Menü

Bűzölgő magyarok

  • Dátum: 2013.06.01., 21:33

A legelterjedtebb szenvedélybetegség, a dohányzás miatt hazánkban évente legalább 30 ezren vesztik életüket, de ez a szám egyes években meghaladta a 35 ezret is. Hiába az áremelés, az aktív ellenkampány, a riasztó adatok, mert Magyarország továbbra is a dohányfüsttel leginkább fertőzött ország a világon, jelenleg dobogós. Május 31-én tartjuk a nemdohányzók világnapját.

Hiába a nemdohányzók védelméről szóló törvény, amely szerint a kijelölt helyek kivételével tilos dohányozni a közterületnek minősülő gyalogos aluljárókban, zárt légterű közlekedő összekötő terekben, játszótereken, illetve azok öt méteres körzetében, valamint a közösségi közlekedési eszközök megállóiban, várakozó helyeinél és ezek öt méteres körzetén belül sem. A szabályt megszegőknek hiába szabhatnak ki 20 ezertől 50 ezer forintig terjedő egészségvédelmi bírságot, ugyanis a legtöbb imént felsorolt helyen tesznek a dohányosok a többiekre és vidáman pöfékelnek az orruk alá. Szigorúbb ellenőrzést, szigorú büntetést kívánna, óhajtana minden nemdohányzó.

Pedig az a bűzös cigaretta évente mintegy 30 ezer magyar ember életét oltja ki. Európában pedig hazánk az első a 65 év alatti daganat okozta halálozási listán, főleg az olyan megváltoztatható rizikó faktorok miatt, mint a dohányzás.

Hosszasan sorolhatjuk, hogy a cigaretta légúti rendellenességeket, szembetegségeket, gyomorfekélyt, fogínybetegségeket, bőrelváltozásokat, tüdőbetegségeket, szív- és érrendszeri betegségeket, impotenciát, vagy rákot okozhat. Ez nem igazán érdekli honfitársainkat, sőt még az sem, hogy a cigifüst 4000! féle vegyi anyagot, és 70 féle karcinogén anyagot tartalmaz, olyanokat, amik egyébként a gyertyaviaszban, az oldószerben, a WC tisztítóban, a rakéta üzemanyagban, vagy az elemekben található meg. Az sem riasztja vissza őket, hogy a füst, amit kibocsátanak, 2500 másik társukat öli meg évente. A passzív dohányzás ugyanis kimutathatóan kétszer károsabb, mint az aktív. Azaz, a dohányos férj nemdohányzó feleségénél kétszer nagyobb az esély a tüdőrákra. Zárt helyiségben pedig azonnal szemviszketést, orrdugulást, orrfolyást, fejfájást, szédülést, torokfájást, rekedtséget, köhögést, légzési nehézséget okoz a dohányfüst.

A cigaretta miatt évente a világon négymillióan halnak meg, ami azt jelenti 19 percenként öl meg valakit a cigi. Ha a dohányzás népszerűsége továbbra sem csökken, akkor 2030-ra már három másodpercenként int majd búcsút valaki a földi életnek miatta.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felismerve a dohányzás egészségre károsító hatásait 1987-ben hívta életre a Nemdohányzók Világnapját, amit május 31-én tartunk. Feltehetően a dohányosok erre is tesznek. Ha csak magukat ölnék meg, az ellen nem emelhetne senki kifogást, hiszen mindenki a saját sorsának kovácsa, ám amíg mások egészségét is tönkre teszik, mérgezik a környezetet, addig igenis harcolni, küzdeni kell a cigaretta és a szenvedélybetegei ellen.

Forrás:
www.mkardio.hu

Fotó:
sxc.hu

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.