Menü

Miket vigyen magával a gyermek az osztálykirándulásra?

Minden évben nagyon vártuk gyerekként az osztálykirándulások időszakát az iskolában, most pedig szülőként élem át ezt. A nagyfiam ezen a héten egy ötnapos erdélyi kiránduláson vesz részt, ezért nagyon át kellett gondolnom, hogy pakoljunk be, hiszen külföldről nem lehet „hazaugrani”, ha valami fontos itthon marad. Az örök dilemma pedig talán minden szülő előtt ismert: hogy pakoljunk a gyereknek táborba, kirándulásra?

Úgy vélem a szülők egy része sokszor egy komplett túlélőfelszerelésben gondolkozik, ha elutazik a gyermeke, mások szerint teljesen felesleges annyi mindent pakolni. Nincs szülő, aki ne tette volna már fel a kérdést, mielőtt a gyereke osztálykirándulásra indult volna: mit pakoljunk a táskába?

Én mindig lista szerint működöm, eszerint pakolok és szerintem érdemes egy listát írni indulás előtt a ténylegesen (!) szükséges felszerelésekről és eszközökről, amit mindenképpen tegyünk bele a gyerek hátizsákjába. Íme néhány tudnivaló, amit mindenképp vegyünk figyelembe.

Ruházat, cipő, papucs

Természetesen attól függően pakolunk, hogy hány napos osztálykirándulásra indul a gyermek. Minden napra készítsünk be egy tiszta pólót, alsó ruházatot és zoknit. A pulcsi is elengedhetetlen, mert az időjárás bizony néha igen kiszámíthatatlan. Eső vagy zápor ellen érdemes esőkabáttal is készülni és még nyáron is, amikor meleg van, indokolt minimum egy meleg pulcsit betenni a kirándulás idejére, vagy vékony kabátot.

A váltócipő is fontos, ami mellé papucs is kerüljön a bőröndbe, ami a szálláson is szükséges lesz például a tusoláskor. Nemcsak kényelmesebb, de a közös zuhanyzóban higiénikusabb is.

Sapka! A hűvös szellőtől sokaknak megfájdulhat a füle, de vannak olyanok, akik a napsütésre érzékenyek, így mindkettő megfontolásból jó választás egy sapka vagy baseballsapka.

Tisztasági felszerelés

Nagyobb méretű törölköző a zuhanyzáshoz, egy kisebb az arcmosáshoz vagy kéztörléshez és a tusfürdő vagy szappan a tisztálkodáshoz, továbbá fogkefét és fogkrémet is tegyünk a neszesszerbe, emellett a fésű vagy hajkefe is hasznos útitárs lesz, főleg a lányoknak. (Rövidhajú fiúk anyukájaként én ilyet nem pakoltam be) A lányoknál ne maradjon otthon se hajgumi vagy hajcsat, illetve náluk nem árt egy kis ajakápoló sem – legalábbis én magamnak pakolnék ilyesmit.

Étel és ital

Bár nem kell egy egész élelmiszerboltot bepakolni a táskába, azért néhány alapvető enni- és innivalóra biztosan szüksége lesz a gyerkőcnek. Érdemes nem romlandó jellegű szendvicset készíteni, mellé gyümölcslevet, teát vagy vizet és némi száraz rágcsálni valót, ami nem baj, ha nem csokiskeksz, hiszen a nagy melegben nem komfortos elfogyasztani a „maszatolósabb” nassolni valókat.

A gyümölcs, a müzli például nagyon jó útitárs és minimum 2 liternyi folyadék is kell, ami nem jó, ha valami édes „lötty”, ami szomjat nem olt, csak itatja magát.

Az elkészített szendvicseket semmiképp se felejtsük indulás előtt a hűtőben. (megtörtént események alapján)

Némi zsebpénz is pakolandó, ennek mértéke természetesen mindenkinél más és más és sok tényezőtől függ: például attól, hogy hány napra és hová megy a gyermek. Mindenképpen legyenek ott a gyerekeknél a megfelelő iratok, főként a diákigazolvány, szükség lehet rá akár a diákkedvezmény miatt a vonaton, múzeumokban és egyéb belépőkhöz. A taj kártya is hasznos útitárs, esetleges orvosi ellátás miatt.

Ma már szinte mindenkinek van telefonja, és ez egy osztálykiránduláson is elengedhetetlen kellék, ha szeretnénk elérni a gyereket. A töltő sem véletlenül került fel a listára, hiszen a mai mobilok elég hamar merülnek.

Naptej és kullancs-, szúnyogriasztó.

A biztonság kedvéért indulás előtt jó, ha be is kenjük a gyermek bőrét.

Fontos a biztonság.

Mindenképpen ajánlott, hogy legyen kéznél egy kisebb elsősegélydoboz az esetlegesen bekövetkező sérülések azonnali ellátásához.

Mik kerüljenek az egészségügyi csomagba?

Természetesen sebtapaszok, néhány kenőcs, egy kis kalcium, széntabletta, láz- és fájdalomcsillapító, allergia elleni gyógyszerek és a szedett saját gyógyszerek, ha vannak. Indulás előtt fussuk csak végig!

Ruházat: póló, pulóver, nadrág,melegítő,zokni,alsónemű,cipő, váltócipő,papucs,esőkabát,sapka

Tisztasági felszerelés:

fürdőpapucs,törölköző,fogkrém és fogkefe

lányoknak: fésű, hajgumi, ajakápoló (hajszárító)

tusfürdő, dezodor

Étel és ital:

nem romlandó szendvics, rágcsálni való (müzli, csokoládé, gyümölcs), tea, víz, gyümölcslé, étkezés előtt: kézfertőtlenítő, melyet szintén a kézitáskába pakolhatunk.

Egyéb holmik:

iratok (diákigazolvány, TAJ kártya), telefon és töltő, költőpénz, naptej, rovarriasztó spray

Biztonság

elsősegély doboz: ragtapasz, láz- és fájdalomcsillapító, kalciumtabletta, széntabletta, allergiagyógyszer, saját gyógyszer.

Alábbi tanácsainkat megfogadva, sem a gyermeket, sem a szülőt nem fogja semmilyen kellemetlen meglepetés érni a kirándulás alkalmával.

Iskolai ballagás, évzáró, osztálykirándulások a kánikulában

Sok helyen a napokban tartják az általános iskolai ballagásokat, az évzáró ünnepségeket, osztálykirándulásokat. Mit lehet tenni, ha a forróságban kirándul a gyerek, vagy az iskola udvarán tartják az évzáró ünnepséget?

Sok veszély leselkedik a kicsikre a strandon!

Nem tudom, hogy az ijesztőbb, hogy újra kellett éleszteni egy kisfiút az egyik strandon, vagy az döbbent le jobban, hogy a kicsit 10-15 percig nem keresték a szülei. „Nem lehet elégszer elmondani” jellegű írásom következik.

Számos veszély leselkedhet a strandon, uszodában

Az úszás vitathatatlanul egészséges, azonban a strandon, úszómedencében lévő kórokozók fertőzéseket okozhatnak

Kutyák hatása a gyerekekre

Szakemberek szinte testvéri kötelékhez hasonlítják a kutya és a gyermek barátságát, ugyanis minden gyermekek számára hatalmas előny, ha kutyával nőhet fel. Ez csökkenti a szorongásukat, a stresszszintjüket, és támogatja a szocializációjukat.

Hogy közlekedjen a gyerek?

Mire figyelsz, ha átkelsz az úttesten? Hogyan közlekedsz biciklivel? Melyek a fényvisszaverő eszközök? Miért kell bekötni a biztonsági övet? Kinek van elsőbbsége és leginkább: tudod mitől véd meg a bukósisak? Ezeket a kérdéseket nyugodtan tegyük fel gyermekeinknek és tanítsuk őket tudatos közlekedésre!