Menü

Mentális egészség az iskolában: mit tehet a szülő?

Az iskolakezdés nem minden gyermeknek és szülőnek volt könnyű, hiszen a laza nyár után egy szorosabb napirendbe kellett visszarázódni és több, mint egy hónapja elvárások tucatjainak kell megfelelni. Amikor nemcsak átmeneti nehézségekről van szó, hanem mélyebb problémáról, depresszióról, szorongásról, akkor fel kell ismerni, hogy gond van.

A depresszió viszonylag gyakori probléma a felnőttek körében, de már kisgyermek- és tinédzserkorban is jelentkezhet. A gyerekeknél például az iskolakezdési időszak jelentősen megnöveli a kialakulás kockázatát, hiszen számos olyan stresszhatásnak vannak kitéve a diákok, amelyeknek a nyári vakáció alatt nem.

Nem könnyű szembesülni azzal, hogy ősszel megváltozik a napi rutin, megint korán kell felkelni és emiatt korábban is kell aludni menni. Egyre nőnek az elvárások és az iskolai nyomás, ezek normál esetben is megterhelőek fizikailag és mentálisan is, ráadásul egy esetleges iskolaváltás, család béli változások (kistestvér születése, haláleset, költözés) jelentősen felboríthatja a gyerekek lelki és mentális egyensúlyát.

A szorongás akár fizikai tünetekben is megnyilvánulhat. Milyen jelei vannak, ha szorong a gyerek?

A leggyorsabb módja annak, hogy felismerjük a fiataloknál a depressziót, ha tisztában vagyunk az árulkodó jelekkel, például a következő tüneteknél gyanakodjunk:

hirtelen romlik a tanulmányi teljesítmény
megváltoznak az alvási szokások
magányosabb, többet szeretne egyedül lenni, visszahúzódóbb
koncentrációsproblémák
testi tünetet – például fejfájást, hasmenést, hányingert – produkál
megváltozott viselkedés, esetlegesen ingerlékenység, agresszivitás
személyes higiénia elhanyagolása
önkárosító viselkedés
önbizalomhiány
étvágytalanság vagy falási rohamok
a halálról, öngyilkosságról fogalmaz meg gondolatokat, véleményt

Mit tehet a szülő?

A szakértők szerint elengedhetetlen a kommunikáció. Szülőként nagyon fontos az egészségről és a mentális a jólétről is beszélgetni. Gyakran legyen téma, hogyan érzi magát, illetve milyen nehézségei vannak. Mindenképpen fontos erősíteni a gyermek önbizalmát és a pozitív tulajdonságaira, eddigi sikerélményekre fókuszálni. Ha azt vesszük észre, hogy valami nincs rendben, akkor mielőbb forduljunk szakemberhez. A szorongásra utaló jelek mellett soha se menjünk el szó nélkül.

A pozitív fegyelmezés

A pozitív fegyelmezés egy olyan új nevelési szemlélet, amelyben egyszerre érvényesül a kedvesség és a határozottság. Miért mérföldkő a pozitív fegyelmezés a nevelésben?

Mosható pelenka, avagy a környezetbarát alternatíva

Egyre többen használják a mosható pelenkákat, és ha még nem hallottál róluk, akkor érdemes elolvasnod ezt a cikket, hiszen ez a környezetbarát megoldás egyaránt védi a bolygónkat és a pénztárcánkat is!

Drasztikusan megnőtt a rövidlátó gyerekek száma

Sajnos folytathatnám is tovább a címet úgy, hogy a kilátások pedig még rosszabbak. Kutatók több, mint 200 tanulmányt néztek át, amelyek 5,5 millió gyerekre vonatkoztak, és 50 országban készültek. Az összegzésből kiderült, hogy jelentősen nőtt a rövidlátó gyerekek száma.

„Ha neki szabad, nekem miért nem?” – avagy a testvérkonfliktus

A testvérek vagy szövetségesek, vagy ellenségek, sokszor a két véglet között ritka az átmenet, így a közöttük lévő konfliktusok kezelése nem könnyű feladat a szülők, nagyszülők számára.

Bajt jelez a lisztérzékenység miatti hirtelen hízás

Habár a cöliákia (lisztérzékenység) szerteágazó tüneteket produkálhat, az érintett gyerekek rendszerint soványak, végtagjaik vékonyak, emellett a rossz felszívódás miatt feltűnően előredomborodó "pókhas" jellemző rájuk.