Menü

Öt éves kortól kötelező az óvoda

Nem sokan tudnak róla, de jövőre, szeptember 1-től életbe lép egy új rendelet miszerint három éves kortól kötelező óvodába járni a gyerekeknek. Így egyelőre ez a kötelezettség csak az öt éves kicsiket érinti.

A napokban zajlik az ország valamennyi óvodájában a beiratkozás. A legtöbb helyen három éves kortól fogadják a csemetéket, de akad olyan szülő, aki a gyermekét öt éves koráig nem akarja közösségbe adni, inkább otthon neveli. Most még erre lehetősége van, azonban jövőre, szeptember 1-től már a három éveseknek is kötelező lesz óvodába járni.

A jelenlegi jogszabályok szerint az óvodai kötelezettség azokra a gyermekekre vonatkozik, akik az adott évben betöltik az ötödik életévüket, ami azt jelenti, hogy ezek a kicsik a nevelési év kezdő napjától napi négy órát kötelesek részt venni az óvodai nevelésben.

Az új rendelet szerint 2015. szeptember 1-től ötről három évre esik vissza a korhatár. Elvileg már az idén életbe lépett volna ez a rendelkezés, ám a kormány úgy döntött, egy évvel elhalasztják, hogy addig is bővíteni tudja a férőhelyeket.

Az EMMI szerint jelenleg 2294 állami és 447 egyházi, magán és egyéb óvoda működik az országban. A szabályok szerint a szülő köteles a területileg illetékes óvodába íratni a gyermekét, azonban ettől el lehet térni. Például, ha valaki egyházi intézménybe szeretné járatni a gyermekét, és ilyen óvoda nincs a közelben, akkor egyáltalán nem köteles a helyibe vinni.  Természetesen ugyanez vonatkozik a Waldorf, vagy a Montesorri, sőt a magán óvodákra is.

Néhányan azonban másként próbálják kijátszani azt, hogy ne a helyi óvodába kelljen beíratni a gyerkőcöt. Ennek érdekében lakcímet változtatnak, átjelentkeznek. Azonban az önkormányzat leellenőrizheti, főleg nagy túljelentkezés esetén, hogy valójában az adott család mióta lakik az új lakcímen és ott ténylegesen életszerűen élnek-e. Ha esetleg nagyon szigorúak az önkormányzatnál, akkor a védőnőtől is kérhetnek igazolást, s ennek elmaradása esetén meg is tagadhatják a gyermek felvételét.

Tudni kell még azt is, hogy a jelenlegi szabályok szerint gyermekünket öt éves korig hordhatjuk családi napközibe. A magán óvoda viszont egyenértékű az állami intézményekkel, vagyis köznevelési intézmény és itt 3-7 éves gyermekek nevelését, fejlesztését, felzárkóztatását, tehetséggondozását, felügyeletét végzik, épp úgy, ahogy a hagyományos óvodákban.

Fotó:
pixabay.com

Mit tehetünk a terhességi visszerekkel?

A várandósság hónapjai alatt elég sok nő szembesül aggódva különböző bőrproblémákkal, ekcémával, kellemetlenségekkel, pluszkilókkal, dudorodó visszerekkel. A visszerek látványa nem túl szép és bizalomgerjesztő, de nemcsak esztétikailag zavaró, hanem egészségügyi kockázatot is jelentenek.

Az igazi anya-lánya kapcsolat titka

Amíg gyerek a lány, addig is lehetnek benne kihívások, mint minden szülőségben, de felnőttként jó kapcsolatban maradni a lányunkkal/anyánkkal, igazi művészet.

Játszani jó!

A kisgyerekek kedvenc elfoglaltsága a játék. Lehet szabadtéri vagy szobai, társas vagy csak egy főre szóló játék, az mindenképp igaz, hogy egyszerre kapcsolja ki és fejleszti a gyerekeket. Igaz lehet ez a felnőttekre?

Miért vannak a terhességi rosszullétek és mit tehetünk ellene?

A várandósság csodálatos dolog, azonban igencsak megnehezítik a reggeli, esti rosszullétek. Nagyon nehéz elvégezni a napi feladatokat, munkába indulni, gyereket ellátni, ha az ember a rosszullétekkel küszködik. Jó esetben 12-16 hét alatt elmúlnak ezek az émelygések, s addig is lehet enyhíteni a tüneteken.

Edzés vagy tanulás: muszáj választani?

Sajnos manapság sok szülő kényszerül választásra a sport és a tanulás között, s végül általában a tanulás felé billen a mérleg. Mondhatni feláldozzák a szellemi tevékenység oltárán a mozgást. Mert a kettő együtt nehezen megy, vagy egyik a másik rovására…
Valóban így van ez?