Menü

Az unokájának is árthat, ha dohányzik terhesség alatt

Döbbenetes módon még mindig téma az, hogy a terhesség alatti dohányzás biztosan ártalmas-e a babának. Azok, akik mégis próbálnak kiállni a terhességi dohányzás ártalmatlansága ellen, azzal érvelnek, hogy a cigarettázás hirtelen abbahagyása stresszt, vagy akár depressziót okozhat, és ez árthat a babának, hiszen a tartós stressz depresszióra, cukorbetegségre, vérnyomászavarra való hajlamot okozhat.

A másik közhiedelem, hogy a dohányzás abbahagyásakor méreganyagok szabadulnak fel a szervezetben, ami ez esetben ártalmas a babának, így akkor valamivel jobb néhány szál cigivel „szinten tartani”. A méreganyagok felszabadulása igaz, csakhogy másik értelemben: a szervezet azonnal elkezd jobb állapotba kerülni. A vér szénmonoxid-szintje már 8 óra után csökken, 2 nap alatt pedig teljesen eltűnik a szervezetből. Az egyéb pozitív hatások is folyamatosan jelennek meg, a megvonási tünetek pedig 2-3 hét alatt eltűnnek. A kb. 3 hetes stresszt pedig nem neveznénk tartós stressznek, ha a várandósság 9 hónapig tart…

És mi van a mérleg másik nyelvében, ha az anya dohányzik babavárás közben? Sajnálatos módon sokkal súlyosabb kockázati tényezők: alacsony születési súly, vagy tartós növekedési zavar, koraszülés, oxigénhiányból adódó fogyatékosságok, idegrendszeri problémák, légúti betegségek, vagy akár magzati elhalás. Továbbá kimutatott tény, hogy a terhesség ideje alatt dohányzó anyukák gyermekeinél jóval magasabb a bölcsőhalál kockázata.

Míg a várandósság alatti dohányzás károsságát cáfolók azzal érvelnek, hogy lehetséges a stressz miatti vérnyomászavar kialakulása, addig svéd kutatók igazolták, hogy a dohányzó kismamák majdnem felénél biztosan tartós és súlyos vérnyomás-problémák jelentkeznek már csecsemőkortól kezdve. Látható tehát, hogy a dohányzás sokkal közvetlenebb és biztosabb módon jelent kockázatokat, mint annak abbahagyása.

Másik bizonyított tény, hogy a dohányzó nők körében négyszer gyakoribb a méhen kívüli terhesség előfordulása! Ennél is megdöbbentőbb tényező, hogy generációkon átívelő problémát okozhatnak a várandósság ideje alatt elszívott nikotinrudak, az unokánál például megnövekszik az asztma kockázata. Ez még akkor is igaz, ha maga az édesanya nem dohányzik!

Biztosan megéri? 

Fotó:
pixabay.com

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.