Menü

Kerülendő fog- és szájápolási szokások, melyeket ideje elfelejteni

  • Dátum: 2024.06.20., 08:25
  • hajraegeszseg.hu
  • Képek forrása: Freepik

Az alapos, rendszeres és szakszerű száj- és fogápolással minimalizálható a fogszuvasodás, ínyrecesszió és számos egyéb kellemetlen betegség kockázata. De vajon miből áll a tökéletes rutin? Tényleg szükséges minden étkezés után fogat mosni? Valóban a kemény sörtéjű fogkefe képes csak eltávolítani a makacs lepedéket? Cikkünkben sorra vesszük azokat a szokásokat, amelyeket mindenképpen érdemes kerülni!

Fog- és szájápolási szokások, melyek veszélyesek lehetnek

A fog- és szájápolás kapcsán számos téves információ kering a köztudatban. A tévhitek egy része ártalmatlan és hatástalan, míg mások akár súlyos és visszafordíthatatlan károkat okozhatnak egészségünkben. A következőkben hat gyakori és kerülendő szokást mutatunk be, melyeket érdemes elfelejteni a fogak és íny egészsége érdekében.

Alkoholos szájvíz rendszeres használata

A szájvízhasználat és öblögetés hatékonyan támogathatja a fogközbe, fogfelületre és szájüreg egyéb fogkefével és fogselyemmel nehezen elérhető részeire ragadt lepedék eltávolítását. További előny, hogy tartósan friss és illatos leheletet biztosít. Azonban korántsem mindegy milyen terméket használsz. Amennyiben a hétköznapokra keresel szájvizet, mindenképp kerüld az alkoholtartalmú termékeket. Hogy miért olyan veszélyes a rendszeres alkoholos öblögetés? Az ok egyszerű: az alkohol felboríthatja a szájüreg baktériumflóráját.

Megoldás: Válassz alkoholmentes öblögetőt, amely biztonságosan és tartósan használható!

Étkezés utáni azonnali fogmosás

Leküzdhetetlen kényszert érzel az étkezés utáni azonnali fogmosásra? Sokan vagyunk ezzel így, mégsem javasolt étkezést követően rögvest a fürdőbe venni az irányt. Miután befejezted az étkezést, a szájüreg pH-értéke savas tartományba kerül, mely hatására a fogzománc ellenálló képessége csökken. Ilyenkor a fogkefe sörtéje permanens kárt tehet a zománcrétegben.

Megoldás: Várj legalább 60 percet étkezést követően a fogmosással!

Túl erős- vagy gyenge fogmosás

Közismert tény, hogy a fogmosás a fog- és szájápolás alapköve, azonban kisebb egyetértés van abban, hogy milyen intenzitással érdemes végezni a fogtisztítást. Vajon az erős söprő mozdulatok vagy inkább a gyenge simogatás a célravezető? A válasz: egyik sem!

Megoldás: A fogászati szakértők általános ajánlása szerint napi kétszeri, 2-3 perces, gyengéd erővel történő fogmosás jelenti az ideális megoldást. Érdemes az úgynevezett Bass technikát használni, melyről számos rövid YouTube oktató videó található. A módszer lényege röviden így foglalható össze:

  1. Elsőként mosd meg a fogfelszíneket és ínyet 45 fokos szögben tartott kefével.

  2. Ezt követően mosd meg a fogak külső felszínét körkörös, gyengéd mozdulatokkal. Egyszerre 2-3 fogra érdemes fókuszálni.

  3. Majd mosd meg a fogak belső felszínét, ehhez szintén tartsd 45 fokos szögben a fogkefét!

  4. Ezután mosd meg a frontfogak hátsó részét függőleges mozdulatokkal!

  5. Végül pedig mosd meg alaposan a fogak őrlőfelületét!

Hiányos fogápolási rutin

A fog- és szájápolási rutin nem csupán a fogmosásból és öblögetésből áll. Amennyiben kizárólag ezekre a módszerekre hagyatkozol, nagy valószínűséggel a rutin végeztével sem sikerül a nehezen elérhető helyeken ragad lepedéket eltávolítani.

Megoldás: Bár e két szokás tényleg alapvető fontosságú, a tökéletes végeredmény érdekében nem szabad megfeledkezni a fogselyemről, fogközi keféről és a nyelvkaparóról sem. Vegyük sorra, miért is olyan fontos a teljeskörű rutin!

  • Fogselyem: A fogselyemmel könnyedén eltávolíthatod a fogközbe ragadt ételmaradékokat, melyeket sok esetben lehetetlen csupán a kefével elérni. A klasszikus fogselyem mellett, a legtöbb drogériában és patikában elérhető a fogselyem pálcika, melyek használata még egyszerűbb és kényelmesebb.

  • Fogközi kefe: A fogközi kefe egy apró műanyag pálca, melynek egyik végén kefe, míg a másik végén apró, tompa kampó található. Segítségével könnyedén megtisztíthatod a nehezen hozzáférhető területeket.

  • Nyelvkaparó: Miután megtisztítottad a fogakat és az íny területét, már csak egy rész maradt: a nyelv. Akárcsak a szájüreg összes többi területe, így a nyelv is szennyezetté válhat az étkezés következtében. A nyelvkaparóval másodpercek alatt tisztává varázsolhatod a nyelved, így segítve a hosszan tartó kellemes leheletet és a szájüreg egészségét.

Fogászati és szájsebészeti kontroll vizsgálatok hanyagolása

A fogászati és szájsebészeti kezelések jelentős része megelőzhető lenne az alapos fogápolási rutin és rendszeres szűrővizsgálatok segítségével. A kezeletlenül hagyott apró problémák idővel súlyos, fájdalmas és költségesen kezelhető betegségekké alakulhatnak. Semmiképp sem szabad megvári ezt!

Megoldás: Vegyél részt legalább félévente szűrővizsgálatokon, akkor is, ha nem tapasztalsz panaszokat.

Dr. Németh Bálint: fogorvos és szájsebész több mint két évtizedes tapasztalattal

Dr. Németh Bálint több mint két évtizedes tapasztalattal rendelkezik a fogászat-, szájsebészet- és szépészeti beavatkozások területén. Profi csapatával fokozott figyelmet fordítanak a fájdalommentes, precíz és páciens-centrikus kezelésre. Amennyiben egy ultra modern budai fogászati rendelő után kutakodsz, akkor válaszd Dr. Németh Bálintot!

Raynaud-szindróma tünetei és kezelése

A Raynaud-szindróma egy olyan tünetegyüttes, amelynél a végtagokban (leginkább az ujjak végein, de változatos kiterjedésben) keringészavar áll be. Ennek következtében az ujjak vége ellilul, előtte azonban éles határokkal kifehéredik, a bőr feszül és fáj. A keringészavar vagy a szindrómához társuló, azt kiváltó betegségek miatt az ujjvégek kisebesedhetnek, elhalások jöhetnek létre, száraz gangréna, üszkösödés alakulhat ki rajtuk.

Mire figyelj, ha epeköved van

Sokféle emésztőrendszeri gyulladásos betegséget ismerünk, ezekből az egyik leggyakoribb az epekő jelensége, mely kellemetlen tünetekkel járhat. Érdemes pár dologra odafigyelni, ha a betegség felüti fejét.

Hogyan végezzük el a bemelegítést?

A bemelegítés legalább olyan fontos része minden sportnak, mint maga a tényleges edzés, ugyanis ezzel készítjük fel a szervezetet és az izmokat a terhelésre. A bemelegítés mindössze 5-10 percet vesz igénybe.

Mi határozza meg, hogy mekkora a fájdalomküszöbünk?

Mi a fájdalomküszöb? Azt a határt nevezzük fájdalomküszöbnek, ahol a fájdalom kezdődik. Más szavakkal az a legkisebb inger, amely már fájdalmat vált ki. A fájdalomküszöb mindenkinél más és más, lehet alacsony és magas, nagyon sok tényező befolyásolhatja.

Kávét kollagénnel? Igen!

A kollagén szóval gyakran találkozunk, kozmetikumok összetevői, étrendkiegészítők fontos elemei, táplálékkiegészítők, melynek bevitele bizonyos kor felett egyre indokoltabbá válik, azonban joggal kérdezik, hogy hogyan kerül a kávéba kollagén?