Menü

Gyógynövények, amelyek segítenek fáradtság ellen

A fáradtságot többek közt okozhatja a nem megfelelő, többször megszakított alvás, rossz étrend, stressz, depresszió, dohányzás, alkoholfogyasztás, testmozgás hiánya, a sokat repülőknél pedig a jet lag (időeltolódással járó fáradtság).

Panax ginseng

A hagyományos kínai orvoslásban a panax ginsengről (magyar nevén ázsiai ginzeng) úgy tartják, hogy nagyfokú energiát biztosít a szervezetnek. Ma étrend-kiegészítőként használják az általános közérzet javítására, valamint olyan egészségügyi problémákra, mint a szív- és érrendszeri rendellenességek, depresszió, merevedési zavarok, menopauzális hőhullámok- és a fáradtság. A Journal of Alternative and Complementary Medicine folyóiratban közölt kutatás szerint, az amerikai és az ázsia ginzeng is képes fellépni a fáradtság ellen, illetve szedése javítja a fizikai- és szellemi egészséget, és hosszan tartó energiát nyújt.

Maca gyökér

A maca kivonat fáradtságcsökkentő hatással van a kísérleti állatokra.

Az Andok perui lejtőin őshonos növény többek közt arról híres, hogy koffeinszerű energiát nyújt úgy, hogy az nem jár együtt izgatottsággal, hirtelen fellépő idegességgel.

A maca gyökeret fogyasztó emberek arról számoltak be a természetgyógyásznak, hogy sokkal éberebbek, energikusabbak, jobban bírják a mindennapi megpróbáltatásokat. Egyes kultúrákban a maca gyökér pörkölt, sült ételként vagy levesként kerül az asztalra. A maca gyökér nem csak fáradtság ellen hatásos, de növényi fehérjékben, vasban, cinkben, magnéziumban, kalciumban és különböző vitaminokban is bővelkedik. Pajzsmirigyproblémák és magas vérnyomás esetén használatát illetően feltétlenül ki kell kérni az orvos javaslatát.

Szibériai ginzeng

Vagyis tajgagyökér. Ennek a fas cserjének a gyökerét a kínai orvoslás általában a krónikus fáradtság természetes gyógymódjaként használja. „Bár nem valódi ginzeng, a szibériai ginzengről ismert, hogy segíti a stressz leküzdését” – mondja Jaquel Patterson természetgyógyász.

Többek közt kimutatták róla, hogy javítja a sportteljesítményt, növeli a fizikai, illetve szellemi állóképességet, és segíti a kiegyensúlyozott alvást.

További előnyökkel jár, hogy támogatja az általános immunműködést, és stimulálja a hormonokat. Kapható kapszulában, por alakban és tea formájában. Aki antidepresszánst, vérhigítót szed esetleg cukorbeteg vagy autoimmun betegsége van, konzultáljon a kezelőorvosával, mielőtt szibériai ginzenget kezd szedni!

Szelektálás – mit dobjunk ki és mit ne?

Amikor már túlzsúfolttá válnak a szekrényeink, szobáink, belépni sem tudunk az előszobába, halmozzuk a tárgyakat, mániákusan gyűjtögetünk és nem akarunk semmit kidobni, akkor itt az ideje egy nagyobb szelektálásnak! Ha kétségeink vannak afelől, hogy mit szabad kidobni és mit nem ajánlott, akkor olvassák el mai írásunkat.

Mennyi baktériumot szed össze egy kisgyerek az udvaron?

A minap néztem arról egy videót, hogy mennyi baktérium van egy kisgyerek kezén játszótér után. A tanulmány eredményét egy mikrobiológus mutatta meg.

A kék hajnalka növény hatása

A kék hajnalka hallucinogén hatását már az aztékok felismerték, jövőbe látó és rituális szertartásokhoz is használták. Európába a XVI. században érkezett a növény, magyar költők verseiben is olvashatunk a virágról. Tompa Mihály Hajnalka című költeményét már 1847-ben megírta.

Kertfrissítés nyárra

A nyár ideális időszak a kerti tevékenységekhez és a szabadtéri élményekhez. Egy jól díszített udvar nemcsak esztétikailag vonzó, hanem kényelmes és meghitt légkört is teremt, amelyben élvezhetjük az időt a családdal, és a barátokkal. Az alábbi cikkben megtudhatunk néhány inspiráló ötletet arra, hogy hogyan frissíthetjük fel a kertet a nyári hónapokra.

BPA, a káros műanyag – ezért figyelj rá

Az élelmiszerek, italok csomagolása során a legkézenfekvőbbek jelenleg a műanyag dobozok és üvegek. Nem csak rengeteg nehezen vagy egyáltalán nem lebomló szemetet termelünk vele, de ha BPA-t tartalmaznak, az egészségünkre komoly káros hatással lehet.