Menü

Vigyázat, a leander mérgező!

A leander mára az egyik legkedveltebb nyári virág lett kis hazánkban is. Sajnos a magyar nevét kevesen ismerik, nem sokan hívják babérrózsának ezt a pompás növényt. Közkedveltsége érthető, hiszen a tartása viszonylag egyszerű, jó ütemben növekszik, és mind a levele, mind a dús virágzata nagyon szép. Azonban vigyázzunk vele, ugyanis minden része mérgező!

A leander gyökere, fás szára, levelei, virágai mind-mind mérgező tejnedvet tartalmaznak. Figyeljünk oda a kisgyerekekre, állatokra, hogy semmiképp se játsszanak ezzel a növénnyel, valamint ne egyék meg. És bár a leanderrel való foglalatoskodás kellemes azoknak, akik szeretik a kertészkedést, a növény pedig meg is hálálja azt, ne felejtsünk el szappanos vízzel kezet mosni a leander ültetése, metszése után!

A növény mindegyik része glikozidokat, valamint alkaloidákat tartalmaz, amelyek a szervezetbe kerülve kellemetlen és veszélyes tüneteket okozhatnak. Súlyosabb esetben a mérgezés halásos is lehet, ugyanis szívbénító hatást, keringési zavarokat okozhat. Kevésbé veszélyes, de negatív hatásai a fejfájás, rosszullét, hasmenés, hányás, vagy allergiás bőrreakciók. A leander okozta tünetek jelentkezése esetén mindenképpen forduljon orvoshoz, valamint fogyasszon sok folyadékot, hogy a méreganyagok tisztulhassanak a szervezetből.

Elővigyázatos tartás mellett azonban a babérrózsa igazi mediterrán hangulatot varázsol az otthonunkba. Csodálatos virágai szinte csokrokban nőnek a növényen, amelynek a hosszúkás, sötétzöld (néhány fajta esetén sárgászöld) levelei szintén kellemes látványt nyújtanak. A leander Dél-Európából származik, de nálunk is nagyon közkedvelt örökzöld növény. Bár a hideget is jól tűri (idén erre szüksége is van), tehát 2-3 fokos átmeneti fagyot is eltűr, azért igazi déli növény, amely igényli a napfényt. Nem véletlen, hogy üdülőterületeken még többet látunk belőle: kedveli a párás környezetet, és a víz közelségét. Ezért figyeljünk a rendszeres öntözésére, tápoldatozásra, esetleg spricceljük vízpermettel is. A leander könnyen szaporítható. Mivel egyébként is metszeni kell, ezért csak gyökereztetnünk kell a lemetszett ágakat, kb. 6-8 hét alatt ez megtörténik, és máris elültethetjük. Viszonylag gyorsan nő, úgyhogy csak annyira szaporítsuk, hogy minimum 4 évente át kell ültetni nagyobb edénybe. Gondoljunk arra is, hogy a megfelelő téli tárolóhelyről is gondoskodnunk kell majd a számára a szezonon kívül. A rózsaszín, fehér, sárga virágú növénynek sok fajtája létezik, érdemes válogatni közülük! 

Fotó:
pixabay.com

Örömtréning technikája

Szükségünk van a pihenésre, de nem mindegy, milyen körülmények között és hogyan töltjük a stresszes hétköznapok utáni lazítást.

A jó főnök tulajdonságai

A főnöki titulust nem adják ingyen, és a vezetői rang sem csöppen csak úgy az ölbe. Ahhoz pedig, hogy valaki kiváló vezető legyen, elengedhetetlen a kollégáival ápolt jó kapcsolat, ami egyben a vállalat fejlődésének kulcsa is.

Felnőtt társasjátékok II. avagy ki mondta, hogy csak a gyerekek szeretnek játszani?

Ki mondta, hogy csak a gyerekek szeretnek játszani? – tettem fel a kérdést az előző, felnőtt társasjátékokkal foglalkozó cikkemben. A folytatásban be is mutatok néhányat a legnépszerűbbek közül!

Aerob-anaerob edzés, melyik mi is pontosan?

Aerob és anaerob jelentése, az edzések közötti különbség. Sokszor hallani ezeket a kifejezéseket, de kevesen tudnák megmondani, pontosan, miről is van szó. Nézzük melyik mit takar.

Társasjátékok felnőtteknek

Ki mondta, hogy a felnőttek nem szeretnek játszani? Téves elképzelés, hogy a társasjáték a gyerekeknek való. Ha szétnézünk a piacon, bizony látni, milyen jópofa felnőtt társasjátékokra lehet bukkanni és milyen széles a paletta, akármilyen alkalomra is keresgélünk felnőtteknek való társasokat. Ötletes, kreatív, szórakoztató!