Menü

Szeretünk választani, de nem mindig

Alapvetően szeretünk választani, hiszen a döntés szabadsága növeli bennünk azt az érzést, hogy hatással vagyunk a körülöttünk történő eseményekre. De tényleg jobban érezzük magunkat attól, ha háromféle fagyi helyett 30 közül választhatunk?

Nem hiába mondjuk, hogy a változatosság gyönyörködtet, hiszen a bőség és elégedettség érzéséhez kapcsolódik. Ebből következően kereskedői szempontból is a széles kínálat, és a sok választási lehetőséget biztosító árukészlet tűnhet jövedelmezőnek.

Ám ez mégsem olyan egyértelmű, az emberi lélek és így a választás lélektana sem ennyire egyszerű. A sok választási opcióval ugyanis valójában nem szeretünk foglalkozni, fárasztó, túlzott energiát igényel tőlünk. Persze személyiség függő, hogy ki milyen keretek között szeret választani. De egy biztos az elégedettség érzését a döntés hozza meg, ha viszont az túl körülményes és időigényes, akkor csökkenti a választást követő pozitív érzelmek szintjét.

Egyszerűség kedvéért, nézzünk egy amerikai kutatásban is szereplő példát. A vizsgálatban két csoportot alkottak, és kétféle döntési helyzetet rendeztek meg. Az első csoport tagjainak 6 féle lekvárt kínáltak, a másodiknak pedig 26 félét. A kísérlet azt igazolta, hogy a több választási lehetőség megnehezíti a döntést, és sokan végül nem is döntenek.

A választás paradoxonának is nevezhetjük ezt a jelenséget, hiszen annak ellenére, hogy szeretünk dönteni sorsunkról, a túlzott válogatás az emberek többségét elrettenti a választástól, és csökkenti az elégedettség érzését. Ha mégis választunk, akkor pedig bizonytalanabbak vagyunk döntésünk helyességében.

Íme, néhány tanács (Barry Schwartz pszichológiaprofesszor nyomán), ami tudatosabbá és eredményesebbé teheti választásainkat:

Kevesebbet bánkódj!
Választó légy, ne gyűjtögető!
Tanuld meg értékelni (szeretni) a korlátokat!
Tedd a döntéseidet visszafordíthatatlanná!

Fotó:
pixabay.com

Az énidő nem önzőség

Az egyéni boldogság megjelenésével egyre lényegesebbé vált a személyes jólét. Olyannyira fontossá, hogy ma már az önmagunkkal való foglalkozás adja társadalmunk alapját. Az énidő napjainkban divatos kifejezés, sok helyen látjuk, de általában elsiklunk felette. Sokan azt gondolják, hogy elegendő időt töltenek el saját testi-lelki egészségük ápolásával, de ez egy jóval hosszabb folyamat tud lenni, mint a pillanatnyi pihenés.

Mit vigyünk magunkkal és mire figyeljünk túrázáskor?

A túrázás, kirándulás, terepfutás hasznos szabadidős tevékenység és egészséges időtöltés. Sokan nem tudják pontosan, hogy miket kell pakolni a hátizsákjukba, mire kell figyelni, ezért mai cikkünkben tanácsokat hozunk, hogy mi is szükséges egy ideális túrázáshoz.

Hogy közlekedjen a gyerek?

Mire figyelsz, ha átkelsz az úttesten? Hogyan közlekedsz biciklivel? Melyek a fényvisszaverő eszközök? Miért kell bekötni a biztonsági övet? Kinek van elsőbbsége és leginkább: tudod mitől véd meg a bukósisak? Ezeket a kérdéseket nyugodtan tegyük fel gyermekeinknek és tanítsuk őket tudatos közlekedésre!

Milyen munka illik hozzám?

A karrier életünk fontos meghatározója, amely szinte minden életszakaszunkat befolyásolja. Felnőttkorban időnk jelentős részét munkánkkal, munkatársainkkal töltjük, és az általunk végzett tevékenység erősen alakítja mindennapjainkat, életstílusunkat, felfogásunkat, és személyes kapcsolati hálónkat is. Nem véletlen, hogy már egészen kicsiként felteszik a kérdést, hogy “mi leszel, ha nagy leszel”.

Fenntartható nyaralás

Lassan kezdődik a nyaralási szezon, és ennek okán érdemes belegondolni abba, hogyan is tehetnénk fenntarthatóbbá az utazásunkat. Sokszor elég néhány apróságot megváltoztatni az úti tervben és Földünk is velünk örülhet kikapcsolódásunk közben. Ebben a cikkben néhány ötletet olvashattok a környezetbarát nyaralásról!