A gyógynövények és hatásuk
- Dátum: 2012.01.12., 22:54
- Vaskó Gábor
- Volek Nikolett
Egy kis történelem…
Napjainkban kutatásokkal igazolták, hogy már az ősi kultúrákban is gyógynövényeket használtak a különböző betegségek enyhítésére vagy elmulasztására. Először a rómaiak termesztettek ilyen növényeket. Magyarországon 1915-ben alapították meg az első olyan intézményt, ami ezzel foglalkozott, a Gyógynövénykísérleti Állomást, melynek feladata ezen vadon élő növények begyűjtése, valamint feldolgozása.
Hol használjuk?
A gyógynövényeket az élet több területén is hasznosítani tudjuk.
A legfontosabb ezek közel a gyógyszeripar, ahol különféle eljárásokkal kivonják az adott növényből a hatóanyagokat, esetleg más vegyületekkel keverve gyógyszer formában piacra bocsájtják. Köztudott, hogy az élelmiszeripar is sokat profitál ezekből, például a gyógyteák forgalmazásával. Emellett a kozmetikai, dohány- és bőriparban is szerepet játszanak, leginkább illatosításra használják fel őket.
Nézzük sorjában, mik is ezek a csodás hatóanyagok, amelyeket ezek a növények tartalmaznak.
A gyógynövények hatásai
Bódító, fájdalomcsillapító és izgató hatást fejtenek ki azok a növények, melyekben alkaidok találhatók. Ez az anyag a mákgubóból, kenderből valamint a fecskefűből is kinyerhető.
Bélhurut oldására és vérzéscsillapításra többnyire a tölgy, a nyír és a vadgesztenye terméseiből nyernek úgynevezett cserzőanyagokat.
Például a piros gyűszűvirágból és a gyöngyvirág leveléből a szívritmus szabályozására, vizelet- és hashajtásra nyernek ki belőle glükozidokat.
Maga a folyamat, amíg begyűjtik ezeket a növényeket nagy szakértelmet kíván. Sok apró dologra kell odafigyelnünk, ha erre szánjuk rá magunkat. Kezdjük először az alapanyagok beszerzésével. Itt figyelembe kell vennünk a következőket: ha valamelyik növény virágából szeretnénk gyűjteni, azt csak a virágzás időszakában tehetjük meg, ha gyökérből szeretnénk előállítani valamit, akkor ezt a műveletet csak kora tavasszal vagy ősszel végezzük. Levélszedésre a virágzás előtti és alatti időszak a legmegfelelőbb, míg a terméseket csak a teljes érés idején szedjük le.
Ezután következik a szárítás fázisa. Hétköznapi emberként úgy gondolnánk, hogy a természetből összegyűjtött növényeket meg kell mosni. Nem! Fontos, hogy ezeket vízben ne tisztítsuk, fogjunk egy üres kendőt, törjük vagy morzsoljuk szét a növényt, vagy a részét, majd meleg, szellős helyen szárítsuk ki. A gyógynövények készítésének sikere abban rejlik, hogy csak a teljesen kiszáradt növényeket rakjuk el. Tárolásnál figyeljünk, hogy ne érje nedvesség, fény vagy fém az adott készítményt.
A passzív dohányzás veszélyei

A passzív dohányzás, vagyis amikor valaki nem dohányzik, de mások füstjét belélegzi, komoly egészségügyi kockázatokat rejt magában. Ez a fajta dohányfüst belégzése ugyanúgy tartalmaz káros anyagokat, mint az aktív dohányzás.
Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.
Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.
A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.
A bőrviszketés okai

A viszketés különféle okokból jelentkezhet, és fontos megérteni, hogy egyes esetekben komolyabb egészségügyi problémákra is utalhat. Az alábbiakban összefoglaljuk a leggyakoribb kiváltó okokat és azok lehetséges következményeit.