Menü

Téli szuperétel a savanyú káposzta

Mindenki ismeri a savanyú káposztát, a többség evett is már, de lehet, hogy nem mindenki tudja, hogy mennyire egészéges és hasznos étel szervezetünknek.

Sokan készítenek savanyú káposztából ételeket, főleg karácsony közeledtével, sok asztalról nem hiányozhat a székely káposzta, vagy a töltött káposzta. A nehéz ételek közé sorolják, már ha a gyomrunk szempontjából nézzük, pedig nem nehéz elkészíteni.

A káposzta önmagában is remek zöldség, hiszen tele van vitaminokkal. Ilyen az elhanyagolhatatlan C-vitamin, amiért a tengerészek is előszeretettel fogyasztották skorbut ellen. Továbbá magas a B1-vitamin tartalma is, sőt, van benne karotin és niacin is, utóbbi közismertebb neve a B3-vitamin. Ásványi anyagokban is bővelkedik, tárol kalciumot, káliumot, foszfort, magnéziumot és nátriumot is.

Amennyiben ez nem lenne elég, akkor említsük meg azt is, hogy a víztartalma is igen magas, folyadékbevitelünk számításakor is kiveszi a részét. Ebben a növényben az a nagyon szuper, hogy a savanyítás során nem veszti el a benne lévő jóságokat, így tovább is tárolható. Savanyítva nyersen is fogyasztható, de ebből a verziójából ízes ételeket is készíthetünk, akár az ünnepi menü egyik ékes darabja is lehet.

A savanyított káposzta az erjedése során olyan jótékony hatású baktériumok keletkeznek, amelyek képesek meggátolni az ártalmas mikróbák elszaporodását, ezzel pedig támogatják a bélflóra helyes működését. A savanyítás során sokféle fűszert adnak a káposztához, köztük igen jelentőségteljes a babérlevél, a kapor, a bors, a mustármag, köménymag, sőt néha a torma is. Mindezen fűszerekről tudjuk, hogy szintén segítik az emésztést és felszívódást, a köménymag például remek bélgáz hajtó, de sokuk a légúti megbetegedéseknél is hatásosak.

A savanyú káposzta levét sem szabad kiönteni, mert fogyasztásával jól tehermentesíthető a máj. Az említett jótékony hatásokon kívül még segít a koleszterinszint csökkentésében, támogatja a vércukorszabályozást, ajánlják daganatos megbetegedések kezelésének támogatására is. Fogyókúrázók étrendjében is kötelező elem, mivel könnyebb megszabadulni a feleslegesen ránk rakódott kilóktól is. A népgyógyászatban a savanyított káposztalevelet használják csípésekre, elfertőződött sebek kezelésére is borogatásként, hiszen fájdalomcsillapító hatással rendelkezik. Az a hír járja, hogy „macskajajra” is igen hatásos, aki nem hiszi, járjon utána.

A savanyú káposzta igen régóta bizonyította hatásosságát egyes betegségek elkerülésében és kezelésében. A káposzta telis-tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, melyek nem vesznek el a savanyítás során, ezért érdemes a téli hónapokban gyakrabban étkezésünk elemei közé beiktatni.

Hűsítő nyári koktélok

Hideg és ízletes smoothiek, könnyű turmixok, hűsítő limonádék, alkoholos és alkoholmentes koktélok – ezek kellenek nekünk nyáron a kánikulában!

Hónapos retek, a nyár egyik vitaminbombája

A hónapos retek nem csak télen hasznos növény, hanem tavasszal, vagy nyár elején már segíthetjük vele egészségünket megőrzését.

Fehérjehiány, te felismered?

Mindenhonnan azt halljuk, hogy mennyire fontos a fehérje a szervezetünk számára, de sokan nem is tudják, hogy mi az, vagy, hogy milyen tünetekkel jár a hiánya.

Amit a citromos víz fogyasztásáról tudni érdemes

Rengeteg sztárdiéta és egészséggel foglalkozó oldal ír a citromos víz fogyasztásának jótékony hatásáról, ezért összeszedtük, amit erről tudni érdemes.

Mit jelent a pH érték?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot.