Menü

Vigyázat, a leander mérgező!

A leander mára az egyik legkedveltebb nyári virág lett kis hazánkban is. Sajnos a magyar nevét kevesen ismerik, nem sokan hívják babérrózsának ezt a pompás növényt. Közkedveltsége érthető, hiszen a tartása viszonylag egyszerű, jó ütemben növekszik, és mind a levele, mind a dús virágzata nagyon szép. Azonban vigyázzunk vele, ugyanis minden része mérgező!

A leander gyökere, fás szára, levelei, virágai mind-mind mérgező tejnedvet tartalmaznak. Figyeljünk oda a kisgyerekekre, állatokra, hogy semmiképp se játsszanak ezzel a növénnyel, valamint ne egyék meg. És bár a leanderrel való foglalatoskodás kellemes azoknak, akik szeretik a kertészkedést, a növény pedig meg is hálálja azt, ne felejtsünk el szappanos vízzel kezet mosni a leander ültetése, metszése után!

A növény mindegyik része glikozidokat, valamint alkaloidákat tartalmaz, amelyek a szervezetbe kerülve kellemetlen és veszélyes tüneteket okozhatnak. Súlyosabb esetben a mérgezés halásos is lehet, ugyanis szívbénító hatást, keringési zavarokat okozhat. Kevésbé veszélyes, de negatív hatásai a fejfájás, rosszullét, hasmenés, hányás, vagy allergiás bőrreakciók. A leander okozta tünetek jelentkezése esetén mindenképpen forduljon orvoshoz, valamint fogyasszon sok folyadékot, hogy a méreganyagok tisztulhassanak a szervezetből.

Elővigyázatos tartás mellett azonban a babérrózsa igazi mediterrán hangulatot varázsol az otthonunkba. Csodálatos virágai szinte csokrokban nőnek a növényen, amelynek a hosszúkás, sötétzöld (néhány fajta esetén sárgászöld) levelei szintén kellemes látványt nyújtanak. A leander Dél-Európából származik, de nálunk is nagyon közkedvelt örökzöld növény. Bár a hideget is jól tűri (idén erre szüksége is van), tehát 2-3 fokos átmeneti fagyot is eltűr, azért igazi déli növény, amely igényli a napfényt. Nem véletlen, hogy üdülőterületeken még többet látunk belőle: kedveli a párás környezetet, és a víz közelségét. Ezért figyeljünk a rendszeres öntözésére, tápoldatozásra, esetleg spricceljük vízpermettel is. A leander könnyen szaporítható. Mivel egyébként is metszeni kell, ezért csak gyökereztetnünk kell a lemetszett ágakat, kb. 6-8 hét alatt ez megtörténik, és máris elültethetjük. Viszonylag gyorsan nő, úgyhogy csak annyira szaporítsuk, hogy minimum 4 évente át kell ültetni nagyobb edénybe. Gondoljunk arra is, hogy a megfelelő téli tárolóhelyről is gondoskodnunk kell majd a számára a szezonon kívül. A rózsaszín, fehér, sárga virágú növénynek sok fajtája létezik, érdemes válogatni közülük! 

Fotó:
pixabay.com

A délutáni, esti túlevés okai

Egész nap tartod magad, ügyesen eszel, mértékletesen, aztán hazaérve előbb vagy utóbb étel után nézel, és ott valami megborul. Elveszik a kontroll és jön a délutáni/esti túlevés.

A sikertelenség fő okai

Hazánkban az emberek átlagosan úgy élik az életüket, hogy céljaikat nem sikerül megvalósítaniuk, elégedetlenek a munkahelyükkel, rossznak ítélik meg az anyagi helyzetüket és úgy összességében nincsenek kiegyezve az életükkel. Ennek a fajta sikertelenségnek számtalan oka lehet, most mi az 5 leggyakoribbat emeljük ki.

Módszerek a hatékony tanuláshoz

A magyarok átlag életkora 75 környékére tehető. Ebből rosszabb esetben 8, jobb esetben pedig legalább 16 évet tanulással töltünk. Tanulni azonban nem mindenki szeret, és nem is egyenlő hatékonysággal tud. Egyes tanulási technikák és módszerek viszont bizonyítottan megkönnyítik a tanulást.

Őszi sporttippek

Javában benne vagyunk az őszben, a ködös reggelekben, az esősebb délutánokban, a capuccinos délelőttökben, de a hétvégi biciklizésekben, a napsütötte, erdei túrákban is tarkabarka levelek között. A szabadtéri sportolás legjobb időszaka.

Légy önmagad legjobb barátja!

A legjobb barátaink elfogadnak minket olyannak, amilyenek vagyunk, és így szeretnek. Cserébe elmondhatjuk a problémáinkat, miközben a legjobbat kívánjuk a másik számára.