Menü

Kikapcsol és erőt ad

  • Dátum: 2013.05.26., 23:31

Már csak olimpiai hagyományaink és eredményességünk okán is érdemes megismerkedni közelebbről vele, e heti „Ezt próbáld ki!” elnevezésű sportajánlónk szereplője a kajakozás.

A kajak őse valahonnan az északi (vízi) vadászmezőkről származik, többek között az eszkimók is használták közlekedésre, fókavadászatra. A csónak alapfelépítése az idők alatt nem sokat változott: zárt fedélzet, egy, vagy több beülés, kéttollú lapát – ezek a fő ismérvek. A kajak – amelynek története később szervesen összefonódott a közép- és dél-amerikai, indián eredetű kenuéval – a 20. század elején kezdett igazán népszerűvé válni.

Az első Európa-bajnokságot 1933-ban rendezték, és a sport (mint kajak-kenu) az 1936-os berlini olimpiai játékokon már a program része volt. Itt már akadt magyar induló is, de sikereink még várattak magára. Persze nem sokáig, a második világháború után gyorsan „regenerálódó” honi kajak-kenu eredményeit minden sportrajongó ismeri. Az első ötkarikás aranyérmet 1956-ban, Melbournben szereztük, az érmek számát tekintve hazánk ma a legeredményesebb ország a világon.

Ami a sportág szabadidős részét illeti, sokan hódolnak hobbiként a kajakozásnak, folyóinkon, tavainkon gyakran látni egyedül, vagy csoportban lapátolókat. Sok iskolában – vízi táborok keretein belül – a testnevelési oktatás része a kajakozás, kenuzás ismereteinek elsajátítása. Előbbi esetében könnyebb az evezés, viszont természetesen itt is nagyon fontos a megfelelő mozgásforma megtanulása, begyakorlása. A helyes technika elsősorban a hát- és a hasizmokat dolgoztatja. Ha birtokunkban van a megfelelő technika, hosszabb utakra s vállalkozhatunk. A túrakajakosok csónakjai olyan „extrákkal” vannak ellátva, mint például a légmentesen elzárt kamrák, amelyekben kényelmesen és biztonságosan lehet csomagokat tárolni.

A kajak amellett, hogy megdolgoztat, remek kikapcsolódás, nem beszélve arról, hogy segítségével gyönyörű, csendes vízi-zugokat fedezhet fel az ember. Természetimádóknak tehát kiváló választás, a kezdő evezősöknek viszont azt ajánlják, hogy először tavon próbálkozzanak. Nem árt persze emellett tapasztalt kajakos tanácsát kérni, a felszereléstől (ez a rész sajnos nem olcsó és viszonylag nagy a helyigénye is) kezdve a technikáig sok mindenben lehet szükségünk segítségre.

Fotó: sxc.hu

Hogyan tartsuk fent a motivációt?

Ahhoz, hogy elérjük a céljainkat, szükségünk lesz arra, hogy folyamatosan motiváltak maradjunk. Ez azonban nem jön mindig könnyedén, éppen ezért érdemes foglalkozni a motiváció kérdésével.

Ezer színű Margit-sziget

Itt a jó idő, ideje kimozdulni a természetbe! Kiváló és könnyen megközelíthető kiránduló célpont a Margit-sziget, ami rengeteg látnivalóval és programmal várja az odalátogatókat. Itt biztosan mindenki talál magának olyan elfoglaltságot, amit szívesen csinál egy napos délután!

Masszázsra indulsz? – így készülj rá

A masszázs egy testet és lelket melengető, pihentető vagy épp frissítő terápia, amire érdemes kicsit felkészültebben érkezni.

Írjunk gyógyszerlistát! Töltsük le az ÉletMentő applikációt!

Mai témám a mentők kérése adta: vezessünk gyógyszerlistát! Baj esetén a mentőszolgálat munkatársainak fontos tudni, milyen gyógyszert szedünk, így, ha eddig nem tettük érdemes megfogadni a mentők tanácsát.

Vásároljunk helyi termelőtől!

A helyi termékek révén csökkenthető az élelmiszerek szállítási útja, továbbá a termelő, a feldolgozó és a fogyasztó nemcsak fizikailag van „közel” egymáshoz, hanem bizalmi viszony is kialakulhat köztük.