Menü

Téli bőrápolás, avagy hogyan óvjuk bőrünket a hideg időben?

Miért nem mindegy, hogy mivel zuhanyozunk vagy fürdünk? Ugyanis a tusfürdőben lévő hatóanyagok nemcsak a felszínén fejtik ki a hatásukat, hanem a mélyebb rétegekbe jutva is teszik a dolgukat. Ideális esetben tiszta, puha és hidratált a bőrünk, de a gyakorlat és a mindennapi élet egészen mást hozhat különösen a hideg időjárásban. Emiatt télen még inkább fontossá válik bőrünk védelme.

A téli hónapokat elsősorban az érzékeny, száraz bőrűek sínylik meg. Legnagyobb veszélyben az arcunk és a kezünk van, hiszen ezek az általában szabadon lévő testfelületek. A bőr optimális állapotának fenntartásához elengedhetetlen a rendszeres hidratálás, legyen az kézkrém, tusfürdő, vagy éppen ajakápoló. Télen sajnos a kiszáradással együtt a viszketés, kipirosodás rengetegszer előjöhet. Nem is beszélve a kellemetlen tapintásról. Erre pedig nem kell magyarázni, hogy senki sem vágyik.

Óvatosan a tusfürdőkkel

A túlzott higiénia és fürdés különösen a téli időszakban nem kedvez a bőr egészségének. A szappanok és tusfürdők eltávolítják a bőr természetes védelmét, és nagyban hozzájárulnak a kiszáradásához. Ha nem végzünk intenzív sporttevékenységet, vagy nehéz fizikai munkát, nem érdemes minden nap valamilyen anyaggal átmosni az egész testünket. Jobban járunk, ha csak a “kritikusabb területeken” mosakszunk tusfürdővel, vagy erre kialakított szerekkel. Valamint télen még inkább érdemes jó minőségű, hidratáló szereket választani.

Ha többször kádban fürdünk, akkor célszerű fürdősót használni. Emellett a legtöbb bolti termékben SLS (Nátrium-lauril-szulfát) található. Ez egyfajta habzóanyag, ami károsítja a bőr eredeti védőrétegét, így az fokozottabban lesz kitéve a külső hatásoknak, és szárító hatása is van, ami télen még inkább káros lehet. A megfelelő illatú tusfürdő vagy habfürdő megnyugtató vagy éppen energizáló teret alakít ki a fürdőszobában. Télen a komor és szürke időszakban már önmagában ez is segítheti az ellazulást és a relaxációt. A kellemes illatú fürdő után nyugodtabb az alvás, és teljesebb a pihenés is.

Hogyan előzhetjük meg a kiszáradást?

A szeles, hideg időjárásban olyan hidratáló krémet válasszunk, amelyik nem akadályozza a bőrlégzést, és segíti a hidratálást. Ha napközben a szabad levegőn tartózkodunk, olyan krémet válasszunk, amely ahelyett, hogy teljesen beszívódna, filmszerű védőréteget képez, és így óvja a bőrfelületet a kiszáradástól. Testünk elvesztett nedvességének pótlására zuhanyzás után használjunk testápolót, napközben pedig kézkrémmel, ajakápolóval védekezzünk a kiszáradás ellen. Valamint testápolót érdemes akár egész testre kiterjedően használni bizonyos időközönként, ezzel segítve a regenerálódást.

Télen érdekes jelenség, hogy egyszerre küzdünk és próbáljuk elkerülni a zsíros bőrt. Testünk természetes módon termel olajokat, ám ebből a felesleges mennyiség káros lehet, hiszen pattanásokat, mitesszereket okozhat. Viszont közben télen a folyamatos bőrszárazság ellen is küzdeni kell, ami szintén pattanást, kiütéseket okozhat. Szerencsére minden bőrtípusra léteznek remek testápoló termékek, így a zsíros és a száraz bőrre is.

Felüdülés a légutaknak is

A hideggel együtt járnak a különböző felső légúti megbetegedések. A zárt helyek száraz levegője után, egyből kilépünk a tartós hűvös, hideg időjárásba. Emiatt a nyálkahártyánk folyamatos harcot folytat a vírusok és más kórokozók ellen. Az orrunk és a légutak tisztulását szintén segíthetjük egy kellemes fürdővel. Nem kell extrém illatú fürdősót választani ahhoz, hogy élvezzük a sós pára előnyeit. Ha minőségi és természetesebb alapú fürdőszert választunk, azok gyengéden segíthetnek abban, hogy a váladék távozzon, a légutaink pedig megtisztuljanak. Emellett a meleg tágítja az ereket, fokozza a vérkeringést, valamint az efféle fürdésnek relaxáló hatása is van az emberekre.

Összességében a téli bőrápolás esetén lényeges, hogy milyen tusfürdőt, sampont, balzsamot és testápolót használunk a tisztálkodás során, hiszen mindezek nagymértékben befolyásolják annak állapotát. Valamint a vízzel együtt ezek a termékek is a lefolyóba kerülnek, és több tonnányit használnak emberek évente, viszont egyáltalán nem mindegy, hogy egyéni szinten milyeneket választunk a boltokból.

Azok a tusfürdők, habfürdők, samponok és balzsamok, amelyek sok szintetikus összetevőt tartalmaznak, a téli időszakban még inkább szárítják a bőrünket. A természetes összetevőkből készült szerek, szappanok is hatékonyan tisztítanak, ami elsőre kicsit szokatlan lehet, hogy nem habzanak annyira, mint a hagyományos termékek. Valamennyi habra azért tőlük is számíthatunk, de mivel nem tartalmaznak habzó anyagokat, ez a hatás kicsit visszafogottabban érvényesül. Cserébe viszont biztonságban tudhatjuk a bőrünket, és nem mellesleg a környezet is kíméljük. Valamint a belső nyugalom a bőrünkön is látszik, tehát a kiegyensúlyozott élet az egész testre jó hatással van.

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?