Menü

A méhpempő áldásos hatásai

A méhpempő egy természetes táplálékkiegészítő, amelyet a fiatal dolgozó méhek garatmirigy-váladékából nyernek ki. Ezt a fehér színű anyagot számos jótékony hatása miatt érdemes beépíteni a mindennapok étrendjébe.

A méhpempő fiatal méhek és a méhkirálynő táplálására szolgál a természetben, azonban a népgyógyászatban már régóta ismert az emberi szervezetre gyakorolt jótékony hatása. A méhpempő rendkívül tápláló, emellett antibakteriális, antioxidáns és gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik.

A legfontosabb hatásokat igyekeztünk néhány pontban összefoglalni.

Erősíti az immunrendszert.

A méhpempő összetevői segítik a szervezet védekezőképességét, így hatékonyabban elkerülhetjük a betegségeket és az egészségügyi problémákat. Antibakteriális, gombaölő és vírusölő tulajdonságainak köszönhetően csökkenti a betegségek kialakulásának kockázatát.

Fogyaszthatják cukorbetegek, jó a diabéteszre.

A méhpempő nem keverendő a mézzel, így azt cukorbetegek is fogyaszthatják, ugyanis nem tartalmaz olyan mennyiségű glükózt vagy fruktózt, amely károsan befolyásolná a vércukorszintet. A méhpempő jó hatással van a hasnyálmirigyre, szabályozhatja a vércukorszintet, így cukorbetegeknek és inzulinrezisztenciában szenvedőknek is előnyös.

Jótékonyan hat a hormonális egyensúlyra.

Nők esetében fontos megjegyezni, hogy a méhpempő a PMS tünetek enyhítésében is segítségünkre lehet, emellett a menstruációs ciklust is szabályozhatja, de a termékenységre is jótékony hatással van. Fogyasztásával növelhetjük a teherbeesés esélyét, ezesetben érdemes a babaprojekt előtt néhány hónappal elkezdeni szedését. A méhpempő kezelheti a klimax tüneteit is.

Javítja a memóriát.

A méhpempő fokozhatja az agyműködést, javítja a memóriát és növeli a koncentrációképességet.

Hasznos a fáradékonyság leküzdésében.

A méhpempő fogyasztásakor tapasztalható az energiaszint növekedése, így sokkal energikusabbnak érezhetjük magunkat akár néhány nap után is.

Szépíti a bőrt, gyógyítja a sebeket, jó a pattanásokra.

A méhpempő segítheti a sebgyógyulást és a bőr gyorsabb regenerálódását, akár szájon át, akár külsőleg alkalmazzuk. Antibakteriális hatásának köszönhetően tisztán és fertőzésmentesen tudja tartani a sebeket, emellett segít a gyulladásos bőrbetegségek leküzdésében. Alkalmazása hatásos lehet akné és problémás arcbőr esetén is.

Étrend-kiegészítőként fogyasztva a méhpempő természetes állapotban (gélszerű anyagként), por vagy kapszula formájában kapható. A jelenlegi kutatások szerint az adagolása a következőképp alakul: A méhpempő adagolása belsőleg tiszta formában:

Felnőtteknek: 1-2 gramm/nap.

Gyermekeknek: 0,5 gramm/nap.

Ajánlott a teljes felszívódásig a nyelv alá helyezni általában reggel, éhgyomorra, 20-30 perccel étkezés előtt. Egész évben fogyasztható. Ajánlott adagolás gyermekeknek és felnőtteknek 1-2 kiskanál/nap.

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.

Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.

Káros a léböjtkúra?

Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.

Étkezz okosan, gondolkodj gyorsan! – Gyerekeknek szóló agytápláló tippek

Minden szülő szeretné, ha gyermeke okos, figyelmes és energikus lenne. Tudtad, hogy az, amit megesznek a gyerekek, hatással van az agyműködésükre és a tanulási képességeikre is? Vannak olyan ételek, amiket gyakrabban érdemes a tányérjukra tenni, mert segítik a memóriát, a koncentrációt és az általános szellemi frissességet. Nézzük, melyek ezek az igazi “okosító ételek”!

Őszi ízek kavalkádja

Az ősz beköszöntével nemcsak a természet ölt aranybarna és vörös ruhát, hanem a konyha is új színekben és ízekben gazdagszik. A piacokon megjelennek a szezon jellegzetes alapanyagai, amelyek nemcsak finomságokat ígérnek, hanem igazi hangulatot is varázsolnak a mindennapokba.