Menü

Depresszióűző ételek

  • Dátum: 2013.02.18., 21:12

Talán a február tekinthető az egyik legdepressziósabb hónapunknak. Eddigre kiürülnek a vitaminraktáraink, a szürke időjárás miatt egyre kevesebb napfényhez és rajta keresztül D-vitaminhoz jut a bőrünk. A lehangoltság, levertség eluralkodik rajtunk. A depresszió fizikai tünetei közé tartozik az alvászavar, a fáradtság, a tartósan nyomot hangulat, a szorongás, az étvágytalanság és az érdektelenség.

Mozgással és bizonyos ételekkel azonban segíthetünk szervezetünknek abban, hogy legyűrjék ezt az állapotot.

Gyümölccsel a boldogságért

Egyes ételek fogyasztása pozitív hatással bírnak hangulatunkra. Néhány gyümölcs, így a datolya, a banán vagy a mangó elősegíti a jobb hangulatért felelős vegyületek, például a szerotonin termelődését. A szerotonint (az endorfinhoz hasonlóan) boldogsághormonnak is nevezik, hatására kipihentnek, kiegyensúlyozottabbnak érezhetjük magunkat. 
Jótékony hatású gabonák

A teljes értékű gabonák – zab, tönkölybúza, köles - összetett szénhidráttartalmuknak köszönhetően segíthetnek szervezetünknek a levertség elleni küzdelemben. Az összetett szénhidrátokat lassabban bontja le szervezetünk, a vércukorszint pedig nem emelkedik és zuhan le hirtelen, így hosszabb távon stabilizálódik, evvel elkerülhető a kedélyhullámzás és a fáradtságérzet.

Omega-3 és egy megdöbbentő összefüggés

Az Omega-3 zsírsavak szív- és érrendszerre kifejtett pozitív hatása régóta közismert. Segítségével a szív több vért képes pumpálni ereinkbe, az agysejtek több oxigénhez jutnak, melyek a sejtek normális és megfelelő működésének elengedhetetlen feltételei. Az utóbbi évek kutatásai azonban egy másik előnyös tulajdonságára is rávilágítottak. 

Az Omega-3 és az öngyilkosság között érdekes és meghökkentő összefüggést tárt fel például az a kutatás, melynek eredményeiről 2006 júniusában a világ egyik legrangosabb pszichiátriai szaklapjában, a Journal of American Psychiatry-ban Elisabeth Sublette, a Columbiai Egyetem pszichiátere és az alkohol ambulanciát vezető Joseph Hibbeln pszichiáter/lipid-biológus számolt be. A szakemberek és munkatársaik két éven át követték az egyetem ambulanciáján kezelt 33 depressziós betegüket. A betegeket a felvétel napján a vérükben kimutatott omega-3/omega-6 zsírsav arány alapján „Magas omega-3 szintű” és „Alacsony omega-3 szintű” csoportokba sorolták. Azt vizsgálták, ezek szintje alapján vajon előrejelezhető-e az esetleg bekövetkező öngyilkosság. A vizsgált két év alatt bekövetkező 7 öngyilkossági eseményből hatot az „Alacsony omega-3 szintű” csoportba soroltak követtek el. Mivel a vér omega-3 tartalma a klasszikus öngyilkossági rizikófaktoroknál is pontosabban előre jelezte az öngyilkossági veszélyt, a szerzők úgy vélik, az omega-3 kiegészítő kezelés fontos szerepet játszhat a jövőben az öngyilkosságok megelőzésében.

Hasonló eredményre jutott egy korábbi vizsgálat is. A 2001-ben végzett felmérés során kimutatták, a sok halat fogyasztók 50%-al kisebb valószínűséggel követnek el öngyilkosságot.

Omega-3 található többek között a mogyoróban, a dióban, a lenmagban és a lenolajban. Legnagyobb mennyiségben azonban a tengeri halak tartalmazzák.

Fotó: sxc.hu

Az OCD negatív hatásai a magánéletre

Egyszerű meghatározása szerint a kényszerbeteg kénytelen olyasmire gondolni, amire nem akar gondolni, a feszültség oldására kénytelen olyat cselekedni, amit nem akar megtenni. A skizofréniával ellentétben a beteg tökéletesen tisztában van cselekedetei belső eredetével és abszurditásával, nem veszíti el a kapcsolatot a való világgal.

Szuperérzékenység, te mit tudsz róla?

Volt már olyan, hogy zavart egy bizonyos ruhadarab anyaga és nem tudtad elviselni magadon? Vagy esetleg egy film annyira felzaklatott, hogy elsírtad magad? Gondoltál már arra, hogy szuperérzékenység állhat a háttérben?

Ultrafeldolgozott élelmiszerek

Amikor belépünk egy üzletbe, kedvünkre vásárolunk a polcokról, de valószínűleg sokszor azt se tudjuk, hogy konkrétan milyen élelmiszer került a kosárba. Pedig a boltokban rengeteg a feldogozott termék, ilyen az ultrafeldolgozottak köre is.

Reggelizéssel kapcsolatos tévhitek

Ahányféle diéta és trend, annyiféle útmutatás az étkezésekről. Tények és tévhitek a reggeliről, pro és kontra.

Ashoka jótékony hatásai

Az Ashoka szó szerinti jelentése: „gondok nélkül”. A hinduk egyik legfontosabb fája, amely egész India szerte honos.