Menü

Mi okozhat fogproblémát?

Természetesen a szájhigiénia és a táplálkozás határozza meg leginkább fogaink állapotát. Ezen kívül persze az sem mindegy, hogy ki mit örökölt ezen a téren, de fogproblémáink hátterében állhatnak bizonyos gyógyszerek mellékhatásai is.

Bizonyos antibiotikumok például többféle módon is okozhatnak fogainkkal kapcsolatos kellemetlenségeket. A tetraciklint tartalmazó antibiotikumoktól maradandó elszíneződés alakulhat ki fogainkon, egészségügyi szempontból ez nem káros, de esztétikai problémát jelenthet. Ráadásul egy- egy hosszú távú antibiotikumos kúra hatására (jótékony baktériumflóra elpusztítása miatt) könnyen elszaporodhat szervezetünkben a Candida nevezetű gomba, melynek egyik tünete lehet a fertőző szájpenész kialakulása.

Bizonyos fogamzásgátlók is okozhatnak kellemetlenséget a szájüregben. A magas progeszterontartalmú gyógyszerek gyakori mellékhatása a fogínyduzzanat, mely sok esetben gyulladáshoz is vezet. Az ínygyulladás fokozott érzékenységgel, fájdalommal járhat, ennek ellenére alapos szájápolásra van szükség, hogy megakadályozzuk az esetleges foglazulást, vagy fogvesztést.

Az antidepresszánsok elvileg hangulatunkat befolyásolják, ám bizonyos fajták nagy mennyiségben a véralvadásra is hatással vannak, szedésük ezért növelheti az ínyvérzés kockázatát. (Egyébként fogászati kezelések alkalmával, ilyen okból kifolyólag is meg szokták kérdezni a páciensektől, hogy milyen gyógyszereket szednek.)

Ellentmondásosnak tűnik ugyan, de a biszfoszfonát-tartalmú gyógyszerek, melyeket csontritkulásra írnak fel, az állkapocsban csontelhalást okozhatnak. Állkapocs érzékenysége, fájdalma, duzzanata esetén mindenképpen orvoshoz kell fordulni, mert ezek a tünetek gyulladást és ebből kialakuló fogvesztést jelezhetnek.

Fotó:
pixabay.com

Vitamin helyett

Egyszerű megoldás bekapkodni reggel pár vitamint és azzal letudni a vitamin – és ásványianyagbevitelt. Nem azt akarom mondani, hogy a multivitaminkészítmények nem jók, de az tény, hogy ha élelmiszer formájában viszed be a vitaminokat és ásványi anyagokat, azzal sokkal jobban jársz! Hogy is kell ezt pontosan? Mondom

Immunerősítés ősszel

Bár olykor az időjáráson sem látszik meg, de valóban elkezdődött az igazi őszi időszak. Viszont ez a kései nyár számos lehetőséget tartogat számunkra, ha szeretnénk az egészségünket felkészíteni a jóval vitaminszegényebb téli hónapokra.

Az agyrázkódás okai és (lehetséges) következményei

Gyerekként három óra ugrálás, jó sok elesés, meg egy kiadós verekedés sem tudja ledönteni az embert a lábáról. Felnőttként ennél jóval kevesebb is elég ahhoz, hogy komoly bajok történjenek.

Az altató mellékhatásai a szervezetre

A rövid hatású szereket azoknál a pácienseknél alkalmazzák, akik nehezen alszanak el, ezek ugyanis gyors hatásukkal segítik az elalvást, majd a rövid hatástartam miatt nem okoznak másnap álmosságot.

Zöldségek, amelyek nagyon hízlalnak

Vannak olyan zöldségek, amelyeket jobb, ha elkerülünk a diétánk alatt. Kik az igazán tiltólistások?