Menü

A méhpempő áldásos hatásai

A méhpempő egy természetes táplálékkiegészítő, amelyet a fiatal dolgozó méhek garatmirigy-váladékából nyernek ki. Ezt a fehér színű anyagot számos jótékony hatása miatt érdemes beépíteni a mindennapok étrendjébe.

A méhpempő fiatal méhek és a méhkirálynő táplálására szolgál a természetben, azonban a népgyógyászatban már régóta ismert az emberi szervezetre gyakorolt jótékony hatása. A méhpempő rendkívül tápláló, emellett antibakteriális, antioxidáns és gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik.

A legfontosabb hatásokat igyekeztünk néhány pontban összefoglalni.

Erősíti az immunrendszert.

A méhpempő összetevői segítik a szervezet védekezőképességét, így hatékonyabban elkerülhetjük a betegségeket és az egészségügyi problémákat. Antibakteriális, gombaölő és vírusölő tulajdonságainak köszönhetően csökkenti a betegségek kialakulásának kockázatát.

Fogyaszthatják cukorbetegek, jó a diabéteszre.

A méhpempő nem keverendő a mézzel, így azt cukorbetegek is fogyaszthatják, ugyanis nem tartalmaz olyan mennyiségű glükózt vagy fruktózt, amely károsan befolyásolná a vércukorszintet. A méhpempő jó hatással van a hasnyálmirigyre, szabályozhatja a vércukorszintet, így cukorbetegeknek és inzulinrezisztenciában szenvedőknek is előnyös.

Jótékonyan hat a hormonális egyensúlyra.

Nők esetében fontos megjegyezni, hogy a méhpempő a PMS tünetek enyhítésében is segítségünkre lehet, emellett a menstruációs ciklust is szabályozhatja, de a termékenységre is jótékony hatással van. Fogyasztásával növelhetjük a teherbeesés esélyét, ezesetben érdemes a babaprojekt előtt néhány hónappal elkezdeni szedését. A méhpempő kezelheti a klimax tüneteit is.

Javítja a memóriát.

A méhpempő fokozhatja az agyműködést, javítja a memóriát és növeli a koncentrációképességet.

Hasznos a fáradékonyság leküzdésében.

A méhpempő fogyasztásakor tapasztalható az energiaszint növekedése, így sokkal energikusabbnak érezhetjük magunkat akár néhány nap után is.

Szépíti a bőrt, gyógyítja a sebeket, jó a pattanásokra.

A méhpempő segítheti a sebgyógyulást és a bőr gyorsabb regenerálódását, akár szájon át, akár külsőleg alkalmazzuk. Antibakteriális hatásának köszönhetően tisztán és fertőzésmentesen tudja tartani a sebeket, emellett segít a gyulladásos bőrbetegségek leküzdésében. Alkalmazása hatásos lehet akné és problémás arcbőr esetén is.

Étrend-kiegészítőként fogyasztva a méhpempő természetes állapotban (gélszerű anyagként), por vagy kapszula formájában kapható. A jelenlegi kutatások szerint az adagolása a következőképp alakul: A méhpempő adagolása belsőleg tiszta formában:

Felnőtteknek: 1-2 gramm/nap.

Gyermekeknek: 0,5 gramm/nap.

Ajánlott a teljes felszívódásig a nyelv alá helyezni általában reggel, éhgyomorra, 20-30 perccel étkezés előtt. Egész évben fogyasztható. Ajánlott adagolás gyermekeknek és felnőtteknek 1-2 kiskanál/nap.

A maracuja pozitív hatásai

A maracuják két fő csoportja a sárga és a lila héjú maracuja. Ezeknek eredete nagyjából azonos, bár bizonyos feltételezések szerint a sárga héjú maracuja az Amazonas vidékén őshonos.

U- vitamin, hallottál már róla?

A vitaminok széles skáláját ismerjük, nagyjából tudjuk is, hogy melyik milyen hatással van szervezetünkre, de vannak olyanok, amikről keveset hallunk. Nézzük, hogy az U-vitamin miért lehet hasznos számunkra?

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.