Menü

Tegyünk a mellrák ellen!

A mellrák kialakulása részben a véletlenen és az öröklődő géneken múlik, legalább ekkora jelentőségük van azonban az életmód és a környezeti tényezők hatásainak is. A mellrák megelőzésének számos módja lehet. Tegyünk meg mindent!

Évente több százezer nőt érint a mellrák, és az összes, daganatos betegséggel összefüggő halálozási listát is az emlőrák vezeti. Bár a rákkutatók szerint nem lehet százszázalékos bizonyossággal megelőzni a betegséget, minél több rizikófaktort iktat ki valaki, annál nagyobb esélye lesz a hosszú, egészséges életre. Mit tehetünk a daganatos betegségek megelőzése érdekében?

A túlsúly leküzdése kiemelt fontosságú.

A rendszeres testmozgás és az egészséges táplálkozás minden rákos megbetegedés esetében a prevenció kiemelt eszköze, ez a mellrák esetében sincs másképp.

Kutatások szerint a menopauza után annál, aki túlsúlyos, akár 30-60%-kal is megnövekedhet a betegség kialakulásának kockázata, ami azt jelenti, hogy az egészséges testsúly elérésével akár ennyivel csökkenthető is, nem beszélve arról, hogy a súlyfelesleg a már kialakult mellrák esetén is hátráltathatja is a gyógyulást.

Testedzés!

A testmozgásnak önmagában is lehet kedvező hatása, ám a daganatos megbetegedések esetében az adatok szerint azoknál a nőknél volt a legalacsonyabb a kockázat, akik legalább négy órán át végeztek testedzést egy héten. A rendszeres testmozgás és az intenzív fizikai aktivitás akár 25%-kal is képes mérsékelni a mellrák kialakulásának kockázatát.

Táplálkozás

Szinte már el sem kell mondani, hogy a szuperélelmiszerek a mellrák megelőzéséért mennyire számítanak. A mellrákos megbetegedések megelőzéséért a megfelelő étrenddel is sokat lehet tenni. Kerülni kell a cukros, feldolgozott, mesterséges adalékanyagokat tartalmazó ételeket és készételeket, ezek ugyanis növelhetik a kockázatot. A vitaminokban, antioxidánsokban, zöldségekben, gyümölcsökben, teljes értékű gabonákban gazdag étrend azonban a megelőzésben segít.

Mi a helyzet a szójával?

A mellrákkal kapcsolatban gyakorta említik a szóját is, ez megosztó. Kutatók szerint a kis mennyiségű szójafogyasztás nem feltétlenül emeli meg a kockázatot, magas rizikó esetén azonban mindenképp érdemes orvossal konzultálni, ami igaz a szóját tartalmazó, többek közt a menopauza tüneteit enyhítő táplálékkiegészítőkre is.

Étrendkiegészítők? Jöhetnek!

Bizonyos vitaminok, ásványi anyagok és mikró tápanyagok, akár táplálékkiegészítő formájában is, képesek csökkenteni a mellrák kialakulásának kockázatát, egy 2019-es tanulmány szerint ide tartozik például a D3-vitamin, a folát, a B6-vitamin, a béta-karotin, az omega-3 zsírsavak, a kurkumin vagy épp a zöld tea.

Fontos a rendszeres önvizsgálat!

Az esetek mintegy háromnegyedében a nők maguk veszik észre a daganatos elváltozás első tüneteit, a leggyakrabban a mellben, esetleg a hónaljban található csomó, dudor formájában. Nem kell azonban azonnal pánikba esni, ha valaki csomót fedez fel a mellében, az esetek 80 százalékában ugyanis nem daganatos betegség áll a háttérben.

Ha megelőzésről beszélünk, akkor a fentieken túl, a jó alváson át a hormonális egyensúly támogatásáig, a stresszcsökkentéssel és a különféle életmódbeli tényezőknek a figyelembevételével sokat tehetünk a daganatos megbetegedések elkerüléséért.

Sütőtök - ne edd, kend!

Ma már számtalan, jobbnál jobb arcpakolás elérhető a drogériákban, azonban a, konyhai szépítőszereknél nincs természetesebb! Ráadásul olcsó is és a házilag elkészített arcápolásokban pontosan tudjuk mi van és mi mindenre jó.

Magas pulzus éjszaka: kell-e aggódni?

Az éjszaka jelentkező magas pulzus roppant nyomasztóan hathat arra, aki átéli, hiszen a gyors szívverés és az emiatt érzett aggodalom ördögi kört alkothatnak. Minél erősebben érezzük a szívdobogást, annál jobban aggódunk, ami tovább emeli a pulzust. Ez valóban nyugtalanító jelenség, amit mindenképpen ki kell vizsgáltatni (többnyire EKG és 24 órás Holter vizsgálat segítségével), hiszen a szapora szívműködés, mint érzés, lehet valódi tachycardia, lehet szívritmuszavar.

Hallottál már a funkcionális diszpepsziáról?

Evés után túltelítettnek érzed magad? Puffadsz, netán görcsöl, feszít a gyomrod? Lehet, hogy FD-ben szenvedsz, érdemes kivizsgálni!

Miért hullik ősszel jobban a hajunk?

Ősszel a levelekkel együtt a haj is jobban hullik, így természetes, ha a megszokottnál erősebb a hajhullás. Évszakváltáskor ez nem meglepő, hiszen ahogy testünk minden sejtje megújul, ez a hajunkra is igaz.

Drasztikusan megnőtt a rövidlátó gyerekek száma

Sajnos folytathatnám is tovább a címet úgy, hogy a kilátások pedig még rosszabbak. Kutatók több, mint 200 tanulmányt néztek át, amelyek 5,5 millió gyerekre vonatkoztak, és 50 országban készültek. Az összegzésből kiderült, hogy jelentősen nőtt a rövidlátó gyerekek száma.