Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel
- Dátum: 2024.04.16., 16:22
- Erdős Dorka
- képek:pexels.com
- áfonya, antocianin, flavonoid, gyulladáscsökkentő, lekvár, mézbogyó, vitaminok
Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!
Lonicera kamtschatica, azaz szibériai mézbogyó. Japánban már régóta egészségmegőrző „elixírként” közismert növény. Szereti a hideget, az árnyékot, a nedves talajt, a szeles időt, de kibírja a hőséget is. Ha ez nem lenne elég, azt is érdemes tudni, hogy olyan növény, ami nem fogja telefutni a kertet, hogy később mérgelődjünk, és a fejünket törjük, hogyan is szabaduljunk meg a nem kívánatos sarjaktól.
Ellenben hű társunk lesz jó sokáig, hiszen akár 50 évig is eléldegél. Tavasszal virágba borul, majd igen korán, a hozzá hasonlókhoz képest jóval előbb termést hoz, május végén, június elején már szüretelhetünk. A bogyó hosszúkás alakú, színre olyan, mint az áfonya, illata pedig mézédes. Dísznövénynek is és termését felhasználandó „haszonnövényként” is kertünk éke lehet.
Ami egészségünk szempontjából első sorban fontos a növényben, az a termése, bár egyes kultúrákban a növény minden részélt felhasználják. Ez a hosszúkás, áfonyára emlékeztető bogyó tele van mindenféle jóval. A méhek rendkívül szeretik, pedig ízre málnás beütésű. Telis-tele van vitaminokkal, antioxidánsokkal, például A-, B-, C- és E-vitamin, kálium, kalcium, foszfor, vas, flavonoidok. Kiugróan magas az antocianin tartalma, amely a jellemzően többek között a kék színű zöldségekben és gyümölcsökben találhatóak. Ez a kis bogyó erősíti az immunrendszert, jótékony hatással van a szív- és érrendszeri megbetegedések leküzdésére és segíti az emésztőrendszerünk megfelelő működését.
Remek gyulladáscsökkentő, a fogíny betegségek orvosa, kezelhetik vele a reumát, fokozza hajszálerekben futó vérkeringést. Klorogén tartalmához köthető, hogy igen jól szabályozza a vérnyomást, és a rákkutatás terén is jelentős eredményeket tud felmutatni, mivel kimutatták, hogy bioaktív anyagainak köszönhetően gátolja a vastagbélrák káros sejtjeinek növekedését. A gyökeréből készült teát ízülti gyulladásokra és fejfájás elleni szerként is használják egyes népi gyógyászatokban.
Felhasználhatjuk a bogyókat nyersen, a sütikbe áfonya és málna helyett tökéletes. Főzhetünk belőle lekvárt is, akár az előbb említett gyümölcsökkel vegyesen. Aszalni is lehet, úgy pedig remek nassolnivaló. Befőttként is eltehetjük, magjai egyáltalán nem zavaróak, hiszen egészen aprók, de gyümölcslét is készíthetünk belőle.
A mézbogyó egy nagyon szerethető növény, ami szinte teljesen igénytelen a környezetét tekintve, melynek termése nem csak finom, hanem rendkívül jótékony is. Könnyű a termesztése és bogyóit sokféleképpen felhasználhatjuk, ezzel is színesebbé és egészségesebbé téve ételeinket.
Hogyan készítsünk chutneyt? Ez most lekvár vagy savanyúság?
Se nem lekvár, se nem savanyúság, még csak nem is mártás, sem nem szósz. Vagy egy kicsit mindegyik együtt, de az biztos, hogy húsok mellé zseniális! Azok, akik szeretnek kipróbálni új ízeket és textúrákat, ők biztosan szeretni fogják a „chutney”-t.
Vitaminok fontossága ősszel
Beköszöntött az ősz, sőt már a hűvöseb idő is utolért bennünket! Ilyenkor érdemes odafigyelni arra, hogy ne betegedjünk meg, és karban tartsuk az immunrendszerünket. Ennek az alapja a megfelelő táplálkozás és vitaminbevitel.
Most akkor mennyi az annyi?
Számtalan cikk és tanulmány látott már napvilágot a koffeinfogyasztással kapcsolatban. Utánanéztünk, mennyi a biztonságosan elfogyasztható napi koffeinmennyiség.
Meta cím: Most akkor mennyi az annyi?
A kávé és koffein hatása a szervezetre: napi hány csésze a határ?
A kávé világszerte az egyik legnépszerűbb ital, de hatásait tekintve megoszlanak a vélemények. Vajon tényleg jótékony, vagy több kárt okoz, mint hasznot? Ebben a cikkben részletesen megvizsgáljuk a kávé pozitív és negatív hatásait, valamint azt, hogy mennyi kávé fogyasztása ajánlott a mindennapokban.
Miért egészséges több halat fogyasztani?
Európa legtöbb országában átlagosan 20 kg halat fogyasztanak az emberek évente – ez az arány nálunk alig 4 kg, ami eléggé szomorú, hiszen a halfogyasztás rengeteg pozitív élettani hatással bír. Hazánkban az emberek átlagosan havonta egy alkalommal fogyasztanak halat.