Menü

Kutya a vízben

Nyáron nem csak az embernek, hanem a kutyáknak is jól esik a hűsölés a vízben. Már annak a kutyának, aki szeret úszni. De vajon mitől függ, hogy a kutya vízkedvelővé válik-e, vagy sem? Elsősorban attól, hogy mihez szoktatjuk hozzá, vagy milyen élményeket szerez a fürdőzéssel kapcsolatosan. Sok esetben nem is tudunk róla, hogy az állatnak jó élményei kapcsolódnak-e a pancsoláshoz, főleg ha örökbefogadott ebről van szó. Sajnos sok kutya számunkra érthetetlen okból nem szeret úszni, de ezeknek is megvan a maga háttere, pl. ha kiskorában ráerőltették, vízbe dobták, vagy a kádban való fürdetésnél szerzett rossz élményeket a vízzel.

Magyarországon eleve nem könnyű megoldani, hogy a kedvencünk úszhasson, a jogszabályok ugyanis megtiltják, hogy a kutyákat vigyünk a strandok területére. Emiatt a legnagyobb tavainknál, a Balatonban és a Velencei tónál is nehezen megoldható a kutyás strandolás. Általában olyan helyekre vihetjük csak fürdeni a kutyát, ahol ember viszont nem strandolhat, nehéz tehát közös élményeket szerezni. Pedig kiválóan lemozgatja a kutyát az úszás, valamint a vízben való játék.

De vajon jogos-e a tiltás? Összességében azt mondhatjuk, hogy nem. A kutyával való fürdőzés, főleg nyílt vizeken nem terjeszt semmilyen fertőzést, nincs káros hatással az egészségünkre. Sokan attól tartanak, hogy az állatok a vízbe piszkítanak, és ez okoz egészségügyi problémákat, erről azonban szó sincs: érdekes módon a kutya nem vizel a vízbe. Akkor keletkezhet hátrány a kutyás strandolásból, ha az állattartó nem figyel eléggé a kedvencére. Ha nem szedi össze az ürülékét, az kellemetlenséget okozhat, ha pedig a homokozóba piszkít, az veszélyes lehet a gyerekekre nézve. De vajon biztosan a teljes tiltás a megoldás, nem pedig a szabályozás?

A kutyák és az emberek kulturált együttélése és szabadidő-eltöltése közös felelősség. Talán a társadalom sem rendelkezne ennyi sztereotípiával, ha mindenki az állatához igazodva alkalmazkodna a helyzetekhez: nyilvánvaló, hogy agresszív kutyát ne vigyünk nyilvános helyekre, és hogy fel kell szedni a kutyapiszkot. Sajnos Magyarországon még mindig hiányosak az állattartók ismeretei, de sajnos a motivációi is, a fentieket tekintve. Nehéz a közös időtöltés, mert sok parkba nem engednek kutyát (Budapesten több parkban még ember sem léphet a fűre, nemhogy kutya), és alig akad olyan üzlet, vagy szolgáltató, ahol szívesen látják a kedvenceinket. Elképzelhetetlen számunkra az olasz hangulat, ahol a közhiedelemmel ellentétben nem megeszik, hanem az ember természetes társaként kezelik a kutyákat, és még az élelmiszerboltba is bemehetnek a gazdival.

A magyar kutyás társadalom azonban leleményes: felkutatja azokat a fürdőhelyeket, ahol a jogszabály ellenében hallgatólagosan elfogadják a kutyákat. Találunk ilyen helyeket a Balatonon is, a jogszabály pedig csak bizonyos körzetben való tartózkodást tiltja. Ha megfelelő távolságra evezünk kedvencünkkel a tóban, akkor már szabad a fürdőzés. Igazán kár, hogy csónakot kell venni, vagy bérelni ahhoz, hogy kedvencünkkel közösen hűsölhessünk. Talán a kutyás strandok lehetősége lenne a kellemes megoldás mindenki számára, de ezt egyelőre a jogszabályi környezet nem teszi lehetővé.

Fotó:
pixabay.com

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.

10 illemszabály, amit a gyereknek is tudnia kell

Mire tanítsuk a gyermekünket kiskorától kezdve, mely illemszabályokat illik tudnia? Természetesen a legjobb tanítás, ha a gyerek látja tőlünk a helyes viselkedést, hiszen öntudatlanul leutánoz minket.

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.