Menü

Az alvás szakaszai

Az alvás és az alvási fázisok régóta foglalkoztatják a kutatókat, mivel az alvás életünk létfontosságú és nélkülözhetetlen része. Miért fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás? A pihenésre szükség van a test regenerálódásához, a napközben tanult új ismeretek rendszerezéséhez, feldolgozásához. Az ébrenlét alatti érzelmi hatások is részben alvás alatt kerülnek a helyükre. Mindezek hiányában fáradtak, álmosak, kialvatlanok leszünk.

Az alvás alapvető létszükséges a szervezet - így az idegrendszer - számára a regenerálódásához. Ha nem alszunk eleget, koncentrációs problémáink lesznek, sok alapvető készségünk romlik, reakcióidőnk lassul, amellyel pl. vezetés közben veszélyes helyzetekbe is sodorhatjuk magunkat és egymást, valamint az alváshiány a test leromlásához, az immunrendszer legyengüléséhez vezet.

Az alvás-ébrenlét ciklus illeszkedik a Föld forgásához kapcsolódó nappalok és éjszakák váltakozásához, ami az emberen kívül az állat- és növényvilágban is megfigyelhető. Alvás alatt a külvilág ingereire csak korlátozottan reagálunk. Tulajdonképpen fogalmazhatunk úgy is, hogy az alvás egy visszafordítható és kívülről megszakítható eszméletvesztéses állapot.

Mi történik, amikor alszunk?

Nagyon sok minden történik a szervezetben az éjszakai alvás közben. Az éjszakát kb. másfél órás ciklusokban alusszuk át. Egy cikluson belül megfigyelhetünk mély és felületes alvást, illetve álomalvást.

Az alvás első részében inkább a mély alvás a meghatározó, míg az éjszaka második részében a felületes és az álomalvás (REM-alvás: rapid eye movement = gyors szemmozgás) a jellemzőbb. Mély alvás alatt a szervezet lelassul. Ilyenkor csökken a légzésszám, alacsonyabb értékre áll be a vérnyomás és a pulzus, lejjebb megy a belső hőmérséklet. Az emésztés is lassul, valamint lecsökken a vizeletelválasztás mértéke. Az izomtónus csökken, vagyis az izmok ellazulnak.

Mi történik azzal, akinek alvásproblémái vannak? Mi az a disszomnia?

A disszomnia alvászavarok gyakori formája, mikor a beteg időben elalszik, viszont kora hajnalban felébred és nem tud visszaaludni, vagy ennek az ellenkezője figyelhető meg: nehezen és későn alszik el, az ébredés viszont normális időben következik be. Az alvás mennyisége viszont mindkét esetben lecsökken, ami nappali álmossághoz vezet.

Mi történik alvás közben a hormonrendszerben?

Alvás alatt megemelkedik többek között a növekedési hormon szintje, és egészséges emberben sokszorosára nő a melatonin hormon szintje is.

Az éjszakánként átlagosan hat-nyolc óráig tartó alvás jobb életminőséget eredményez. A megközelítőleg ennyit alvó emberek életminősége jobb, mint azoké, akik kevesebbet alszanak.

Az érzékeny bőr okai

Az érzékeny és reaktív bőrt kellemetlen érzések - bizsergés, feszülő érzet, viszketés vagy égő érzet - jellemzik, amelyek néha szárazsággal és bőrpírral is együtt járnak. Bármilyen bőrtípus, legyen az száraz, zsíros vagy kombinált, érzékennyé válhat. Az érzékeny bőrre jellemző tünetek folyamatosan jelentkezhetnek, vagy bizonyos belső és külső tényezők is előidézhetik.

Az alacsony transzferrin szaturáció negatív hatásai

A transzferin szaturáció (TSAT) egy laboratóriumi vizsgálat, amely a szervezetben lévő vas szállításáért felelős fehérje, a transzferin telítettségének mértékét jelzi. A transzferin szaturáció százalékos arányban fejezi ki azt, hogy a transzferin hány százaléka van vasat tartalmazó állapotban.

A trombocitapénia tünetei

A trombocitopénia olyan állapot, amikor a vérben a vérlemezkék (trombociták) száma alacsonyabb, mint a normálértéke. A vérlemezkék fontos szerepet játszanak a vér koagulációs folyamataiban, vagyis a véralvadásban. Amikor egy ér sérül, a vérlemezkék összetapadnak és aktiválódnak, hogy megállítsák a vérzést.

Éjszakai lábgörcs

Sokaknak ismerős a kínzó fájdalom, mely sokszor éjjel, a legkedvesebb álmunkban tör ránk, amikor is begörcsöl a lábunk. Ennek több oka is lehet.

P-vitamin – mit tudsz róla?

A vitaminok skálája igen széleskörű, a többségét ismerjük is, napi szinten hallunk jelentőségükről, de vannak olyan vitaminok, amiket kevésbé ismerünk, pedig ugyanolyan fontosak egészségünk szempontjából.