Menü

Így oldjuk feszültségeinket

A hatékony stresszkezelés nemcsak a mindennapi feszültségek csökkentése miatt fontos, hanem egészségünk megőrzése és életminőségünk javítása érdekében is.

Stresszkezelő módszerekkel egyébként mindannyian rendelkezünk, ezeket általában észrevétlenül, tudattalanul használjuk a különböző élethelyzetekben. A kérdés csak az, hogy vajon ezek az automatikusan működő egyéni technikák mennyire hatékonyak. A hatékonyságot pedig nem lehet általánosan megállapítani, hiszen ez minden esetben helyzet és személyiség függő is.

Tehát például a konfliktuskerülő magatartást általában nem túl hatékony problémamegoldásnak tekintik, de bizonyos helyzetekben jó megoldás lehet, és csökkentheti a stresszhatást is. Egyébként a rendszeres testmozgás is a stresszkezelés egyik hétköznapi módja, a sportolás oldja a feszültséget, anélkül, hogy ez a pozitív hatása tudatosulna bennünk. A másoktól való segítségkérés is tulajdonképpen stresszcsökkentő technika, hiszen ilyenkor mérsékeljük a túlzott felelősséget, és mások segítségével növeljük az adott feladattal kapcsolatos határainkat. Ennek a módszernek az alkalmazása egyébként kulturálisan nagyon eltérő lehet, hiszen nem mindegy, hogy a segítségkérés az szégyennek minősül, vagy teljesen elfogadható hatékony problémamegoldásnak.

Azt már sokkal nehezebb felmérni, hogy hol a határ a természetes stressz (amit még elbírunk, még szükséges is) és a negatív stressz között. Utóbbi már az a kategória, amikor a feszültség túl nő rajtunk, megbénít, gátolja viselkedésünk hatékonyságát, és hosszú távon egészségromlást is eredményez.

Az sem mindegy (stresszkezelés szempontjából), hogy milyen stresszről van szó, lehet munkahelyi, iskolai vagy akár otthoni is. A család működésének dinamikájában megjelenő folyamatos stresszhatás azért is különösen rossz, mivel a legtöbb hétköznapi, természetes stresszkezelő módszernek alapvető háttere az otthon, illetve a család (lásd: aktív pihenés, segítségkérés, probléma megosztása másokkal). 

Fotó:
pixabay.com

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.


Miért kell figyelni a PH-ra?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot. Ezt az értéket nagyon egyszerűen, otthon is megmérhetjük!

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

A fejfájások típusai - A legtöbb kezelhető

A fejfájás az egyik leggyakoribb panasz; alig van olyan ember, aki élete során ne találkozna vele. Becslések szerint Magyarországon körülbelül egymillió migrénes van, és ennél is nagyobb azok száma, akik a visszatérő fejfájás egyéb formáiban szenvednek.