit értünk ezalatt.

Nem vagyok álszent, ahogy a felnőtteknek, úgy a gyereknek is szükségük lehet némi édes örömforrásra, ezért nincs értelme eltiltani senkit az édességektől, arról nem is beszélve, hogy olykor szükséges a gyors hatású kalória.

Természetesen nem az édesített üdítőkre és cukorkákra szeretném rábeszélni a kedves olvasókat, melyek fölöslegesen megnövelik az energiabevitelt és elhízáshoz vezethetnek, sokkal inkább arról van szó, hogy a gyerekeket meg kell tanítani a mértékletesség fontosságára.

„A mérték az érték” - szokták mondani, s ezzel mindent jól össze is foglaltam, hiszen nincs tiltott étel, csak túlzó mennyiség.

Miért ne tiltsuk az édességet gyerekeinknek?

Mert aki azt hiszi, hogy édességeket száműzni és tiltani kell az étrendből az téved. Egy egészségesen és változatosan felépített étrendben az efféle nyalánkságok megfelelő és mértékletes fogyasztása nem tilos, a fontos sokkal inkább az, hogy már egészen a kisgyermekkorban kialakuljanak az édességfogyasztással kapcsolatos helyes táplálkozási attitűdök. Az egészségre nevelés pedig a szülő feladata.

A tudatos táplálkozás kialakítása nem folytonos tiltásokról szól, hanem arról, hogy megfelelő időben, mértékben beleférhet az étrendbe bármi, elegendő folyadékfogyasztás, tápanyagbevitel és rendszeres mozgás mellett.

Az egyik legfontosabb ok, amiért nem tiltom a csokoládét, cukorkát, az pedig az, hogy nem lehet a gyermeket burokban nevelni, hiszen tudjuk, hogy kap olykor az oviban, meg a nagyinál és a dédinél. És igen! Kap csokit otthon is. Sőt, hogy összezavarjam az erről kérdezőket, gyakran elmondom, hogy én saját kezűleg teszek ki egy kosár csokit otthon, a gyerekek számára elérhető magasságban, közelségben, főleg így karácsony után a sok kapott édesség mind ott sorakozik az asztalon, tehát szem előtt van.

A gyermekeket már egészen pici korban meg lehet tanítani arra, hogy az édességnek is megvan a helye a táplálkozásban. Soha nem főétkezés helyett fogyasztjuk és nem nagy mennyiségben, hanem kisebb adagokat, heti 1-2 alkalommal.

Az is egy számomra bevált módszer, hogy nem desszertet adok ebéd után, hanem egy kisebb étkezés - akár tízórai vagy uzsonna – az édesség, ami egy különálló kis köztes étkezést jelent, a fontos reggeli-ebéd-vacsora pedig minőségi, tápanyagdúsabb étel.

Édesség helyett nálunk gyakori a tejtermék, a tejszelet, a tejberizs, a túró rudi, tegnap épp csokis, bolti tejberizst kanalaztak suli után hazaérve, nem látok ebben semmi kivetnivalót.

Délután edzésre mennek, s mire vacsorára kerül a sor, már ismét az egészségesebb falatokat kapják. Eltiltani pedig egyáltalán nem kell, nem is érdemes, sőt nem is szabad őket az édességtől, hiszen a tiltás még inkább felkelti a vágyat és az érdeklődést, minél inkább tilos, annál jobban érdekli.

Talán nem így van?

A megoldás szerintem ennyire egyszerű. A gyerek pedig ezt megérti, hiszen neki is fájt már a hasa, látott kövér nénit, volt már valószínűleg fogorvosnál, s így magától fog törekedni arra, hogy a számára kellemetlen érzéseket, hasfájást, fogfájást elkerülje.

Nálunk ott a kosár csoki, nem tilos, nincs elrejtve, lehet enni belőle, csak néha, apránként, mértékkel és keveset.

Energiaforrások sportoláskor: gélek, gumicukor, kóla és társai

A gumicukor, csokoládé, kóla gyakori választás sportolók körében, amikor gyors energiaforrásra van szükségük, mások gélekre, energiazselékre, italporokra, gondosan kimért grammnyi adagokra esküsznek. Vajon melyek a leghasznosabb energiaforrások a sportolók számára?

Tudatos tartalomfogyasztás: mire figyeljen a szülő?

Az emberek ma már szinte életkortól függetlenül használják az okostelefonokat és a közösségi oldalakat, amelyek akár ártalmasak is lehetnek, legfőképpen fiatalokra, gyerekekre. Hogyan lehetünk mi magunk is tudatos fogyasztók és mire figyeljünk szülőként?

Mennyi baktériumot szed össze egy kisgyerek az udvaron?

A minap néztem arról egy videót, hogy mennyi baktérium van egy kisgyerek kezén játszótér után. A tanulmány eredményét egy mikrobiológus mutatta meg.

Ultrafeldolgozott élelmiszerek

Amikor belépünk egy üzletbe, kedvünkre vásárolunk a polcokról, de valószínűleg sokszor azt se tudjuk, hogy konkrétan milyen élelmiszer került a kosárba. Pedig a boltokban rengeteg a feldogozott termék, ilyen az ultrafeldolgozottak köre is.

Reggelizéssel kapcsolatos tévhitek

Ahányféle diéta és trend, annyiféle útmutatás az étkezésekről. Tények és tévhitek a reggeliről, pro és kontra.