Menü

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Lonicera kamtschatica, azaz szibériai mézbogyó. Japánban már régóta egészségmegőrző „elixírként” közismert növény. Szereti a hideget, az árnyékot, a nedves talajt, a szeles időt, de kibírja a hőséget is. Ha ez nem lenne elég, azt is érdemes tudni, hogy olyan növény, ami nem fogja telefutni a kertet, hogy később mérgelődjünk, és a fejünket törjük, hogyan is szabaduljunk meg a nem kívánatos sarjaktól.

Ellenben hű társunk lesz jó sokáig, hiszen akár 50 évig is eléldegél. Tavasszal virágba borul, majd igen korán, a hozzá hasonlókhoz képest jóval előbb termést hoz, május végén, június elején már szüretelhetünk. A bogyó hosszúkás alakú, színre olyan, mint az áfonya, illata pedig mézédes. Dísznövénynek is és termését felhasználandó „haszonnövényként” is kertünk éke lehet.

Ami egészségünk szempontjából első sorban fontos a növényben, az a termése, bár egyes kultúrákban a növény minden részélt felhasználják. Ez a hosszúkás, áfonyára emlékeztető bogyó tele van mindenféle jóval. A méhek rendkívül szeretik, pedig ízre málnás beütésű. Telis-tele van vitaminokkal, antioxidánsokkal, például A-, B-, C- és E-vitamin, kálium, kalcium, foszfor, vas, flavonoidok. Kiugróan magas az antocianin tartalma, amely a jellemzően többek között a kék színű zöldségekben és gyümölcsökben találhatóak. Ez a kis bogyó erősíti az immunrendszert, jótékony hatással van a szív- és érrendszeri megbetegedések leküzdésére és segíti az emésztőrendszerünk megfelelő működését.

Remek gyulladáscsökkentő, a fogíny betegségek orvosa, kezelhetik vele a reumát, fokozza hajszálerekben futó vérkeringést. Klorogén tartalmához köthető, hogy igen jól szabályozza a vérnyomást, és a rákkutatás terén is jelentős eredményeket tud felmutatni, mivel kimutatták, hogy bioaktív anyagainak köszönhetően gátolja a vastagbélrák káros sejtjeinek növekedését. A gyökeréből készült teát ízülti gyulladásokra és fejfájás elleni szerként is használják egyes népi gyógyászatokban.

Felhasználhatjuk a bogyókat nyersen, a sütikbe áfonya és málna helyett tökéletes. Főzhetünk belőle lekvárt is, akár az előbb említett gyümölcsökkel vegyesen. Aszalni is lehet, úgy pedig remek nassolnivaló. Befőttként is eltehetjük, magjai egyáltalán nem zavaróak, hiszen egészen aprók, de gyümölcslét is készíthetünk belőle.

A mézbogyó egy nagyon szerethető növény, ami szinte teljesen igénytelen a környezetét tekintve, melynek termése nem csak finom, hanem rendkívül jótékony is. Könnyű a termesztése és bogyóit sokféleképpen felhasználhatjuk, ezzel is színesebbé és egészségesebbé téve ételeinket.

Tökfélék jótékony hatása

A tökféléket rendkívül változatos formában, színben és ízben találjuk meg a piacokon, vagy a boltok polcain, nagyon egészséges zöldség szervezetünk számára.

Óvatosnak kell lenni a gyümölcsfogyasztással?

A gyümölcsök a kiegyensúlyozott étrend alapvető részei, hiszen rengeteg vitamint, ásványi anyagot, rostot és antioxidánst tartalmaznak. Azonban sokan nem tudják, hogy a túlzott gyümölcsfogyasztás is járhat kockázatokkal, főként bizonyos egészségi állapotok vagy étrendi célok mellett.

Az instant levesek kultúrája és hatásai

Az instant levesek világszerte népszerűek a gyorsaságuk, olcsóságuk és egyszerűségük miatt – sokan mégis túl gyakran nyúlnak utánuk. Bár elsőre ártalmatlannak tűnnek, hosszú távon komoly egészségügyi problémákhoz vezethetnek. A kultikus státuszuk mögött sokszor tápanyaghiány, sótúladagolás és egyoldalú táplálkozás húzódik meg.

Veszélyes, ha lenyeli a gyerek a rágógumit?

Sok szülő megijed, amikor gyermeke véletlenül lenyel egy rágógumit – de vajon jogos-e az aggodalom? A szakértők szerint a legtöbb esetben nincs ok pánikra, de bizonyos körülmények között a rágógumi lenyelése komoly egészségügyi kockázatokat is jelenthet.

Tapas – a spanyolok egyik étkezési szokása

Ahány ország, annyi étkezési forma, annyiféle fűszerezés, vagy szokás. A spanyolok többek között a tapasra esküsznek, és milyen jól teszik.