Menü

Európát is fenyegeti az Amerikán végigsöprő járvány

Amerika jó és rossz példa egyszerre. Az elhízás az Egyesült Államokban már évtizedek óta komoly probléma, napjainkra pedig hatalmas mértéket öltött. Ennek ellenére, vagy éppen ezért élen állnak e modernkori népbetegség kutatásában és tudatosításában is.

Hihetetlen számok bizonyítják, hogy nem túlzás járványról beszélni az elhízás problémája kapcsán. Az amerikai lakosság 60-70%-a túlsúlyos vagy elhízott. A nyolcvanas évektől radikális növekedés figyelhető meg az elhízottak arányában, ezzel párhuzamosan pedig a túlsúllyal összefüggő elhalálozási arány is nagymértékben emelkedett. Régen a szegénység és az elhízás között szoros összefüggést lehetett megállapítani, az alsóbb osztályok tagjai még mindig veszélyeztetettebbek, de ma már a jómód sem „véd meg” a járványszerűen terjedő problémától.

Amerikában azonban hamar felismerték, hogy társadalmi problémáról van szó, és éppen ezért kell és lehet is társadalmi szinten fellépni ellene. Már a hetvenes évektől hosszú távú vizsgálatokat indítottak az elhízás felmérése érdekében, ezekben a longitudinális kutatásokban gyerekkortól kezdődően folyamatosan zajlott (zajlik) az adatgyűjtés, azzal a céllal, hogy megismerjék a betegség keletkezésének mechanizmusát, és a betegségben szerepet játszó rizikó faktorokat.

Néhány alapvető tény egyértelműen kimutatható a vizsgálatokból. Egyrészt, hogy az elhízás gyerekkorban kezdődik, a túlsúly már a gyerekeknél is nagymértéket öltött, ami azért különösen veszélyes, mert az elhízott gyerekek 70%-a felnőttkorára sem fogy le. Az elhízás nemcsak az életminőséget rontja, hanem halálos, és következményei társadalmi mértéket öltenek, éppen ezért nem lehet a problémát egyéni szintre delegálni.

Amerikában számos csoport, szervezet, program foglalkozik a megoldás, megoldások keresésével helyi és állami szinten egyaránt. Európában még kevésbé tudatosul az elhízás népbetegség jellege, súlyos negatív társadalmi következményei. Pedig a statisztikák szerint az öreg kontinens népessége is hasonló cipőben jár.

Fotó:
pixabay.com

A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra

A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.

Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit

A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.

Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez

Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.

Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol

Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.