Menü

Adrenalin fröccs az arcunkba

  • Dátum: 2013.04.11., 23:57

A vadvízi evezés igen közkedvelt és népszerű extrém sport. És mint a legtöbb ilyen sportág, ez is az amerikai hadseregnek kifejlesztett eszközből nőtte ki magát. Nem kell hozzá különösebb fizikai felkészültség, elég csak némi bátorság és a kötelező felszerelés: egy evező, néhány társ, egy bukósisak és egy mentőmellény, valamint egy kiváló túravezető. Raftingra fel!

A vadvízi evezést, tutajozást angolul (és ez terjedt el a köztudatban is) raftingolásnak nevezzük. A raft nagyon erős, masszív, felfújható gumicsónak, amelyet eredetileg az amerikai hadsereg számára fejlesztettek ki, bizonyos elit alakulatok bevetéseihez. Az emberi találékonyság azonban nem ismer határokat és igen gyorsan kiderült, ez a csónak másra is jó. Például kitűnő alkalmatosság egy gyors, meredek, sziklás folyón leevickélni rajta. Szándékosan nem evezést írtam, ugyanis sok esetben a csónakban ülők csak azért tartják a kezükben az evezőt, hogy a különböző szikláktól, kövektől el tudják lökni magukat, vagy segítségükre legyen a csónakba visszamászni, esetleg a partra kimászni, amikor felborulnak.

Merthogy a borulás garantált, főleg a lelkes kezdők számára. Az élmény azonban megfizethetetlen, igazi adrenalin bomba. Száguldani lefelé a vad folyón, evezni, vagy legalábbis megpróbálni evezni a velünk egy oldalon ülőkkel lehetőleg egyszerre, közben figyelni a kiálló sziklákat, köveket. Mindeközben észre sem vesszük, hogy testünk minden porcikája erőt fejt ki, az izmaink megfeszülnek, kőkeményen dolgoznak, így estére garantált az izomláz is. Ettől függetlenül másnap szívesen visszamászunk a csónakba és folytatjuk a kalandozást, alig várva, hogy a víz újra az arcunkba fröccsenjen, hogy érezzük a természet, a folyó erejét, hogy az izgalom megint úrrá legyen rajtunk.

Akadnak folyók, amelyek nem annyira erős sodrásúak, itt akár családosan is evezhetünk, de nyolc-tíz év alatti gyermekkel semmiképpen sem. A gyorsabb, veszélyesebb szakaszokon elkél a rutinos túravezető segítsége és itt már némi gyakorlatra is szükség van.

Jó tudni még, hogy mentőmellény nélkül semmiképpen sem evezhetünk és a bukósisak használata is kötelező. Utóbbi miatt akár azok is raftingolhatnak, akik egyáltalán nem tudnak úszni, hiszen a mellény fenntartja őket a vizen. Nem árt még a neoprén ruha viselete is, hiszen enélkül gyorsan átfagyunk, ha többször is a vízben landolunk. A szomszédos országokban viszonylag elérhető áron nevezhetünk be egy pár napos rafting túrára, már pár tízezer forinttól nagyszerű és felejthetetlen kalandokban lehet részünk.

Fotó: sxc.hu

Masszázsra indulsz? – így készülj rá

A masszázs egy testet és lelket melengető, pihentető vagy épp frissítő terápia, amire érdemes kicsit felkészültebben érkezni.

A Tour de Hongrie nyomában…

A 45. Tour de Hongrie magyar kerékpárverseny nemzetközi mezőnye 2024. május 8-12. között öt nap alatt 854 kilométert tesz meg a pécsi Bárány utcai befutóig. Olyan világsztárok indulnak, mint Peter Sagan vagy a Tour de France rekordra hajtó Mark Cavendish.

Kertfrissítés nyárra

A nyár ideális időszak a kerti tevékenységekhez és a szabadtéri élményekhez. Egy jól díszített udvar nemcsak esztétikailag vonzó, hanem kényelmes és meghitt légkört is teremt, amelyben élvezhetjük az időt a családdal, és a barátokkal. Az alábbi cikkben megtudhatunk néhány inspiráló ötletet arra, hogy hogyan frissíthetjük fel a kertet a nyári hónapokra.

Ultrabalaton negyedszer, avagy mi fán terem a csapatszellem!

A Tolna Vármegyében immáron öt éve aktívan működő FuTamási futócsoportunkból idén is nekivágott 10 fő, hogy körbefussa a Balatont, Magyarország egyik legnépszerűbb futóversenyén, a 18. alkalommal megrendezett NN Ultrabalatonon!

Sportolási ötletek a nyári időszakra

Ahogy beköszönt a nyár, sokan keresünk lehetőségeket a szabadban való tevékenységekre, hogy kihasználjuk az évszak adta lehetőségeket. A nyári hónapok ideálisak a szabadtéri sportolásra és testmozgásra, hiszen a napsütéses napok lehetővé teszik, hogy kihozzuk magunkból a maximumot. Viszont tény, hogy a nyári forróság fullasztó tud lenni, emiatt a szabadtéri sportolás terén kompromisszumot kell kötni. Az alábbi cikkben néhány nyári sportolási lehetőséget nézhetünk meg, amelyek aktív, és szabadtéri kikapcsolódást jelentenek.