Menü

Vörösbor - Férfiak „piros gyümölcse”

A piros gyümölcsök egészségre gyakorolt jótékony hatását a népi hagyományok és orvosi kutatások is igazolják. Egy vizsgálat szerint azonban a piros gyümölcsök fogyasztása csak nők körében meghatározó, így élettani hatásuk vizsgálata férfiak esetében problémás. Bezzeg a vörösbor!

A vörösbor inkább jelent közös pontot a nemek között, hiszen a piros szőlőből készült alkohol fogyasztásában kiemelkedő nemi különbségek nincsenek.

Az alkohol alacsony dózisban kedvezően hat a szíveredetű megbetegedések megelőzésében, például megakadályozhatja a trombózis kialakulását. Alapvető tudnivaló, hogy a különböző alkoholos italoknak hatása nem azonos. A vörösbor egészség-védő tulajdonságai kiterjednek többek között a hajszálerek és az érfalak állapotára, a szívbetegségek mellett a rákos megbetegedések megelőzésében is szerepet játszanak.

A vörösbor készítésekor a több napig tartó alkoholos erjedés során a szőlő héjból és magból jótékony hatású vegyületek oldódnak ki. Érdekesség, a szőlőlét préseléssel állítják elő, ezzel az eljárással azonban az említett anyagok nem nyerhetők ki.

A piros gyümölcsök, mint például a málna vagy a ribizli antioxidáns színanyagokat, C-vitamint, és különböző ásványi anyagokat tartalmaznak, amelyeknek a szíveredetű megbetegedések megelőzésében van szerepük. Ez a hatásrendszer állítható párhuzamba a vörösbornak tulajdonított pozitív élettani hatásokkal.

Mindezekkel persze nem absztinens személyeket szeretnénk vörösborfogyasztásra ösztönözni. Viszont azok, akik kedvelik a vörösbort (és annak kultúráját) az egészség megőrzés plusz egy érv az ital fogyasztása mellett. Egy stresszes nap után egy szép pohárból elfogyasztott vörösbor nagyszerű kiegészítője lehet az estének, s ezzel a test mellett a lelket is ápolhatja. Nem kell borszakértőknek lennünk, hogy kísérletezzünk, melyik íz-világú bor felel meg nekünk. A vörösbor fogyasztásának kultúráját magunk is kialakíthatjuk otthonunkban.

A vörösbor egészségre gyakorolt pozitív hatásáról ma már széles körben olvashatunk, de mindez nem ilyen egyszerű, hiszen például a különböző szőlőfajtákból készített borok között is van különbség. Természetesen fontos a mennyiség betartása, és azt se felejtsük el, hogy nem gyógyszer, ezért csak annak érdekében, hogy egészségesek maradjunk, nem érdemes fogyasztani.

Fotó: sxc.hu

Az ünnepi asztal csapdái

Karácsonykor sokan tapasztalják meg a túlevést, amit gyakran bűntudat és önvád követ, pedig a jelenség jóval összetettebb annál, mint hogy „nem tudtunk megállni”. Az ünnepi időszak érzelmi terhei, a felborult rutin és a hagyományok mind szerepet játszanak abban, miért eszünk ilyenkor többet a megszokottnál. A kérdés nem az, hogy hibáztunk-e, hanem az, mit üzen számunkra a testünk és a lelkünk.

A citrom szerepe a modern súlykontrollban

A táplálkozástudomány fejlődésével a „superfood” kifejezés új értelmet nyert: már nem csodaszereket keresünk, hanem olyan természetes összetevőket, amelyek szinergiában működnek a szervezet alapvető folyamataival. A citrom (Citrus limon) az egyik leggyakrabban emlegetett kiegészítő a fogyókúrák kapcsán. Bár a populáris média gyakran „zsírégetőként” állítja be, a valóság ennél összetettebb, mégis rendkívül értékes a testsúlycsökkentés szempontjából.

Természetes gyógymódok elfertőződött sebre

Amikor egy seb elfertőződik, a szervezetben azonnal megindul a védekezés: a terület bepirosodik, meleg lesz, megduzzad, esetleg sárgás vagy zöldes váladék jelenik meg. Ilyenkor a test jelzi, hogy segítségre van szüksége. A természetes gyógymódoknak ilyenkor nem az a feladatuk, hogy kiváltsák a steril tisztítást vagy az orvosi ellátást, hanem hogy támogassák a bőr regenerációját, csökkentsék a gyulladást, és elősegítsék a tisztulást.

Fájnak a vállaid? – ezt üzeni a lelked!

A vállaink fájdalma gyakori panasz, sokszor csak egy rossz tartás okozhatja, de mi van akkor, ha más áll a háttérben? A lelki gondok sok esetben a vállainkon landolnak.

Karácsonyi vendégváró falatkák, amiket a rokonok is imádnak

A karácsonyi ünnepek egyik legszebb része, amikor a család és a rokonok végre együtt lehetnek. A beszélgetések, nevetések és közös emlékek mellé szinte elengedhetetlenek az ízletes vendégváró falatkák, amelyek folyamatosan az asztalon lehetnek.