Menü

Vigyázat, a leander mérgező!

A leander mára az egyik legkedveltebb nyári virág lett kis hazánkban is. Sajnos a magyar nevét kevesen ismerik, nem sokan hívják babérrózsának ezt a pompás növényt. Közkedveltsége érthető, hiszen a tartása viszonylag egyszerű, jó ütemben növekszik, és mind a levele, mind a dús virágzata nagyon szép. Azonban vigyázzunk vele, ugyanis minden része mérgező!

A leander gyökere, fás szára, levelei, virágai mind-mind mérgező tejnedvet tartalmaznak. Figyeljünk oda a kisgyerekekre, állatokra, hogy semmiképp se játsszanak ezzel a növénnyel, valamint ne egyék meg. És bár a leanderrel való foglalatoskodás kellemes azoknak, akik szeretik a kertészkedést, a növény pedig meg is hálálja azt, ne felejtsünk el szappanos vízzel kezet mosni a leander ültetése, metszése után!

A növény mindegyik része glikozidokat, valamint alkaloidákat tartalmaz, amelyek a szervezetbe kerülve kellemetlen és veszélyes tüneteket okozhatnak. Súlyosabb esetben a mérgezés halásos is lehet, ugyanis szívbénító hatást, keringési zavarokat okozhat. Kevésbé veszélyes, de negatív hatásai a fejfájás, rosszullét, hasmenés, hányás, vagy allergiás bőrreakciók. A leander okozta tünetek jelentkezése esetén mindenképpen forduljon orvoshoz, valamint fogyasszon sok folyadékot, hogy a méreganyagok tisztulhassanak a szervezetből.

Elővigyázatos tartás mellett azonban a babérrózsa igazi mediterrán hangulatot varázsol az otthonunkba. Csodálatos virágai szinte csokrokban nőnek a növényen, amelynek a hosszúkás, sötétzöld (néhány fajta esetén sárgászöld) levelei szintén kellemes látványt nyújtanak. A leander Dél-Európából származik, de nálunk is nagyon közkedvelt örökzöld növény. Bár a hideget is jól tűri (idén erre szüksége is van), tehát 2-3 fokos átmeneti fagyot is eltűr, azért igazi déli növény, amely igényli a napfényt. Nem véletlen, hogy üdülőterületeken még többet látunk belőle: kedveli a párás környezetet, és a víz közelségét. Ezért figyeljünk a rendszeres öntözésére, tápoldatozásra, esetleg spricceljük vízpermettel is. A leander könnyen szaporítható. Mivel egyébként is metszeni kell, ezért csak gyökereztetnünk kell a lemetszett ágakat, kb. 6-8 hét alatt ez megtörténik, és máris elültethetjük. Viszonylag gyorsan nő, úgyhogy csak annyira szaporítsuk, hogy minimum 4 évente át kell ültetni nagyobb edénybe. Gondoljunk arra is, hogy a megfelelő téli tárolóhelyről is gondoskodnunk kell majd a számára a szezonon kívül. A rózsaszín, fehér, sárga virágú növénynek sok fajtája létezik, érdemes válogatni közülük! 

Fotó:
pixabay.com

Mi történik, ha éhezünk?

Mi történik, ha éhezünk? Mit jelent a mennyiségi és mit a minőségi éhezés? Mi a megoldás?

Ha babát szeretnél…

Amikor eldöntjük, hogy babát szeretnénk, a legfőbb félelmünk, hogy soká várat magára a pozitív terhességi teszt. Nyilván a természet a főnök ő teszi a dolgát, azonban néhány trükkel mi is növelhetjük a teherbeesés esélyét.

Falászavar – mi az oka?

A falászavarnak nevezett kontrollálatlan falásrohamok 2013-ben jelentek meg önálló kórképként a mentális betegségek rendszerében. Falászavar esetén hirtelen és egyszerre jóval több ételt és ezáltal több kalóriát fogyaszt az illető.

Zenét hallgatok a munkahelyemen. Vajon jól teszem?

Bizonyos előnyei vannak, de ugyanúgy megtaláljuk a hátrányait is. Nem mindegy, milyen az a zene, milyen hangerővel szól, és egyáltalán, kikkel vagyunk egy irodában. Íme egy kis elemzés, objektív és szubjektív szemüvegen keresztül egyaránt.

Arctalan zaklatók

A cyberbullying, vagyis internetes zaklatás, már hosszú évek óta égető probléma, amely megoldása vagy törvényi szabályozása még mindig nincs teljesen tisztázva.