Menü

“30 éves sem vagy, de már kopaszodsz”

Állítólag már Julius Caesar is szenvedett attól, hogy napról napra egyre kevesebb haja van, ezért mindent kipróbált, hogy visszaszerezze a természetes koronáját. A férfiak szőrzete mindig is beszédtéma. Évszázadok óta úgy tartjuk, hogy a férfias férfi tetőtől talpig szőrös, na de őszintén azért kopasz férfiak is lehetnek sármosak, például ki mondaná, hogy Bruce Willis nem nézett ki jól fiatalon. Ebben a cikkben a (fiatalkori) kopaszodással foglalkozunk, megtudhatjuk, hogy miért alakul ki, milyen lelki problémákat okoz és, hogy hogyan lehet küzdeni ellene már ha akarunk.

Személyes tapasztalatok

Pontosan emlékszem arra a pillanatra, amikor először szembesültem a kopaszodással. Gimnáziumban ültem 17 éves koromban, és a mellettem ülő padtársam azzal jön, hogy: “Te kopaszodsz, tökre hullik a hajad.” Akkoriban ráadásul hosszú hajam volt, ami megnehezítette az elfogadást, habár még csak 24 éves vagyok, de lélekben felkészültem arra, hogy teljesen el fogom veszíteni a sörényemet, egy idő után már nem lesz a fejem közepén semmi. Akkoriban kaptam is érte nem kevés szemétkedést, beszólást, mostanában már inkább én poénkodok vele. Fiatalon elveszíteni a hajunkat azért is lehet különösen nyugtalanító és dühítő, mert ez az az időszak, amikor az ember ismerkedni szeretne, keresi a barátait, keresi a társát, de úgy érezheti, hogy a kopaszodás miatt kevésbé találják szimpatikusnak vagy vonzónak a férfiak és a nők. Férfiak és nők is poénkodnak vele, de nyilván a legtöbb beszólás fiúktól érkezik.

A csupasz fejtetőt sokan kapcsolják az öregedéshez is, ez persze rám is igaz, hiszen mindenki öregszik, de a klasszikus öregedéssel nem kapcsolható össze. Ma már érzékelem, hogy mennyire kevés is maradt a lombkoronámból, de megbékélek vele. Ráadásul nem kell magyarázni, hogy fiatalabb korban az embert jobban érinti az egész probléma, viszont amellett, hogy kopaszodok, örülök, hogy nő a szakállam. Az egyetemi időszak alatt az egyik gondolatom az volt, hogy végre elkezdtem férfiasodni, és idősebbnek néznek, lélekben úgyis minden fiatal öregnek érzi magát.

Mitől jön elő?

Adódik a kérdés, hogy mitől jön elő, és marad fenn krónikusan a probléma? Sokan azt mondják, hogy hormonális okokra vezethető vissza, bizonyos esetekben a tartós gyógyszerszedés is okozhatja, vagy éppen pajzsmirigy problémák, ételallergia, a fehérje hiánya. Szintén ok lehet a folsav-, a B12- és a vashiány is, amik elengedhetetlenek a vérképzéshez. A vérszegénység miatt a szervezet nem tud elég oxigént szállítani a szőrtüszőknek a fejbőrben, ez pedig előidézhet kopaszodást. A hajunk egy nagyon aktív szövet, egyszerre százezer szőrtüszőben történik fehérjeszintézis, ezért is van szükség a megfelelő tápanyagokra. A hajhullással küszködő emberek közül sokan nem megfelelően mossák meg azt.

A zsíros korpa ugyanis okozhat problémát akkor, ha a nem megfelelő termékkel mossuk a hajunkat, nem vesszük figyelembe a hatóidőt és túl sokszor, vagy épp ellenkezőleg, túl kevésszer mossuk meg a sörényünket. A zsíros korpát sokan összetévesztik a szárazzal, pedig ez utóbbi igazán ritka, amit mi korpának hívunk, annak a 99 százaléka zsíros korpa. A száraz korpa idősebb korban jelentkezhet, illetve a gyermekkori ekcéma velejárója lehet. Ha nem megfelelően tisztítjuk a hajunkat, akkor a zsíros korpa miatt egy csomó más probléma alakulhat ki. Viszketni fog tőle a fejünk, vakarózni fogunk, amitől sebes vagy pattanásos lesz a bőrünk. Valamint magamon is érzem, hogy az iskolában elszenvedett sértések, bántalmazások, és az ezzel járó stressz is bőven hozzájárul a dologhoz. Próbáltam már egyedi samponokat, mint például a Dr. C. Tuna, vagy éppen különböző olajakat, amik egy ideig javulást is hoznak, de tartósan nem oldották meg a problémát.

A kopaszodás nem feltétlenül öröklődik, és magát a folyamatot több minden is okozhatja, az sem védi meg az embert, hogy fiatal és ereje teljében van. Nyilván van egy elképzelésünk arról, hogy milyen is az ideális haj, ez a túlzott elvárás azonban olyan mértékű szorongást okozhat egyesekben, hogy bármit megtennének azért, hogy ne veszítsék el azt. Úgymond a frusztráció, ha fiatalon veszti el a lombkoronáját az ember, még inkább erősebb tud lenni. Az is elmondható, hogy a Mickey egér típusú kopaszodást – amikor a homlok két oldalsó határa elkezd felfelé húzódni – el tudják fogadni az emberek, azt mondják, hogy nekik ez még belefér, és nem is kezeltetik. Sőt egyesek még férfiasnak is tartják. Azt már kevésbé tudják elfogadni, ha a fejtetőn ritkul a haj olyannyira, hogy átlátni rajta, hiszen laikusan megfogalmazva az a klasszikus hajritkulás.

Hajhullás vagy kopaszodás

Nem mindegy, hogy kopaszodásról vagy hajhullásról beszélünk, ez két külön diagnózis. Akut probléma esetén viszonylag rövid idő alatt jelentős mennyiségű hajat veszít az ember. Mindez a megfelelő kezeléssel visszafordítható, sőt az is lehet, hogy magától visszanő. Kopaszodás esetén azonban már nem ilyen egyszerű a helyzet. Ennek is van egy akut formája, erről akkor beszélünk, ha a hullás fél éve kezdődött el. Ebben az esetben könnyű kideríteni, hogy mi lehet az ok. Például a beteg nemrég szült, emellett az is lehet, hogy valami betegség áll a háttérben, mondjuk mandulagyulladás, arcüreggyulladás, vagy súlyos felfázás, de a koronavírus-járvány alatt is sokan küzdöttek a problémával. Ezenfelül valamilyen pszichés probléma is előidézheti, akut stresszhelyzet, például egy haláleset a családban. A krónikus hajhullás jóval nehezebb eset, hiszen az oka gyakran nehezen kideríthető, és magát a folyamatot csak tartós kezeléssel lehet szinten tartani.

Mindig feltűnik egy új csodaszer

Összességében sokaknak okozhat fejfájást a kopaszodás elleni küzdelem, amit haszonleső módon sok olyan márka is kihasznál, akiknek fogalmuk sincs arról, és nem is áll szándékukban megtudni, hogy milyen terméket is kellene gyártani ellene. Mindig feltűnik egy új módszer a láthatáron, de a hatóanyagok közül csupán kettőről tudni biztosan, hogy valóban hatásos. A férfiaknál az egyik a minoxidilt tartalmazó habok vagy oldatok, amiket a fejbőrre kell kenni napi egy-két alkalommal. A másik a finaszteridet tartalmazó gyógyszer, ami meggátolja, hogy a tesztoszteron dihidrotesztoszteronná alakuljon át. Ezek a szerek pedig nem nehéz kitalálni, hogy tartós használat mellett érnek bármit is.

Szintén megoldás lehet a hajbeültetés, amit a következőképp kell elképzelni: az orvos megállapítja, hol van a fejünkön donorterület, ahol strapabíró és állandóan növekedésben lévő szőrtüszők vannak. Majd erről a részről egy kör alakú késsel szőrtüsző egységeket vájnak ki, és „ültetik át” például a fejtetőre, ha ott már ritkul a hajkorona. Az egyszerűbb beültetéseket egy, míg a összetettebbeket két nap alatt végzik el, miközben a beteg fejbőrét folyamatosan érzéstelenítik, és nagyjából két hét a gyógyulási idő. A kérdés az, hogy a donorterületen van-e elegendő átültethető szőrtüszőegység. Tehát, hogy lehet-e átültetni az adott részről, úgymond van-e miből gazdálkodni.

Egy ilyen beavatkozás ára egymillió forintnál kezdődik, de akik huszonéves koruk óta költenek rendszeresen hajhullás elleni samponokra, kenőcsökre, és járnak különböző gyógyászati kezelésekre, azok szintén elköltik ugyanezt az összeget. Lehet, hogy egyszerre soknak tűnik az egymillió forint, viszont a hajbeültetés évtizedekre képes megszabadítani az embert a kopaszodás gondolatától jó esetben, rossz esetben viszont a probléma továbbra is fennmarad.

Allergia ősszel

Az allergiás tünetek jó néhány ember számára ősszel sem múlnak el. Bár a legtöbb allergén növény már nem virágzik ilyenkor, a nedves idő hatására megjelennek a poratkák és a penészgombák. Ezek olyan tünetek hátterében állhatnak, amikről nem is hinnénk, hogy ez az oka, így érdemes odafigyelni rájuk!

Amit a nyiroködémáról tudni kell

A vénás rendszerünk kiegészítő rendszere a nyirokrendszer, melyben, ha gond adódik, akkor különböző tüneteket tapasztalhatunk, ilyen a nyiroködéma is.

Milyen előnyei vannak a fogászati koronáknak?

A fogászati koronák már régóta népszerű megoldásnak számítanak a természetes fogak helyreállítására. Mikor használhatóak ezek a fogpótlások, és mi mindenben segítik a pácienseket?

Az érzékeny bőr okai

Az érzékeny és reaktív bőrt kellemetlen érzések - bizsergés, feszülő érzet, viszketés vagy égő érzet - jellemzik, amelyek néha szárazsággal és bőrpírral is együtt járnak. Bármilyen bőrtípus, legyen az száraz, zsíros vagy kombinált, érzékennyé válhat. Az érzékeny bőrre jellemző tünetek folyamatosan jelentkezhetnek, vagy bizonyos belső és külső tényezők is előidézhetik.

Az alacsony transzferrin szaturáció negatív hatásai

A transzferin szaturáció (TSAT) egy laboratóriumi vizsgálat, amely a szervezetben lévő vas szállításáért felelős fehérje, a transzferin telítettségének mértékét jelzi. A transzferin szaturáció százalékos arányban fejezi ki azt, hogy a transzferin hány százaléka van vasat tartalmazó állapotban.