Menü

Mi okozhat fogproblémát?

Természetesen a szájhigiénia és a táplálkozás határozza meg leginkább fogaink állapotát. Ezen kívül persze az sem mindegy, hogy ki mit örökölt ezen a téren, de fogproblémáink hátterében állhatnak bizonyos gyógyszerek mellékhatásai is.

Bizonyos antibiotikumok például többféle módon is okozhatnak fogainkkal kapcsolatos kellemetlenségeket. A tetraciklint tartalmazó antibiotikumoktól maradandó elszíneződés alakulhat ki fogainkon, egészségügyi szempontból ez nem káros, de esztétikai problémát jelenthet. Ráadásul egy- egy hosszú távú antibiotikumos kúra hatására (jótékony baktériumflóra elpusztítása miatt) könnyen elszaporodhat szervezetünkben a Candida nevezetű gomba, melynek egyik tünete lehet a fertőző szájpenész kialakulása.

Bizonyos fogamzásgátlók is okozhatnak kellemetlenséget a szájüregben. A magas progeszterontartalmú gyógyszerek gyakori mellékhatása a fogínyduzzanat, mely sok esetben gyulladáshoz is vezet. Az ínygyulladás fokozott érzékenységgel, fájdalommal járhat, ennek ellenére alapos szájápolásra van szükség, hogy megakadályozzuk az esetleges foglazulást, vagy fogvesztést.

Az antidepresszánsok elvileg hangulatunkat befolyásolják, ám bizonyos fajták nagy mennyiségben a véralvadásra is hatással vannak, szedésük ezért növelheti az ínyvérzés kockázatát. (Egyébként fogászati kezelések alkalmával, ilyen okból kifolyólag is meg szokták kérdezni a páciensektől, hogy milyen gyógyszereket szednek.)

Ellentmondásosnak tűnik ugyan, de a biszfoszfonát-tartalmú gyógyszerek, melyeket csontritkulásra írnak fel, az állkapocsban csontelhalást okozhatnak. Állkapocs érzékenysége, fájdalma, duzzanata esetén mindenképpen orvoshoz kell fordulni, mert ezek a tünetek gyulladást és ebből kialakuló fogvesztést jelezhetnek.

Fotó:
pixabay.com

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.