Menü

Amit a nyiroködémáról tudni kell

A vénás rendszerünk kiegészítő rendszere a nyirokrendszer, melyben, ha gond adódik, akkor különböző tüneteket tapasztalhatunk, ilyen a nyiroködéma is.

A nyirokkeringés fő feladata az egészségkárosító anyagok elszállítása, viszont ezen kívül még jelentős szerepe van az immunvédekezésben és a szervezet só- és vízháztartásának egyensúlyban tartásában. A nyirokkeringést nyirokcsomók és nyirokerek alkotják, a nyirokerekben nyirokfolyadék áramlik, ami a folyamat végére a vénákba érkeznek.

Amikor a rendszer működésében valamilyen probléma adódik, akkor ennek a folyadéknak a szállítása akadályba ütközhet, és nem jut el a vénákig, hanem a szövetek közötti térben felhalmozódik. Amikor ilyen felhalmozódásról beszélünk, akkor nem arra gondolunk, hogy valaki túlsúlyos és ez miatt a zsírszövetek felgyülemlenek a szervezetben, hanem nagyon jellegzetes tünetekkel jár.

Először általában a lábakon jelentkezik a duzzanat és általánosságban nem csak az egyik oldalt, hanem mindkét oldalt érinti. Ezzel a tünettel jöhet egy nehezített járásképesség és fájdalom is az adott területen. Tünete lehet, hogy a kézhát és a lábfej felső része megdagad, a duzzadt részek között mély árkok láthatóak, pont, mint a csecsemők ráncosságánál. A duzzanatok bármely testrészt érinthetik, akár a hason, karokon, vagy az arcon is. Igen sokszor jelentkezik narancsbőr, szemölcsök, bőrirritáció, ezzel pedig viszketés is. A bőr felszíne megvastagodhat, ellenben sokkal érzékenyebbé válik. Mivel a nyirokkeringés sérül, így a méreganyagok is bejutnak a bőrfelszín alá, ami bőrfertőzést okozhat.

Rosszabb esetekben a lipödémás testrészek mozgásterjedelme beszűkül, mely a mindennapokban is komoly nehézségeket okozhat. Négy stádiumát különböztethetjük meg. Első a lappangó szakasz, amikor még nincs duzzanat, de a nyirokerek sérülnek, a második a lágy duzzanat szakasza, a harmadik szakasz, amikor már visszafordíthatatlan ödéma jelentkezik, a negyedik pedig, amit elefantiázisnak nevezünk, azaz szövődményekkel párosul a betegség.

Kivizsgálásakor alapos fizikai kivizsgálásra, a kórelőzmények pontos ismeretére és egyéb kórképek kizárása fektetik a hangsúlyt, a nyirokerek megfestésével izotóp limfográfiával igazolható a betegség fennállása.

Kezelése két részre osztható, a korai szakasz és az állapotfenntartó szakasz. Először a duzzanat csökkentése a cél, melyet speciális masszázzsal, gyógytornával, fáslizással, és gépi kezeléssel érhetnek el. Ne felejtsük el, hogy az egészséges táplálkozás és a megfelelő mennyiségű mozgás mennyire fontos, hiszen ezekkel nem csak a vérkeringést, hanem a nyirokkeringést is fokozhatjuk. Az első szakaszra épül a második, amikor az elért eredményt megpróbálják fenntartani.

A nyiroködéma egy rendkívül súlyos betegség, amikor a nyirokkeringésben zavar lép fel, melynek tünetei megnehezíthetik a mindennapokat, ezért fontos mihamarabb elkezdeni kezelését.

“30 éves sem vagy, de már kopaszodsz”

Állítólag már Julius Caesar is szenvedett attól, hogy napról napra egyre kevesebb haja van, ezért mindent kipróbált, hogy visszaszerezze a természetes koronáját. A férfiak szőrzete mindig is beszédtéma. Évszázadok óta úgy tartjuk, hogy a férfias férfi tetőtől talpig szőrös, na de őszintén azért kopasz férfiak is lehetnek sármosak, például ki mondaná, hogy Bruce Willis nem nézett ki jól fiatalon. Ebben a cikkben a (fiatalkori) kopaszodással foglalkozunk, megtudhatjuk, hogy miért alakul ki, milyen lelki problémákat okoz és, hogy hogyan lehet küzdeni ellene már ha akarunk.

Allergia ősszel

Az allergiás tünetek jó néhány ember számára ősszel sem múlnak el. Bár a legtöbb allergén növény már nem virágzik ilyenkor, a nedves idő hatására megjelennek a poratkák és a penészgombák. Ezek olyan tünetek hátterében állhatnak, amikről nem is hinnénk, hogy ez az oka, így érdemes odafigyelni rájuk!

Milyen előnyei vannak a fogászati koronáknak?

A fogászati koronák már régóta népszerű megoldásnak számítanak a természetes fogak helyreállítására. Mikor használhatóak ezek a fogpótlások, és mi mindenben segítik a pácienseket?

Az érzékeny bőr okai

Az érzékeny és reaktív bőrt kellemetlen érzések - bizsergés, feszülő érzet, viszketés vagy égő érzet - jellemzik, amelyek néha szárazsággal és bőrpírral is együtt járnak. Bármilyen bőrtípus, legyen az száraz, zsíros vagy kombinált, érzékennyé válhat. Az érzékeny bőrre jellemző tünetek folyamatosan jelentkezhetnek, vagy bizonyos belső és külső tényezők is előidézhetik.

Az alacsony transzferrin szaturáció negatív hatásai

A transzferin szaturáció (TSAT) egy laboratóriumi vizsgálat, amely a szervezetben lévő vas szállításáért felelős fehérje, a transzferin telítettségének mértékét jelzi. A transzferin szaturáció százalékos arányban fejezi ki azt, hogy a transzferin hány százaléka van vasat tartalmazó állapotban.