Menü

Vitaminok fontossága ősszel

Bár az ősz eleje meglepően nyárias időjárást tud idézni, azonban nemsokára beköszönt az első őszi hónap igazi arca. Szépen lassan elkezdjük érzékelni, hogy rövidebbek a nappalok, egyre gyakrabban fordul elő hűvösebb időjárás, esetleg napokon keresztül felhős az ég, ami miatt nem ér minket napfény. Ez a nyári hosszú napsütötte napokhoz képest igen nagy változás lehet, nem csak a természet, hanem a saját testünk számára is. Nyáron rengeteg vitamindús zöldséget, és gyümölcsöt tudunk fogyasztani, illetve a megfelelő mértékű napfény is jót tesz az embernek, míg a kicsit zordabb őszi hetekben kevesebb az olyan friss, szezonális alapanyag, amely segít fenntartani a megfelelő vitaminbevitelt, illetve a testünk jobban ki van téve különböző fertőzéseknek, gyakoribbak a megfázásos, influenzás tünetek is.

Többek között ezek miatt fontos, hogy ősszel is odafigyeljünk a megfelelő minőségű és mennyiségű vitaminra, amit beviszünk a szervezetünkbe. Fontos lehet ez például, hogyha szeretnénk megelőzni, hogy rögtön az iskola első hetében mi magunk, vagy gyermekünk lebetegedjen. Az időjárási változásokon kívül arra is érdemes lehet odafigyelni, hogy ilyenkor megnő azoknak az embereknek a száma, akikkel érintkezünk, ezért is szükséges megerősíteni az immunrendszerünket, hiszen ilyenkor rengeteg vírus kering a zárt terekben.

Nem kell csüggedni, az ősz bőven tartogat még ízletes szezonális zöldségeket és gyümölcsöket, melyek segítik egészségünk megőrzését. A szilva az egyik ilyen közkedvelt gyümölcs, amiből a szezonban érdemes betárazni a kamrába, akár lekvár formájában, mivel a vitaminok széles skáláját tartalmazza, amelyek segítenek megerősíteni az immunrendszert, és felkészíteni azt akár a téli hónapokra is. Ilyenek például a B1, B2 – vitaminok, amelyek segítenek az anyagcsere folyamatok zavartalan működésében, illetve a béta karotin, amely védi a bőrt az UV sugarak káros hatásától, és a túl korai ráncosodástól. Az utóbbi megtalálható a répában is, ami egy közkedvelt zöldség, és rengeteg házias ételben megtalálható.

Sokak őszi kedvence a sütőtök, ami amellett, hogy rengeteg féleképpen felhasználható, például kávéba, süteménybe, de akár sütve, vagy főzve, szintén tartalmaz a szervezetünk számára kiválóan értékesíthető vitaminokat. A kalcium a csontok és a fogak egészségéért felel, míg a cinknek rengeteg jótékony hatása van, többek között az immunrendszer megerősítése és a sebgyógyulás felgyorsítása, sőt a pajzsmirigy működéséhez is elengedhetetlen.

Nem szabad persze megfeledkezni a már megszokott vitaminokról sem. Fontos, hogy a napsütéses órák számának csökkenése miatt, mindig ügyeljünk a megfelelő D – vitamin bevitelre, illetve a C – vitamin pótlása is fontos lehet, hogyha úgy érezzük nem fogyasztunk elég gyümölcsöt, amit tartalmazza azt. Szerencsére a citrusfélék ilyenkor is kaphatóak a legtöbb üzletben. Egy kellemes tea mellett, esős időben jól tud esni egy narancs, és már figyeltünk is arra, hogy meglegyen a napi C – vitamin bevitel. A paprika, a magyar konyha egyik elengedhetetlen darabja, ami szintén egy vitamindús zöldség, érdemes frissen fogyasztani, hogyha a legjobb hatást szeretnénk elérni.

Amennyiben zöldségek és gyümölcsök segítségével nem sikerül bevinni a megfelelő vitaminmennyiséget, a patikákban és drogériákban vásárolhatunk különböző vitaminos készítményeket és étrendkiegészítőket!

A narancs jótékony hatásai

Ha a narancs előnyeiről van szó, mindenkinek az ugrik be, hogy ez az élénk színű gyümölcs remek C-vitamin-forrás. Pedig számtalan pozitív egészségügyi hatása van még, amiért érdemes gyakrabban fogyasztani. Mutatjuk, melyek ezek.

Tibeti fokhagyma kúra

A népi gyógyászat természetesen nem csak Magyarországon híres, hanem más kontinensek, más országok lakosságában is évezredek óta bevált módszer. A tibetiektől is tanulhatunk, erre jó példa a fokhagyma kúra.

Hogyan készítsünk chutneyt? Ez most lekvár vagy savanyúság?

Se nem lekvár, se nem savanyúság, még csak nem is mártás, sem nem szósz. Vagy egy kicsit mindegyik együtt, de az biztos, hogy húsok mellé zseniális! Azok, akik szeretnek kipróbálni új ízeket és textúrákat, ők biztosan szeretni fogják a „chutney”-t.

Most akkor mennyi az annyi?

Számtalan cikk és tanulmány látott már napvilágot a koffeinfogyasztással kapcsolatban. Utánanéztünk, mennyi a biztonságosan elfogyasztható napi koffeinmennyiség.

Meta cím: Most akkor mennyi az annyi?

A kávé és koffein hatása a szervezetre: napi hány csésze a határ?

A kávé világszerte az egyik legnépszerűbb ital, de hatásait tekintve megoszlanak a vélemények. Vajon tényleg jótékony, vagy több kárt okoz, mint hasznot? Ebben a cikkben részletesen megvizsgáljuk a kávé pozitív és negatív hatásait, valamint azt, hogy mennyi kávé fogyasztása ajánlott a mindennapokban.