Menü

Az egészség receptje

Az egészséges életmód nem egyedül az egészséges táplálkozásból áll. Természetesen fontos, hogy milyen ételt választunk, de jó közérzetünket ezen kívül még több tényezővel is megalapozhatjuk. Fontos a rendszeres folyadékbevitel, ami lehetőleg vízből, gyümölcs- vagy zöldséglevekből, valamint cukormentes teából álljon.

Megoszlanak a vélemények az ügyben, hogy mennyi folyadékot kell naponta bevinni a szervezetünkbe, a legtöbb szakértő 2,5–3 litert javasol. Ebbe természetesen nemcsak az innivaló, hanem például a levesek folyadéktartalma is beleszámít. Étkezés terén mindenképpen fontos a rendszeresség, a reggelire is kell időt szakítani, valamint ajánlott legalább egyszer főtt étel. Elengedhetetlen a napi gyümölcs- illetve zöldségfogyasztás a változatos étrend mellett. A sima fehérkenyér, zsemle vagy kifli helyett válasszunk teljes kiőrlésű pékárut, együnk heti rendszerességgel halat, húsokból válasszuk az alacsonyabb zsírtartalmúakat, például csirkét vagy pulykát. Vörös húst elég kéthetente beiktatni a menübe, inkább részesítsük előnyben a friss zöldségeket, hüvelyeseket, tésztákat, főzzünk ezekből változatos ételeket, hiszen elkészítésük a kezdők számára is könnyedén elsajátítható.

A táplálkozás mellett fontos a mozgás is, próbáljunk legalább napi 20 percet intenzív sporttal tölteni, amennyiben erre nincs időnk, akkor két edzést erőltessünk be heti programunkba. Pár alkalom után megszokott, sőt igényelt időtöltéssé válnak, javítják erőnlétünket és állóképességünket. Csapatjátékok esetén pedig új ismerősökre, barátokra is szert tehetünk.

Ahhoz, hogy be tudjuk tartani a határidőket, készek legyünk az állandó kihívásokra, elkerüljük a stresszt, elengedhetetlen az elegendő alvás. Ennek időtartama egyénenként változik, a szervezetnek minimálisan napi 6-8 óra pihenésre, regenerálódásra van szüksége. Érdemes kényelmes fekvőhelyet választani, megfelelő matracot, párnát, takarót találni, hogy nyugodtan tudjunk aludni. Amennyiben ez lehetséges, a napközbeni hőmérsékletnél alacsonyabb legyen a szobában, a meleg ugyanis megterhelő ilyenkor a szervezetnek.

Természetesen a fenti javaslatok csak akkor fogják elősegíteni jobb közérzetünket, ha huzamosabb ideig betartjuk őket, egy idő után szokássá válnak, már nem kell külön odafigyelni rájuk. érdemes kipróbálni őket, szervezetünk csak nyerhet vele.

írta: Győrfi Anna

Fotó: sxc.hu

A homályos látás gyakori okai

Homályos látás esetén a látott dolgok nem tűnnek tisztának. Egyszerre tapasztalhatja mindkét szemen vagy csak az egyiken, attól függően, hogy mitől alakult ki. Előfordulhat, hogy minden, amit lát, homályos lesz, míg néha csak a látómező egy része tompa. A tünet fennállása esetén hunyorítással válhatnak élesebbé a dolgok.

A fènyérzèkeny szem okai

A fényérzékeny szem, az idegek ingerlése maga a látás jelensége – de ha az bizonyos fényérzékenysèg pontosabban hasító fájdalmat jelent, akkor már baj van. Nem tekinthető jó jelnek, ha valaki legszívesebben egész nyáron az árnyékba húzódna. Ki kell deríteni , hogy mi húzódik. háttérben!

Alvásproblémák elleni gyógynövények

A felborult cirkadián ritmus hosszú távon nem csupán koncentrációzavarokhoz vezethet, de akár még a rákos daganatok növekedését is elősegítheti. Azt eddig is tudni lehetett, hogy a sok éjszakázással járó munkahelyek nagyon egészségtelenek, hiszen felborítják a biológiai órát, csökkentik a melatonin-termelés hatékonyságát, és az is köztudomású, hogy a hét közben kihagyott alvásidőt sajnos nem lehet hétvégénként bepótolni.

Skinimalizmus – minimalista bőrápolás

Rengeteg trend létezik bőrünk ápolására, mindenki kedvére válogathat közülük, hogy számára melyik a legmegfelelőbb, de mi van azokkal, akik már szinte elvesztek a kínálatban
és nem vágynak órákig tartó rutinra? Na, akkor figyelem, itt a megoldás!

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!