Menü

Ezerarcú kakukkfű

Az egész világon ismert gyógy- és fűszernövény, amely számtalan bajra gyógyírt jelent. A téli, megfázásos időszakban eredményesen kezelhetjük vele a náthát, a köhögést, gyerekek esetében is. A kakukkfű ráadásul isteni illatot és ízt ad ételeinknek is.

A kakukkfüvet már az ókorban is ismerték és használták. Egyiptomban például az illóolaját balzsamozásra használták, sőt a húsok tartósítását is ezzel oldották meg. Nagy szükség volt egy jó tartósítószerre, ráadásul ínycsiklandó illatot, kellemes ízt kölcsönzött a húsféléknek. Ezt a remek tulajdonságát a görögök is kihasználták, de itt a bátorság, hősiesség jelképe is volt. A spártai katonák ruhájára például apró kakukkfű ágat hímeztek az asszonyok. A hindu népi gyógyászat pedig a bélférgek elleni leghatékonyabb szernek titulálta.

A kakukkfű ma is gyakorta és igen széles körben alkalmazható gyógynövény. Nem hiányozhat a házi patikánkból, főleg, ha kisgyermekeink vannak. Ez a növény ugyanis az egyik legjobb köhögés csillapító, nyákoldó, köptető, de kiváló a torokfájásra, légúti megbetegedések esetén is. A népgyógyászat úgy tartja a „ a tüdők nemes megerősítője”. Teáját mézzel, vagy önmagában fogyasztva akár kisgyerekeknek is kínálhatjuk, de a belőle készült gyógyszertárban kapható köptetőt is alkalmazhatjuk nátha, megfázás és az előbb felsorolt bajok esetén. Már készül belőle krém is, amely a mellkasra, lábra kenve egyszerűen fantasztikus hatású.

Persze nemcsak ezért szerethetjük a kakukkfüvet. A benne található timol és karvakol remek fertőtlenítőszer, az I. világháborúban például a belőle kivont olajat használták a sebek, sérülések fertőtlenítésére. Erős gomba- és vírusölő hatású is, régen természetes antibiotikumként alkalmazták.

Ezen kívül remek görcsoldó, serkenti az immunrendszert, roboráló hatású is, étvágyjavító, az álmatlanság, a fejfájás és a vérszegénység egyik legjobb ellenszere. Idegerősítő, emésztés serkentő.

Inhalálásra, füstölésre, illetve fürdőzésre is alkalmas. A kakukkfüves fürdőhöz két csésze szárított növényre van szükség, amit vagy egyszerűen a forró vízbe szórunk, vagy pedig forrázatot készítünk belőle, majd tíz percig állni hagyjuk, leszűrjük és ezt öntjük a vizünkbe.

A modern konyha nélkülözhetetlen fűszere, a vad, szárnyas és gombaételek egyik legjobb ízesítője, de a nehezebb levesekbe, a bab, lencse, vagy egyéb ragulevesekbe is ajánlatos belőle tenni emésztést serkentő hatása miatt.

Fotó:
pixabay.com

Autoimmun betegségek, amiket érdemes ezzel kapcsolatban tudni

Sokféle szempontból hallhatunk az autoimmun betegségekről, melyek könnyen megkeseríthetik a betegek életét. Íme, néhány információ ezzel kapcsolatban.

Praktikák hasi zsír ellen

A hasi zsírpárna kialakulásának számos oka lehet, melyek közül néhány genetikai, hormonális vagy életmódbeli tényezőkből ered.

Mammográfia: A korai felismerés kulcsa a mellrák megelőzésében

A mellrák világszerte az egyik leggyakoribb daganatos megbetegedés a nők körében, és bár az orvostudomány folyamatosan fejlődik, a gyógyulás kulcsa továbbra is a korai felismerés. Ebben játszik kiemelkedő szerepet a mammográfiai vizsgálat, amely képes már egészen apró, sokszor tünetmentes elváltozásokat is felfedezni.

Por és forróság: így védd magad a nyári rendezvényeken

Nyári fesztiválok, szabadtéri koncertek, – a hangulat forró, de sokszor a levegő is az. A felvert por és a tikkasztó hőség együtt komoly próbatételt jelent a szervezet számára, ezért érdemes tudatosan felkészülni. Néhány egyszerű óvintézkedéssel nemcsak kényelmesebbé, hanem biztonságosabbá is tehetjük az élményt.

Az ülőmunka csendes veszélyei

A modern életstílus egyik jellemzője, hogy egyre többen töltik a napjuk nagy részét ülve – irodai székekben, autóban, vagy épp a képernyő előtt. Bár az ülés kényelmesnek tűnhet, a hosszan tartó ülőmunka komoly egészségügyi kockázatokat rejt magában. Mit okoz a túl sok ülés?