Menü

Ezerarcú kakukkfű

Az egész világon ismert gyógy- és fűszernövény, amely számtalan bajra gyógyírt jelent. A téli, megfázásos időszakban eredményesen kezelhetjük vele a náthát, a köhögést, gyerekek esetében is. A kakukkfű ráadásul isteni illatot és ízt ad ételeinknek is.

A kakukkfüvet már az ókorban is ismerték és használták. Egyiptomban például az illóolaját balzsamozásra használták, sőt a húsok tartósítását is ezzel oldották meg. Nagy szükség volt egy jó tartósítószerre, ráadásul ínycsiklandó illatot, kellemes ízt kölcsönzött a húsféléknek. Ezt a remek tulajdonságát a görögök is kihasználták, de itt a bátorság, hősiesség jelképe is volt. A spártai katonák ruhájára például apró kakukkfű ágat hímeztek az asszonyok. A hindu népi gyógyászat pedig a bélférgek elleni leghatékonyabb szernek titulálta.

A kakukkfű ma is gyakorta és igen széles körben alkalmazható gyógynövény. Nem hiányozhat a házi patikánkból, főleg, ha kisgyermekeink vannak. Ez a növény ugyanis az egyik legjobb köhögés csillapító, nyákoldó, köptető, de kiváló a torokfájásra, légúti megbetegedések esetén is. A népgyógyászat úgy tartja a „ a tüdők nemes megerősítője”. Teáját mézzel, vagy önmagában fogyasztva akár kisgyerekeknek is kínálhatjuk, de a belőle készült gyógyszertárban kapható köptetőt is alkalmazhatjuk nátha, megfázás és az előbb felsorolt bajok esetén. Már készül belőle krém is, amely a mellkasra, lábra kenve egyszerűen fantasztikus hatású.

Persze nemcsak ezért szerethetjük a kakukkfüvet. A benne található timol és karvakol remek fertőtlenítőszer, az I. világháborúban például a belőle kivont olajat használták a sebek, sérülések fertőtlenítésére. Erős gomba- és vírusölő hatású is, régen természetes antibiotikumként alkalmazták.

Ezen kívül remek görcsoldó, serkenti az immunrendszert, roboráló hatású is, étvágyjavító, az álmatlanság, a fejfájás és a vérszegénység egyik legjobb ellenszere. Idegerősítő, emésztés serkentő.

Inhalálásra, füstölésre, illetve fürdőzésre is alkalmas. A kakukkfüves fürdőhöz két csésze szárított növényre van szükség, amit vagy egyszerűen a forró vízbe szórunk, vagy pedig forrázatot készítünk belőle, majd tíz percig állni hagyjuk, leszűrjük és ezt öntjük a vizünkbe.

A modern konyha nélkülözhetetlen fűszere, a vad, szárnyas és gombaételek egyik legjobb ízesítője, de a nehezebb levesekbe, a bab, lencse, vagy egyéb ragulevesekbe is ajánlatos belőle tenni emésztést serkentő hatása miatt.

Fotó:
pixabay.com

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.