Menü

Anyák a munkaerőpiacon

Itt az ideje, hogy lassan itthon is tudatosuljon: a családbarát, illetve anyabarát munkahelyek megteremtése társadalmi érdek, ne csak hirdessük, hogy a gyerekvállalás érték, hanem értékeljük is.

Fontos lenne, hogy a gyerekvállalás ne taszítsa a nőket sem az inaktivitás kényszerébe, ehhez pedig elengedhetetlen, hogy az ő speciális igényeik ne süket fülekre találjanak a munkaerőpiacon.

Nem kivételezésről van szó, hanem a hátrányos helyzet kompenzálásáról, olyan foglalkoztatási formák alkalmazásáról, melyek munkáltatói és munkavállalói szempontból is előnyös feltételeket teremtenek a kisgyerekes nők számára.

Jelentős előrelépés, hogy ma már itthon is számos anyabarátnak tekinthető foglalkoztatási formát tesz lehetővé a törvényi szabályozás, más kérdés, hogy gyakorlatban ezeket milyen mértékben alkalmazzák. Ilyen foglalkoztatási forma például a távmunka, a bedolgozás, a részmunkaidő, kötetlen munkaidő. A munkáltatói oldal érzékenyítése családbarát, illetve anyabarát szempontból elengedhetetlen, és persze a munkavállalói oldalról sem lehet le venni minden felelősséget. A gyerekvállalás sok változást hoz: átalakulnak a prioritások, formálódik a szülők személyisége, átrendeződik a külvilággal való kapcsolattartás. Hogy a gyerekvállalás ne jelentsen automatikusan hátrányt egy nő számára a munkaerőpiacon egyéni felelősség is, tudatosan őrizni, ápolni kell a korábbi szellemi, illetve kapcsolati tőkénket, hiszen egy elavult szaktudás, önbizalomhiánnyal  kombinálva nem fog keresletre találni még egy „érzékeny” munkaerőpiacon sem.

Bár vannak e téren pozitív változások, mégis társadalmunk ebből a szempontból rendkívül kétszínű: egyrészről hirdeti a gyerekvállalás értékét és piedesztálra emeli az anyákat, ugyanakkor az élet számos területén egy nő számára a gyerekvállalás hátránnyá válik.

Fotó:
pixabay.com

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.