Menü

A sötétség ébredése – Az akolitus

A Star Wars egyelőre nem tudott elszakadni a Skywalker korszaktól sorozatok szintjén sem, az Andor és az Ahsoka is felidézték azt. A nemrég megjelent Az akolitus a köztársaság fénykorába kalauzolja el a nézőket, és üde színfoltja a Star Wars élőszereplős világának. Kicsit krimi, kicsit fantasy, és persze némi drámával is fűszerezik az alkotást, a kezdés nagyon ígéretes, viszont kérdéses, hogy mit hoz az évad többi része.

Miről szól? A Köztársaság utolsó fénykora…

A Köztársaság Fénykora egy új korszak, amit főleg regények és képregények mutattak be eddig. Ez a Baljós árnyak eseményeit előzi meg, több száz évet ölel fel, és mint azt a neve is sejteti, ekkor még virágzott a galaktikus demokrácia, a Jedi Rend ereje teljében volt. Az akolitus ennek az érának az alkonyán veszi fel a fonalat. Indara mester (Carrie-Anne Moss) békében iszogat egy kocsmában, ám egy sinobira emlékeztető orgyilkos, bizonyos Mae (Amandla Stenberg) rátámad, és egy trükkel megöli. A Jeditanács nyomozást indít az elkövetőhöz több szállal kötődő Sol mester (I Dzsongdzse), és Yord lovag (Charlie Barnett) vezetésével, és gyorsan rá is bukkannak a gyanúsítottra, ám őt Oshának (szintén Stenberg) nevezik és ártatlannak vallja magát. Majd, mint kiderül az elkövető a húga, az elkapott jedinek. Innen pedig egyfajta hajtóvadászat, vagyis inkább játszma indul a jedik, és a gonosz erő között.

Bevállalós jelenetek

A sorozat lényegében véve úgy kezdődik, hogy az orgyilkos besétál egy bárba, és élet-halál küzdelemre szólít fel egy Jedi-mestert. Ez nagyjából le is festi a galaxis akkori állapotát, ugyanis amint az Amandla Stenberg által játszott Mae párbajra hívja a megbecsült és köztiszteletben álló Indarát (Carrie-Anne Moss), a körülötte ülők mind hangos röhögésben törnek ki. Akkoriban béke honolt a galaxisban, és szokatlan volt ilyen párbajokat vívni, viszont ahogyan az első rész elején lévő szöveg is megjegyzi, ez az időszak valójában egy hosszú-hosszú háborús konfliktus kezdete, amihez az kell, hogy az alkotás néha szürreális jelenetekkel ábrázolja karaktereinket.

Az akolitusban előkerülnek olyan klasszikus témák, mint: az erő érzékeny ikrek, vagy éppen a sötét oldalra áttévelygő éjnővérek. Ugyanakkor annak ellenére, hogy ismert típusokra épít, a rendező, Leslye Headland bátran újít a mostanra sokak által megunt Star Wars-formulán. A sztori nyomozós krimiként igyekszik más lenni, mint a korábbi sorozatok, mivel egy csapat Jedi szegődik a sorozatgyilkos és az árnyakban rejtőzködő mestere nyomába. Úgymond egyszerre látjuk a Jedik világát, de közben a sötét oldal is megjelenik. Ez az alapvetés tényleg lebilincselő és képes fenntartani az érdeklődést, valamint karakterek is bőven akadnak mindkét oldalról.

A főszereplők közül egyértelműen ki kell emelni a mindig nyugodt, sztoikus, de azért harcra kész Sol mestert alakító Lee Jung-jae-t, akit korábban a Squid Game főhőseként láthattuk. Bár ebben a Star Wars-sorozatban alig lehet ráismerni, de sűrűn lopja a show-t a többiek elől. Az akolitust ő, na meg a kettős szerepben látható Amandla Stenberg tartják a víz felett. A két színész valósággal lubickol a szerepeikben.

Rövid, pörgős részek

Az akolitusról elmondható, hogy viszonylag rövid részek vannak, és ez érződik a történetmesélésen is. Egyszerűen a mellékszereplők, például az amúgy izgalmasnak tűnő csempész, a sötét oldallal kacérkodó Qimir (Manny Jacinto), vagy a vuki jedi, Kelnacca (Joonas Suotamo) sem kapnak elég teret a kibontakozásra, ráadásul nézőként egy-egy párbeszéd között is csak kapkodjuk a tekintetünket. Az első epizódban, amelyet Headland írt, a párbeszédek még nagyon minőségiek és jól átgondoltak, viszont a második résztől kezdve megbomlanak a dialógusok, és azok lendülete is. A sorozat ezzel együtt néha egy helyben toporog, viszont a látvány, és a hangulat is kiváló, a kosztümök, vagyis inkább jelmezek jól adnak hozzá az atmoszférához. Valamint a zenei aláfestés is jól működik, különösen a többi Star Wars sorozathoz képest.

A sorozat első két része alapján valamivel kidolgozottabb kezdésre számíthattunk, viszont ezzel szemben nagyon “pörgősen” kezd mindkét rész. A sztori visz magával, a “főgonosz” persze egy fénykarddal pózol már a legelső részben, és az arcát nem látjuk. Valamint a főhős és Sol mester közös drámájában is van potenciál, a krimi része is ötletes a sorozatnak, a karakterek pedig csak mennek előre a rejtélyes világban, és küzdenek önmaguk igazáért. A kisebb logikai hiányosságok, és a klisés karakterek ellenére, a krimi rész nagyon jó, erős jelenetekkel indított mindkét rész, valamint nézői szempontból is egyértelmű, hogy itt előbb-utóbb Palpatine hatalomra jutása lesz a végkifejlet. Az Akolitus hosszú távú sikere abban rejlik, hogy majd pontosan milyen irányba viszik tovább a sorozatot, ha egy kicsit is rajongunk a Star Wars univerzumért, akkor mindenképp megéri belenézni.

Esztétikusan szórakoztató világvége

Talán nem túlzás kijelenteni, hogy a videójáték-adaptációk aranykorát éljük, az utóbbi években kritikai és anyagi sikereket is arattak a különféle videójátékokból készült filmek. Gondolhatunk itt a League of Legends-ből készült Arcane-ra, ami animációs filmként a Netflixen aratott nagy sikert, vagy a Super Mario Bros.-ra. Valamint a Last of Us tavaly évi sikere után meg is érkezett egy újabb posztapokaliptikus játék képernyőre adaptálása a Fallout széria, ami egy fokkal még magasabbra teszi a lécet.

Hungarikumnak számít a Csengetett, Mylord?

A Csengetett, Mylord? egy igazi hungarikum lenne? Van, aki szerint igen!
Három év kutatómunka előzte meg Boromisza István A Csengetett, Mylord? Univerzum című kötetének megjelenését, amely a magyar sorozatrajongók körében is méltán népszerű brit televíziós műsor kulisszatitkairól szól. Könyvajánló következik.

A sport és a szerelem hálójában

Kevés komoly témájú romantikus film lát napvilágot manapság, és még ritkábbak a minőségi darabok, a néhány napja megjelent Challengers azonban minőségi romantikus alkotás, és sportfilmnek is bőven megállja a helyét. Romantikus dráma ez, de közben csak nyomokban tartalmaz szerelmet, és messze nem csak egy nőért versengő két férfiról szól. Helyette komoly emberi érzelmekről, drámáról, és a sport mögöttes mozgatórugóiról is beszél.

Eszelős utcai harcosok

A 2024-es Országúti diszkó az 1989-es Patrick Swayze-féle akciófilm remake-je, motívumában eltér elődjétől, de mégis hű marad a régi időkhöz. A 80-as évek filmjeinek megvan a sajátos, korra jellemző atmoszférájuk. Ez alól az akkori alkotás sem volt kivétel, mely főként a kocsmai verekedései és Patrick Swayze karizmája miatt vált ikonikussá. Nos, a mostani 2024-es Doug Liman újrafeldolgozás nem egy mély érzelmeket megmozgató alkotás, de az összképet tekintve egy nagyon jó akció-vígjáték.

Agatha Christie - Az Alibi

Az angol címmel megjelent Ordeal By Innocence Agatha Christie azonos című regényének legújabb minisorozatos feldolgozása. Az alkotás magyarul Az Alibi címet kapta, és alapvető témája az ártatlanság pszichológiája, valamint az ehhez való emberi viszony. Mindezt pedig már egy sokszor látott gazdag brit családon keresztül mutatja be a sorozat, jó néhány helyen modernizálva a történetet.