Menü

Házi praktikák a hajad egészségéért

Ki ne szeretné, ha a haja szép, egészséges, dús és csillogó lenne!? Vannak bevált trükkök, amikkel otthon segíthetünk, hogy ne kelljen minden esetben szalonba rohanni.

Sokan küzdenek valamilyen hajat érintő gonddal, legyen az egy korpásodás, egy hajhullás, hajvégtöredezés vagy gyorsan zsírosodó hajtövek. Minden estben érdemes megvizsgálni, hogy magát a gondot mi váltja ki. Sok esetben valamilyen betegség, vagy hiánybetegség áll a háttérben. Azért, hogy hajunk egészéges legyen, figyelnünk kell táplálkozásunkra, életmódunkra és legfőképp arra, hogy mivel kezeljük. Nem csak hajunkat, hanem fejbőrünket is kezeljük, amikor samponnal hajat mosunk, hajpakolással bekenjük, sőt, még amikor szárítjuk is. Mindezek sokféle hatással lehetnek fejünk koronájára, mindenkinél más reakciót váltanak ki.

Az első és legfontosabb, hogy odafigyeljünk arra, hogy milyen összetételű anyagokat használunk, legyen sampon, balzsam, kifésülést könnyítő, hajfesték, vagy éppen hővédő. Próbáljunk természetes összetevőket tartalmazó szereket vásárolni. A természetben megtalálható anyagokkal viszont igen komoly eredményeket elérhetünk egyes területeken. Gondolok itt arra, hogy milyen régóta alkalmazzák már a rizsvizet a haj növekedésének serkentésére. Otthon könnyen elkészíthető egy bögre rizs és 1,5 liter víz segítségével. A rizst beáztatjuk, hagyjuk állni 1-2 napig, majd leszűrjük és a megmaradt rizsvízzel hajmosás után leöblítjük.

A rozmaringról is tudjuk már régóta, hogy a hajhullás egyik legősibb ellenszere, teájával a hajtöveket masszírozva gyorsan növekedésnek indulnak a kis hajszálak. Az almaecet segíthet megszűntetni a viszkető fejbőr érzését és leszámol a korpával. Hajmosást követően egy kanál almaecettel érdemes körbe dögönyözni a fejbőrt, majd leöblíthetjük sima vízzel. Ezzel eltűntethetjük az irritáló maradék anyagokat. Vegyük elő az aloé verát is, hiszen nem csak gyulladáscsökkentő és nyugtató hatásáról híres, hanem a göndör hajak egyik legjobb kondicionálója is.

Meglepő lehet, de a hagymalé is nagyon jót tesz, megerősíti a szőrtüszőket, így segít a gyorsabb növekedésben. Hagymalét úgy készítsünk, hogy pár hagymát összeturmixolunk, ezt egy gézanyagon átnyomkodva kinyerjük az értékes lét, ez felvisszük hajmosás előtt a hajunkra és hagyjuk állni nagyjából negyed órát. Utána szokásos módon megmossuk. Végül egy jó kis pakolás, amit avokádóból, tojás sárgájából és olívaolajból keverhetünk ki. Ezt a vizes, még mosás előtt álló hajunkra kenve, fél órát ebben pihentetve alkalmazzuk, majd szokásos módon megmoshatjuk. Az avokádó tele van antioxidánsokkal és vitaminokkal, hidratálja és táplálja a hajunkat.

A hajunkat sokféle házi praktikával kezelhetjük, hogy szebbé és egészségesebbé varázsoljuk, csak be kell kukkantanunk a kamrába és ott sorakoznak a csodaszerek.

Telefonfüggőség ellen: így csökkentsd a képernyőidődet!

Az okoseszközök az életünk elengedhetetlen részévé váltak, ezzel együtt pedig megjelent egy új probléma, társadalmi jelenség: a telefonfüggőség. Mai cikkünkben tippeket adunk a tudatos telefonhasználathoz, a képernyőidő csökkentéséhez!

Sütőtök - ne edd, kend!

Ma már számtalan, jobbnál jobb arcpakolás elérhető a drogériákban, azonban a, konyhai szépítőszereknél nincs természetesebb! Ráadásul olcsó is és a házilag elkészített arcápolásokban pontosan tudjuk mi van és mi mindenre jó.

Magas pulzus éjszaka: kell-e aggódni?

Az éjszaka jelentkező magas pulzus roppant nyomasztóan hathat arra, aki átéli, hiszen a gyors szívverés és az emiatt érzett aggodalom ördögi kört alkothatnak. Minél erősebben érezzük a szívdobogást, annál jobban aggódunk, ami tovább emeli a pulzust. Ez valóban nyugtalanító jelenség, amit mindenképpen ki kell vizsgáltatni (többnyire EKG és 24 órás Holter vizsgálat segítségével), hiszen a szapora szívműködés, mint érzés, lehet valódi tachycardia, lehet szívritmuszavar.

Tegyünk a mellrák ellen!

A mellrák kialakulása részben a véletlenen és az öröklődő géneken múlik, legalább ekkora jelentőségük van azonban az életmód és a környezeti tényezők hatásainak is. A mellrák megelőzésének számos módja lehet. Tegyünk meg mindent!

Hallottál már a funkcionális diszpepsziáról?

Evés után túltelítettnek érzed magad? Puffadsz, netán görcsöl, feszít a gyomrod? Lehet, hogy FD-ben szenvedsz, érdemes kivizsgálni!