Menü

Ezt próbáld ki - lovaglás

  • Dátum: 2013.07.14., 10:05

A lovaglás különleges sport, hiszen "a sporteszközöd" egy élőlény,amellyel összhangba kell kerülnöd a megfelelő eredmény elérése érdekében.

Abban egyik sportág sem különbözik a másiktól, hogy ha valaki komolyabban akarja űzni, kezdésként muszáj ráhangolódnia az adott tevékenységre.A lovaglás esetében ez a művelet nem egyszerű, hiszen a ló, amellett, hogy élőlény, egy hatalmas,saját, önálló akarattal rendelkező állat.Az első órákhoz éppen ezért mindenképpen érdemes szakember segítségét kérni.

Lovagolni nem bonyolult, ugyanakkor energia és időigényes tevékenység. Ha megtaláljuk a megfelelő lovasudvart és lovat,az még csak az első lépés. Meg kell ismerkednünk az álattal, a felszereléssel, a mozgásfajtákkal, azzal, hogy mit szabad és mit nem. El kell sejátítani a helyes ülést, amely egyenes, biztos, ugyanakkor laza tartást jelent. Már az első nyeregbe pattanást is lehet élvezni, a másik dolog, hogy magas szinten lovagolni megtanulni, évekig tartó munka.

Az, aki fél a lótól, annak még nehezebb, hiszen a bizonytalanságot az állat is megérzi. Az összhang része, hogy ember és állat is tökéletesen megbízik magában és a másikban.

A lovaglás remek élmény tud lenni, emellett fizikai hatásai sem elhanyagolhatóak, nemcsak a ló, a lovas izmait is alaposan átmozgatja. Javítja a koordinációt és az egyensúlyérzéket. Fontos jellemzője, hogy a test mellett az agyat és lelket is dolgoztatja, emiatt például számos betegség (például autizmus, hiperaktivitás, szorongás) kezelésére, gyógyítására is bevetik.A ló sokszor terápiás "eszköz", amely pozitívan befolyásolhatja pélsául a gyermekek fejlődését.Természetesen figyelembe kell venni azt is, hogy ez a sportág sérülésveszélyes.

A lovaglás elsajátítása tehát megfelelő szorgalmat, komolyságot és alázatot igényel, éppen ezért nem ajánlatos mindenkinek. Ugyanakkor, aki úgy érzi, hogy ilyen téren van bepótolnivalója és képes is a fejlődésre, remek választás lehet.

Fotó:
sxc.hu

Hogyan tartsuk fent a motivációt?

Ahhoz, hogy elérjük a céljainkat, szükségünk lesz arra, hogy folyamatosan motiváltak maradjunk. Ez azonban nem jön mindig könnyedén, éppen ezért érdemes foglalkozni a motiváció kérdésével.

Ezer színű Margit-sziget

Itt a jó idő, ideje kimozdulni a természetbe! Kiváló és könnyen megközelíthető kiránduló célpont a Margit-sziget, ami rengeteg látnivalóval és programmal várja az odalátogatókat. Itt biztosan mindenki talál magának olyan elfoglaltságot, amit szívesen csinál egy napos délután!

Masszázsra indulsz? – így készülj rá

A masszázs egy testet és lelket melengető, pihentető vagy épp frissítő terápia, amire érdemes kicsit felkészültebben érkezni.

Írjunk gyógyszerlistát! Töltsük le az ÉletMentő applikációt!

Mai témám a mentők kérése adta: vezessünk gyógyszerlistát! Baj esetén a mentőszolgálat munkatársainak fontos tudni, milyen gyógyszert szedünk, így, ha eddig nem tettük érdemes megfogadni a mentők tanácsát.

Vásároljunk helyi termelőtől!

A helyi termékek révén csökkenthető az élelmiszerek szállítási útja, továbbá a termelő, a feldolgozó és a fogyasztó nemcsak fizikailag van „közel” egymáshoz, hanem bizalmi viszony is kialakulhat köztük.