Menü

Ha lázas a gyerekünk

Itt van az ősz, itt van újra, ami azt is jelenti, hogy újra megkezdődött az óvoda és az iskola. A nagyobb közösségbe bekerülve szinte elkerülhetetlen a betegség. Ha egyszer valaki megkapja, gyakorlatilag végigmegy az egész csoporton, vagy az osztályon. Mit tegyünk, ha lázas a gyerekünk?

Fontos tudnivaló, hogy ténylegesen csak 38 Celsius fok és felette beszélünk lázról, 37.5-től mindössze hőemelkedésről van szó, ez alatt pedig még normális a test hőmérséklete.

A gyerekeknél még többféle helyen mérhetünk lázat, a legkisebbeknél a szakemberek azt tanácsolják, a végbélben mért láz a legegyszerűbb módja, hogy meg tudjuk, valóban valami baj van-e. Azt mindig tartsuk észben, hogy az itt mért hőmérsékletből le kell vonni 0.5 Celsius fokot, akkor kapjuk meg a gyermek valódi hőmérsékletét. Ilyenkor higanyos hőmérőt alkalmazzunk.

Ha viszont meg szeretnénk kímélni csemeténket ettől a kellemetlenségtől, akkor valamivel mélyebbre kell nyúlni a pénztárcánkba, ugyanis a fülben és homlokon is használható digitális készülékek elég drágák, viszont gyorsak és viszonylag pontosak.

A homlokra tehető laphőmérőket inkább kerüljük el, mert ezek leginkább csak irányadóak lehetnek, ám pontos értéket nem mutatnak.

Ha végül bizonyosságot nyert a láz, akkor se essünk kétségbe és ne is rohanjunk azonnal az orvoshoz, előbb kezdjük meg a láz csillapítását. Ennek kétféle módja létezik: gyógyszeresen, vagy borogatással, hűtőfürdővel érhetünk el jó hatást.

A láz mindig hasznos, mert ez azt jelzi, a szervezet védekező rendszere dolgozik. Ráadásul a magasabb hőmérsékleten a kórokozók gyorsabban és jobban pusztulnak.

Ha hűtőfürdőt alkalmazunk a láz csillapítására, akkor 37-38 Celsius fokos vízbe ültessük be a csemetét, majd szépen fokozatosan engedjük meg a hideg vizet is. Ne hűtsük le a vizet túl hidegre, a legjobb, ha 23-24 Celsius fokos marad. Ez éppen elég arra, hogy az áthevült test hőmérséklete visszaálljon.

Alkalmazhatunk hideg vizes borogatást is, de arra mindig figyeljünk, hogy ne a csuklójára és a bokájára tegyük a megnedvesített ruhát. Láz esetén mindig a törzset kell becsavarni, mert ez megfelelően nagy felület ahhoz, hogy hűtő hatást érjünk el vele. A csukók és a bokák felülete túl kicsi a láz csillapításához.

Gyógyszert, hagyományosat és homeopátiásat, is választhatunk. Sőt, akár fordulhatunk a népi gyógyászat felé is, hiszen számtalan lázcsillapító főzetet, teát ismerünk. Ilyen például a bodza, a napraforgó, a csarab (seprűvirág), vagy a legyezőfű is.

Fotó:
pixabay.com

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

Mi az a CGM hajápolás?

A CGM rövidítése a Curly Girl módszernek, mely egy speciális, göndör hajra való hajápolási módszert jelent. A CGM jelölés azt jelenti, hogy göndörbarát termékről van szó, mely megfelel ezeknek a kritériumoknak.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?