Menü

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Lonicera kamtschatica, azaz szibériai mézbogyó. Japánban már régóta egészségmegőrző „elixírként” közismert növény. Szereti a hideget, az árnyékot, a nedves talajt, a szeles időt, de kibírja a hőséget is. Ha ez nem lenne elég, azt is érdemes tudni, hogy olyan növény, ami nem fogja telefutni a kertet, hogy később mérgelődjünk, és a fejünket törjük, hogyan is szabaduljunk meg a nem kívánatos sarjaktól.

Ellenben hű társunk lesz jó sokáig, hiszen akár 50 évig is eléldegél. Tavasszal virágba borul, majd igen korán, a hozzá hasonlókhoz képest jóval előbb termést hoz, május végén, június elején már szüretelhetünk. A bogyó hosszúkás alakú, színre olyan, mint az áfonya, illata pedig mézédes. Dísznövénynek is és termését felhasználandó „haszonnövényként” is kertünk éke lehet.

Ami egészségünk szempontjából első sorban fontos a növényben, az a termése, bár egyes kultúrákban a növény minden részélt felhasználják. Ez a hosszúkás, áfonyára emlékeztető bogyó tele van mindenféle jóval. A méhek rendkívül szeretik, pedig ízre málnás beütésű. Telis-tele van vitaminokkal, antioxidánsokkal, például A-, B-, C- és E-vitamin, kálium, kalcium, foszfor, vas, flavonoidok. Kiugróan magas az antocianin tartalma, amely a jellemzően többek között a kék színű zöldségekben és gyümölcsökben találhatóak. Ez a kis bogyó erősíti az immunrendszert, jótékony hatással van a szív- és érrendszeri megbetegedések leküzdésére és segíti az emésztőrendszerünk megfelelő működését.

Remek gyulladáscsökkentő, a fogíny betegségek orvosa, kezelhetik vele a reumát, fokozza hajszálerekben futó vérkeringést. Klorogén tartalmához köthető, hogy igen jól szabályozza a vérnyomást, és a rákkutatás terén is jelentős eredményeket tud felmutatni, mivel kimutatták, hogy bioaktív anyagainak köszönhetően gátolja a vastagbélrák káros sejtjeinek növekedését. A gyökeréből készült teát ízülti gyulladásokra és fejfájás elleni szerként is használják egyes népi gyógyászatokban.

Felhasználhatjuk a bogyókat nyersen, a sütikbe áfonya és málna helyett tökéletes. Főzhetünk belőle lekvárt is, akár az előbb említett gyümölcsökkel vegyesen. Aszalni is lehet, úgy pedig remek nassolnivaló. Befőttként is eltehetjük, magjai egyáltalán nem zavaróak, hiszen egészen aprók, de gyümölcslét is készíthetünk belőle.

A mézbogyó egy nagyon szerethető növény, ami szinte teljesen igénytelen a környezetét tekintve, melynek termése nem csak finom, hanem rendkívül jótékony is. Könnyű a termesztése és bogyóit sokféleképpen felhasználhatjuk, ezzel is színesebbé és egészségesebbé téve ételeinket.

Az alkohol toleranciaszint

Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.
Ennek mértéke személyenként nagyon eltérő lehet: függ a nemtől, a genetikától, testsúlytól stb. – fontos viszont, hogy rendszeres fogyasztással ez a szint folyamatosan emelkedik, azaz elkezdjük „bírni az ivást”.

Antibiotikum és az alkohol párban fogyasztása

Az alkoholfogyasztás sokak életének fontos része, ennek ellenére a mai napig vannak olyan tények az italozással kapcsolatban, amelyekkel nem vagyunk teljesen tisztában.

Energiaforrások sportoláskor: gélek, gumicukor, kóla és társai

A gumicukor, csokoládé, kóla gyakori választás sportolók körében, amikor gyors energiaforrásra van szükségük, mások gélekre, energiazselékre, italporokra, gondosan kimért grammnyi adagokra esküsznek. Vajon melyek a leghasznosabb energiaforrások a sportolók számára?

Ultrafeldolgozott élelmiszerek

Amikor belépünk egy üzletbe, kedvünkre vásárolunk a polcokról, de valószínűleg sokszor azt se tudjuk, hogy konkrétan milyen élelmiszer került a kosárba. Pedig a boltokban rengeteg a feldogozott termék, ilyen az ultrafeldolgozottak köre is.

Reggelizéssel kapcsolatos tévhitek

Ahányféle diéta és trend, annyiféle útmutatás az étkezésekről. Tények és tévhitek a reggeliről, pro és kontra.