Menü

A kétarcú koleszterin

  • Dátum: 2013.04.12., 21:57

A gyakran emlegetett koleszterint általában összekötjük az elhízással, és többnyire egészségünket fenyegető szörnyként gondolunk rá. De milyen vegyületről is van szó, milyen szerepe van szervezetünkben és hogyan befolyásolható különböző ételek fogyasztásával?

A koleszterin szerepe szervezetünkben nem egyoldalúan negatív, hiszen olyan anyagról van szó, amely az életfontosságú funkciók ellátásához nélkülözhetetlen. Konkrétabban szólva a koleszterin energiát ad, tápanyagként szolgál egyes sejtek felépítéséhez és működéséhez, továbbá alkotórésze az epesavaknak és bizonyos vitaminoknak is.

Az talán kevésbé ismert tény, hogy a koleszterin egy részét a szervezet állítja elő, a többi pedig a bevitt ételekből származik. És bár a koleszterin elengedhetetlen alkotóeleme szervezetünknek, nagy mennyiségben veszélyes egészségünkre nézve. Amikor ugyanis a koleszterin szint tartósan megnövekszik a vérben, akkor ez érelmeszesedési folyamatot indíthat el, és végső soron szív és érrendszeri betegség kialakulásához vezethet.

A magas koleszterin szint nemcsak helytelen táplálkozás miatt alakulhat ki, mivel ahogy már az előzőekben említettük a szervezet maga is állít elő, vagyis hátterében genetikai okok is állnak. Mégis kis odafigyeléssel és tudatossággal megelőzhetjük, és szabályozhatjuk koleszterin szintünket. A közismerten koleszterin gazdag szalonnaféléken kívül, érdemes kerülnünk a túlzott belsőség (például: máj, velő) fogyasztást, és a tojás sárgája is sok koleszterint tartalmaz.

A szakemberek ajánlása szerint a napi megengedett koleszterin bevitel 300 milligramm, ehhez jó tudni, hogy például 1 tojás sárgájában 200 milligramm koleszterin van. Azért mindez nem azt jelenti, hogy mindenfajta állati eredetű ételről le kell mondanunk, és semmi finomat nem ehetünk. A lényeg a mértékletesség, és azért érdemes beilleszteni étrendünkben különböző gyümölcsöket és zöldséget is. Mivel például az alma és a répa, olyan finomrostokat tartalmaz, amelyek megkötik a zsírt, és gátolják ez által a koleszterin felszívódást is.

Fotó: sxc.hu

A passzív dohányzás veszélyei

A passzív dohányzás, vagyis amikor valaki nem dohányzik, de mások füstjét belélegzi, komoly egészségügyi kockázatokat rejt magában. Ez a fajta dohányfüst belégzése ugyanúgy tartalmaz káros anyagokat, mint az aktív dohányzás.

Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.

Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.

A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.

A bőrviszketés okai

A viszketés különféle okokból jelentkezhet, és fontos megérteni, hogy egyes esetekben komolyabb egészségügyi problémákra is utalhat. Az alábbiakban összefoglaljuk a leggyakoribb kiváltó okokat és azok lehetséges következményeit.