Menü

Vörösbor - Férfiak „piros gyümölcse”

A piros gyümölcsök egészségre gyakorolt jótékony hatását a népi hagyományok és orvosi kutatások is igazolják. Egy vizsgálat szerint azonban a piros gyümölcsök fogyasztása csak nők körében meghatározó, így élettani hatásuk vizsgálata férfiak esetében problémás. Bezzeg a vörösbor!

A vörösbor inkább jelent közös pontot a nemek között, hiszen a piros szőlőből készült alkohol fogyasztásában kiemelkedő nemi különbségek nincsenek.

Az alkohol alacsony dózisban kedvezően hat a szíveredetű megbetegedések megelőzésében, például megakadályozhatja a trombózis kialakulását. Alapvető tudnivaló, hogy a különböző alkoholos italoknak hatása nem azonos. A vörösbor egészség-védő tulajdonságai kiterjednek többek között a hajszálerek és az érfalak állapotára, a szívbetegségek mellett a rákos megbetegedések megelőzésében is szerepet játszanak.

A vörösbor készítésekor a több napig tartó alkoholos erjedés során a szőlő héjból és magból jótékony hatású vegyületek oldódnak ki. Érdekesség, a szőlőlét préseléssel állítják elő, ezzel az eljárással azonban az említett anyagok nem nyerhetők ki.

A piros gyümölcsök, mint például a málna vagy a ribizli antioxidáns színanyagokat, C-vitamint, és különböző ásványi anyagokat tartalmaznak, amelyeknek a szíveredetű megbetegedések megelőzésében van szerepük. Ez a hatásrendszer állítható párhuzamba a vörösbornak tulajdonított pozitív élettani hatásokkal.

Mindezekkel persze nem absztinens személyeket szeretnénk vörösborfogyasztásra ösztönözni. Viszont azok, akik kedvelik a vörösbort (és annak kultúráját) az egészség megőrzés plusz egy érv az ital fogyasztása mellett. Egy stresszes nap után egy szép pohárból elfogyasztott vörösbor nagyszerű kiegészítője lehet az estének, s ezzel a test mellett a lelket is ápolhatja. Nem kell borszakértőknek lennünk, hogy kísérletezzünk, melyik íz-világú bor felel meg nekünk. A vörösbor fogyasztásának kultúráját magunk is kialakíthatjuk otthonunkban.

A vörösbor egészségre gyakorolt pozitív hatásáról ma már széles körben olvashatunk, de mindez nem ilyen egyszerű, hiszen például a különböző szőlőfajtákból készített borok között is van különbség. Természetesen fontos a mennyiség betartása, és azt se felejtsük el, hogy nem gyógyszer, ezért csak annak érdekében, hogy egészségesek maradjunk, nem érdemes fogyasztani.

Fotó: sxc.hu

Skinimalizmus – minimalista bőrápolás

Rengeteg trend létezik bőrünk ápolására, mindenki kedvére válogathat közülük, hogy számára melyik a legmegfelelőbb, de mi van azokkal, akik már szinte elvesztek a kínálatban
és nem vágynak órákig tartó rutinra? Na, akkor figyelem, itt a megoldás!

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Mire jó az articsóka?

A mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes jobban megbarátkoznunk vele. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.