Menü

Az örökbefogadás természete

Az utóbbi években többször is értesülhettünk a médiából arról, hogy egy- egy híresség külföldről, egzotikus országból fogadott örökbe gyereket. Ezeknek a történeteknek gyakran romantikus színezetet is adnak, és divatosnak tüntetik fel a gyermekvállalás e formáját.

Ám a nehézségekről ezek a hírek sosem szólnak, megtévesztő lehet az az üzenet, hogy a külföldi örökbefogadás egyszerű, gyors folyamat. Az örökbefogadás valójában számos kihívást jelenthet, mind érzelmileg, mind procedurálisan.

Bár hazánkban is sok gyermek él állami gondozásban, a legtöbb esetben a vérszerinti szülők nem mondanak le a szülői jogokról, így ezek a gyermekek nem örökbe fogadhatóak.

Az is probléma lehet, hogy sokan csak úgy tudják elképzelni a szülővé válást, ha kisgyermeket, újszülöttet vesznek magukhoz. Pedig arányaiban nézve ez a kevésbé esélyes, hiszen a legtöbb örökbe fogadható gyermek már nem annyira pici, de ugyanúgy vágyhatnak egy befogadó családra, gondoskodó szülőkre.

Persze egy nem újszülött gyermek még több kihívást jelenthet, hiszen a csalódottság, kiábrándultság falakat építhet a kötődés útjába, így aztán nem biztos, hogy ezek a gyermekek egyből hálát éreznek majd és szeretet az örökbefogadó szülők irányába.

Az előkészületek megtétele örökbefogadás esetén is fontos, és nem feltétlenül csak a speciális felkészülésre kell gondolni, hanem az egyébként várandóság ideje alatt használt csatornákat is igénybe vehetjük örökbefogadó szülőként is.

A gyerekek alkalmazkodó képessége rugalmasabb, de nem szabad őket egyszerre túl sok változással, új helyzettel szembesíteni. Sok figyelemmel, fizikai közelséggel, napirend kialakításával, odafigyeléssel fokozatosan megteremthetjük a kötődés feltételeit.

A lényeg, hogy az örökbefogadott gyermekkel is éppen olyan fontos a kötődés kialakítása, és ennek nincsen természetes akadálya.

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.