Menü

Szeretünk választani, de nem mindig

Alapvetően szeretünk választani, hiszen a döntés szabadsága növeli bennünk azt az érzést, hogy hatással vagyunk a körülöttünk történő eseményekre. De tényleg jobban érezzük magunkat attól, ha háromféle fagyi helyett 30 közül választhatunk?

Nem hiába mondjuk, hogy a változatosság gyönyörködtet, hiszen a bőség és elégedettség érzéséhez kapcsolódik. Ebből következően kereskedői szempontból is a széles kínálat, és a sok választási lehetőséget biztosító árukészlet tűnhet jövedelmezőnek.

Ám ez mégsem olyan egyértelmű, az emberi lélek és így a választás lélektana sem ennyire egyszerű. A sok választási opcióval ugyanis valójában nem szeretünk foglalkozni, fárasztó, túlzott energiát igényel tőlünk. Persze személyiség függő, hogy ki milyen keretek között szeret választani. De egy biztos az elégedettség érzését a döntés hozza meg, ha viszont az túl körülményes és időigényes, akkor csökkenti a választást követő pozitív érzelmek szintjét.

Egyszerűség kedvéért, nézzünk egy amerikai kutatásban is szereplő példát. A vizsgálatban két csoportot alkottak, és kétféle döntési helyzetet rendeztek meg. Az első csoport tagjainak 6 féle lekvárt kínáltak, a másodiknak pedig 26 félét. A kísérlet azt igazolta, hogy a több választási lehetőség megnehezíti a döntést, és sokan végül nem is döntenek.

A választás paradoxonának is nevezhetjük ezt a jelenséget, hiszen annak ellenére, hogy szeretünk dönteni sorsunkról, a túlzott válogatás az emberek többségét elrettenti a választástól, és csökkenti az elégedettség érzését. Ha mégis választunk, akkor pedig bizonytalanabbak vagyunk döntésünk helyességében.

Íme, néhány tanács (Barry Schwartz pszichológiaprofesszor nyomán), ami tudatosabbá és eredményesebbé teheti választásainkat:

Kevesebbet bánkódj!
Választó légy, ne gyűjtögető!
Tanuld meg értékelni (szeretni) a korlátokat!
Tedd a döntéseidet visszafordíthatatlanná!

Fotó:
pixabay.com

Hogyan kerülhetjük el és mit tehetünk megfázás ellen?

A betegség, mint olyan, eléggé személyes dolog. Noha a megfázás általában nem okoz komoly tüneteket, akkor is kellemetlen tud lenni, elég csak az állandó köhögésre vagy tüsszögésre gondolni. Az őszi időszakban rengeteg embert “beránt” a náthaszezon, köztük engem is. A tünetek sokszor egyéntől függnek van aki szárazon köhög, van aki hurutosan, van akinek folyik az orra vagy éppen fáj a füle a megfázástól. Mindenkinek megvannak a bevált gyógymódjai - teák, kotyvalékok, illóolajok, levesek és a többi.

Hogyan győzhetjük le az őszi fáradtságot?

A tavaszhoz hasonlóan ősszel is sokakon úrrá lesz a tartós fáradtság, és az állandó levertség. Hosszabb távon pedig a depresszió. Ez ráadásul párosul a hűvös és borongós őszi időjárással. Mit tehetünk ellene?

Baj ha túl sok fehérjét fogyasztunk?

Tény, hogy a magas fehérjetartalmú étrendek mostanában nagyon divatosak, különösen a fogyni vágyók és a sportolók körében népszerűek, azonban arról is beszélni kell, hogy a túlzásba vitt fehérjefogyasztás egyáltalán nem jó és nem egészséges hosszútávon.

Mit jelent a túlfogyasztás és mit tehetünk ellene?

„Az emberek jelenlegi fogyasztásukat tekintve úgy élnek, mintha 1,7 Föld állna rendelkezésünkre, pedig csak ez az egy bolygónk van” – idézem Antal Alexát, a WWF Magyarország kommunikációs vezetőjét. A túlfogyasztás korunk egyik legnagyobb problémája, melynek száma országonként más és más.

A Pomodoro technika – tanulj többet, ugyanannyi idő alatt!

A megfelelő minőségű alvás nagyon fontos a hatékony tanulás szempontjából, mindössze arról van szó, hogy egy kicsit szervezni kell. Ennek pedig az egyik kulcsa a Pomodoro módszer. A következőkben tehát arról lesz szó, hogy hogyan használd ki jobban a tanulásra szánt időt.