Menü

Egy új trend, a Brecka-diéta

Rengeteg diétát ismerünk, mindenki azt választaj, ami egyénileg hatásos, vagy amire szüksége van. A TikTokon az év elején egy újabb trend ütötte fel a fejét, ez a Brecka-diéta.

A Brecka-diéta Gary Brecka humánbiológus nevéhez fűződik, akinek az a célja, hogy az életminőséget javítsa. Először Timothy Ferriss írt erről a módszerről, de végül Brecka terjesztette el a népszerű közösségi oldalon. A diéta lényege, hogy a szervezet inzulin válaszára gyakorol hatást, azaz a vércukor szintjének a szabályozása, ezzel elérhető az energiánk tartalékolása egész napra. Úgy is nevezik, hogy 30/30/30 diéta, mivel az ébredés utáni első 30 percben kell megkezdeni azzal, hogy 30 gramm fehérjét kell fogyasztani, majd 30 perc edzés következik. Ebben az a ráció, hogy a korán reggel bevitt fehérjeforrás az egész nap folyamán szabályozni tudja a glükóz szintet.

Mint tudjuk, a fehérje hatással van az inzulin- és vércukorszintre, hosszabb távon tarja fent a teltségérzetet. Sokan elkövetik a hibát, hogy reggel mindenféle szénhidrátot, cukros dolgokat esznek reggeli gyanánt, ami éhgyomorra egyáltalán nem jó, hiszen hirtelen nagyon megelemi a vércukorszintet, emellett a szervezet valószínűleg gyorsabban lebontja ezt a fajta bevitt táplálékot, mint a fehérjét, így sokkal hamarabb éhesek is lesznek. A fehérje mellé természetesen lehet mást is enni, de a 30 gramm fehérje elengedhetetlen. Legyen a reggeli joghurt magvakkal, tofu, bab rántottával, gyümölcsös turmixok, vagy gyümölccsel kevert túrókrémek is.

Nagyon fontos, hogy kellőképpen hidratáljunk is, amennyiben bírja testünk, reggel iktassunk be egy hideg zuhanyt. A következő 30 percben jön az edzés. Ennek alacsony intenzitású kardió edzésnek kell lennie, ami lehet lassú kocogás, séta, fel lehet pattanni a bicajra, vagy az elliptikus trénerre is. Lényeg, hogy a pulzus ne szökjön a magasba, de átmozgassuk testünket, azaz a pulzusszám 135 ütés/perc alatt maradjon. Meg kell jegyezni, hogy nagy a hangsúly a mentális egészség fenntartásán is, hiszen csak akkor lehetünk egészségesek, ha a lelkünk is rendben van.

Ebben a módszerben az a nagyon klassz, hogy ha nincs olyan egészségügyi problémája valakinek, ami miatt bizonyos ételeket nem ehet, vagy különleges diétát kell tartania, akkor nyugodtan nekiállhat, hiszen egy egészséges, a szervezetet tápláló étkezésről és egy utána beiktatott fél órás mozgásról van szó. Ez nem csak arra jó, hogy megszabaduljunk pár kilótól, hanem segít a pszichés felkészülésben a nap további részére, a mozgás oldja a stressz és csökkenti a kortizol szintet is.

A már méltán híres Brecka-diéta már a reggeljeinken átmozgat és feltölt minket energiával, mellyel könnyebben végig csináljuk a napot, lendületesebben leszünk és kevésbé fog ránk törni egy-egy falási roham az éhségtől.

A narancs jótékony hatásai

Ha a narancs előnyeiről van szó, mindenkinek az ugrik be, hogy ez az élénk színű gyümölcs remek C-vitamin-forrás. Pedig számtalan pozitív egészségügyi hatása van még, amiért érdemes gyakrabban fogyasztani. Mutatjuk, melyek ezek.

Tibeti fokhagyma kúra

A népi gyógyászat természetesen nem csak Magyarországon híres, hanem más kontinensek, más országok lakosságában is évezredek óta bevált módszer. A tibetiektől is tanulhatunk, erre jó példa a fokhagyma kúra.

Hogyan készítsünk chutneyt? Ez most lekvár vagy savanyúság?

Se nem lekvár, se nem savanyúság, még csak nem is mártás, sem nem szósz. Vagy egy kicsit mindegyik együtt, de az biztos, hogy húsok mellé zseniális! Azok, akik szeretnek kipróbálni új ízeket és textúrákat, ők biztosan szeretni fogják a „chutney”-t.

Vitaminok fontossága ősszel

Beköszöntött az ősz, sőt már a hűvöseb idő is utolért bennünket! Ilyenkor érdemes odafigyelni arra, hogy ne betegedjünk meg, és karban tartsuk az immunrendszerünket. Ennek az alapja a megfelelő táplálkozás és vitaminbevitel.

Most akkor mennyi az annyi?

Számtalan cikk és tanulmány látott már napvilágot a koffeinfogyasztással kapcsolatban. Utánanéztünk, mennyi a biztonságosan elfogyasztható napi koffeinmennyiség.

Meta cím: Most akkor mennyi az annyi?