Menü

Európát is fenyegeti az Amerikán végigsöprő járvány

Amerika jó és rossz példa egyszerre. Az elhízás az Egyesült Államokban már évtizedek óta komoly probléma, napjainkra pedig hatalmas mértéket öltött. Ennek ellenére, vagy éppen ezért élen állnak e modernkori népbetegség kutatásában és tudatosításában is.

Hihetetlen számok bizonyítják, hogy nem túlzás járványról beszélni az elhízás problémája kapcsán. Az amerikai lakosság 60-70%-a túlsúlyos vagy elhízott. A nyolcvanas évektől radikális növekedés figyelhető meg az elhízottak arányában, ezzel párhuzamosan pedig a túlsúllyal összefüggő elhalálozási arány is nagymértékben emelkedett. Régen a szegénység és az elhízás között szoros összefüggést lehetett megállapítani, az alsóbb osztályok tagjai még mindig veszélyeztetettebbek, de ma már a jómód sem „véd meg” a járványszerűen terjedő problémától.

Amerikában azonban hamar felismerték, hogy társadalmi problémáról van szó, és éppen ezért kell és lehet is társadalmi szinten fellépni ellene. Már a hetvenes évektől hosszú távú vizsgálatokat indítottak az elhízás felmérése érdekében, ezekben a longitudinális kutatásokban gyerekkortól kezdődően folyamatosan zajlott (zajlik) az adatgyűjtés, azzal a céllal, hogy megismerjék a betegség keletkezésének mechanizmusát, és a betegségben szerepet játszó rizikó faktorokat.

Néhány alapvető tény egyértelműen kimutatható a vizsgálatokból. Egyrészt, hogy az elhízás gyerekkorban kezdődik, a túlsúly már a gyerekeknél is nagymértéket öltött, ami azért különösen veszélyes, mert az elhízott gyerekek 70%-a felnőttkorára sem fogy le. Az elhízás nemcsak az életminőséget rontja, hanem halálos, és következményei társadalmi mértéket öltenek, éppen ezért nem lehet a problémát egyéni szintre delegálni.

Amerikában számos csoport, szervezet, program foglalkozik a megoldás, megoldások keresésével helyi és állami szinten egyaránt. Európában még kevésbé tudatosul az elhízás népbetegség jellege, súlyos negatív társadalmi következményei. Pedig a statisztikák szerint az öreg kontinens népessége is hasonló cipőben jár.

Fotó:
pixabay.com

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.

Gomba vásárlásnál erről mindenképp tudnod kell!

A fehérkalapú csiperkegomba igencsak keresett árucikk, de kevesen tudják úgy elkészíteni, hogy a lehető legtöbb tápanyag benne maradjon, miután a tányérra kerül. Akkor most nézzük, hogy miként kell úgy gombás finomságot készíteni, hogy annak ne csak az íze, hanem a tápértéke is kiváló maradjon.