Menü

Ha puffadást, hasfájást okoz a fruktóz, avagy a fruktózintolerancia

Amennyiben puffadást, hasi fájdalmakat, hasmenést tapasztalunk, rossz közérzettel és fejfájással párosulva, akkor gondolhatunk arra, hogy a szervezetünk esetleg nem tudja feldolgozni a gyümölcscukrot. Amennyiben fruktózintoleranciával állunk szembe, sajnos nem minden gyümölcsöt fogyaszthatunk.

Ha szakember segítségét kérve beleássuk magunkat a témába, rájövünk, hogy nem kell elkeseredni, ugyanis a fruktózban szegény étrend sem nélkülözi a finom zöldségeket és gyümölcsöket.

Nem mindegy, hogy fruktóz intolerancia vagy fruktóz-felszívódási zavarról beszélünk. A fruktóz más néven gyümölcscukor a természetben előforduló cukrok egyike, amit a gyümölcsök és zöldségek egy része, valamint a méz is tartalmaz.

Ha fruktózzal kapcsolatos felszívódási zavarokról beszélünk, akkor kétféle betegséget kell megkülönböztetnünk: egyik, amikor a fruktóz intolerancia esetében egy ritka genetikai probléma miatt nem képes a szervezet átalakítani a fruktózt glükózzá. Általában már kicsi korban a hozzátáplálás során, a gyümölcsökkel való első találkozáskor kezdődnek a tünetek.

A másik zavar az úgynevezett fruktóz malabszorpciós szindróma, amely bármely életkorban jelentkezhet. Ilyenkor a fruktóz nem tud a vékonybélből felszívódni, ezért a vastagbélbe kerülve a normál baktériumflóra hatására erjedni kezd, és fokozott gázképződés alakul ki. Ennek tünetei a kellemetlen emésztőrendszeri tünetek és görcsök.

Mit (t)ehetünk, ha ilyen problémával küzdünk?

Fruktózban szegény vagy teljesen fruktóz-, szacharóz- és szorbitmentes diéta lehet a megoldás, amely 2-6 héten belül már javíthat a beteg állapotán. A diéta pontos meghatározása - azaz, hogy pontosan mennyi fruktóz fogyasztható - mindig egyénileg történik.

Tisztában kell lenni azzal, hogy sokféle ételben és italban találhatunk gyümölcscukrot, amikor diétára kényszerülünk, ezekkel a korlátozásokkal már pontosan tisztában leszünk.

Az étrendből a szárított-aszalt gyümölcsöket, a konzerveket és befőtteket, dzsemeket és lekvárokat, a rostos gyümölcsleveket és püréket mindenképp mellőzni érdemes.

Magas gyümölcscukor-tartalommal bír az alma, a görögdinnye, a szőlő, a mangó, a cseresznye, a körte és a gránátalma is. Ha alacsony fruktóztartalmú gyümölcsöket keresünk, akkor érdemes az epret, málnát és szedret választani, de a citrusfélék és kivi is jó választás lehet.

A feldolgozott, magas fruktóztartalommal bíró élelmiszerek fogyasztását is korlátozni kell, hiszen ezek is okozhatnak tüneteket. Ha fruktózfelszívódási problémával állunk szembe, mindig kérjük dietetikus szakember segítségét, aki személyre szabott tanácsokat adhat az étkezés megtervezéséhez.

Miért fontos a kamasz gyerekemnek a laborvizsgálat?

Sajnos még mindig kevesen járnak rendszeres szűrővizsgálatokra és ennek fontosságára már kamaszkorban érdemes felhívni a figyelmet, arról nem is beszélve, hogy kamaszkorban a növekedés, valamint a hormonháztartás változása miatt fokozottabb igény lehet egy-egy vitamin, ásványi anyag pótlására, ezt pedig csak egy laborvizsgálat tudja megmutatni.

A bento kultúrája

A bento kultúrája Japánból származik, és harmonikusan ötvözi a táplálkozást, az esztétikát és az egészséges életmódot. Ezek az előre összeállított dobozok igazán változatossá teheti étkezéseinket, és érdekes perspektívát ad, az előre elkészített ételek világának.

Mikor segít az infralámpa?

Akinek már volt arcüreggyulladása vagy homloküreg gyulladása, az tudja, milyen kellemetlen és nehezen múló, makacs betegség. Az arcfájdalom, az orrdugulás, bő orrváladék, fejfájás, az eldugult orr és a fáradtság mielőbbi kezelést igényel.

Raynaud-szindróma tünetei és kezelése

A Raynaud-szindróma egy olyan tünetegyüttes, amelynél a végtagokban (leginkább az ujjak végein, de változatos kiterjedésben) keringészavar áll be. Ennek következtében az ujjak vége ellilul, előtte azonban éles határokkal kifehéredik, a bőr feszül és fáj. A keringészavar vagy a szindrómához társuló, azt kiváltó betegségek miatt az ujjvégek kisebesedhetnek, elhalások jöhetnek létre, száraz gangréna, üszkösödés alakulhat ki rajtuk.

Mire figyelj, ha epeköved van

Sokféle emésztőrendszeri gyulladásos betegséget ismerünk, ezekből az egyik leggyakoribb az epekő jelensége, mely kellemetlen tünetekkel járhat. Érdemes pár dologra odafigyelni, ha a betegség felüti fejét.