Menü

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Lonicera kamtschatica, azaz szibériai mézbogyó. Japánban már régóta egészségmegőrző „elixírként” közismert növény. Szereti a hideget, az árnyékot, a nedves talajt, a szeles időt, de kibírja a hőséget is. Ha ez nem lenne elég, azt is érdemes tudni, hogy olyan növény, ami nem fogja telefutni a kertet, hogy később mérgelődjünk, és a fejünket törjük, hogyan is szabaduljunk meg a nem kívánatos sarjaktól.

Ellenben hű társunk lesz jó sokáig, hiszen akár 50 évig is eléldegél. Tavasszal virágba borul, majd igen korán, a hozzá hasonlókhoz képest jóval előbb termést hoz, május végén, június elején már szüretelhetünk. A bogyó hosszúkás alakú, színre olyan, mint az áfonya, illata pedig mézédes. Dísznövénynek is és termését felhasználandó „haszonnövényként” is kertünk éke lehet.

Ami egészségünk szempontjából első sorban fontos a növényben, az a termése, bár egyes kultúrákban a növény minden részélt felhasználják. Ez a hosszúkás, áfonyára emlékeztető bogyó tele van mindenféle jóval. A méhek rendkívül szeretik, pedig ízre málnás beütésű. Telis-tele van vitaminokkal, antioxidánsokkal, például A-, B-, C- és E-vitamin, kálium, kalcium, foszfor, vas, flavonoidok. Kiugróan magas az antocianin tartalma, amely a jellemzően többek között a kék színű zöldségekben és gyümölcsökben találhatóak. Ez a kis bogyó erősíti az immunrendszert, jótékony hatással van a szív- és érrendszeri megbetegedések leküzdésére és segíti az emésztőrendszerünk megfelelő működését.

Remek gyulladáscsökkentő, a fogíny betegségek orvosa, kezelhetik vele a reumát, fokozza hajszálerekben futó vérkeringést. Klorogén tartalmához köthető, hogy igen jól szabályozza a vérnyomást, és a rákkutatás terén is jelentős eredményeket tud felmutatni, mivel kimutatták, hogy bioaktív anyagainak köszönhetően gátolja a vastagbélrák káros sejtjeinek növekedését. A gyökeréből készült teát ízülti gyulladásokra és fejfájás elleni szerként is használják egyes népi gyógyászatokban.

Felhasználhatjuk a bogyókat nyersen, a sütikbe áfonya és málna helyett tökéletes. Főzhetünk belőle lekvárt is, akár az előbb említett gyümölcsökkel vegyesen. Aszalni is lehet, úgy pedig remek nassolnivaló. Befőttként is eltehetjük, magjai egyáltalán nem zavaróak, hiszen egészen aprók, de gyümölcslét is készíthetünk belőle.

A mézbogyó egy nagyon szerethető növény, ami szinte teljesen igénytelen a környezetét tekintve, melynek termése nem csak finom, hanem rendkívül jótékony is. Könnyű a termesztése és bogyóit sokféleképpen felhasználhatjuk, ezzel is színesebbé és egészségesebbé téve ételeinket.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.