Menü

Minden második embert érint a reflux

A reflux egy igen gyakori betegség: a tápcsatorna felső szakaszának működési zavarát jelenti. A laikusok számára lefordítva egy olyan folyamatról van szó, amikor étkezés után a gyomor tartalma gyomornedvekkel és gyomorsavakkal elkeveredve visszajut a nyelőcsőbe ott kellemetlen tüneteket okozva.

Több helyütt olvasni arról, hogy egy felmérés szerint a reflux betegség minden második embert érinti hazánkban. Nem kell hozzá szakorvosi diploma, hogy kimondjuk, ennek okai leginkább a helytelen, magyaros táplálkozásban rejlenek.

A reflux tünetei főként akkor jelentkeznek, amikor tele esszük magunkat, a nyelőcső és a gyomorszáj izmai ellazulnak és a gyomor tartalma a gyomorsavakkal, nedvekkel elkeveredve visszajut, felfelé a nyelőcsőbe. Ilyenkor savas, maró érzés lesz úrrá rajtunk, a csípős visszaböfögéstől nehezen szabadulunk, köhögési inger és roham is kialakulhat. Ezzel párhuzamosan  a gyomorégés is megjelenik, sőt súlyosabb esetben a szegycsont mögötti égő érzésről is panaszkodnak a betegek. Utóbbi azért is kellemetlen, mert többször előfordul, hogy a szívinfarktus tüneteit vélik felfedezni magukon a refluxos betegek, pedig a mellkas középvonalában jelentkező égő érzés, ami akár a karokig elhúzódhat, ezt a gyomorbetegséget jelzi.

A szakemberek azt tanácsolják, a refluxra hajlamosak kerüljék a zsíros, fűszeres, magyaros ételeket, az olajban sült étkeket, az ecetes, savas savanyúságokat, a paradicsomot, a csokoládét, a koffeint, valamint az alkoholt. Utóbbi kettő igazi melegágyat biztosít a gyomorsavnak, még az egészséges embereket is sokszor elsavasítják.

A reflux olyankor is kialakulhat, amikor túl szoros ruhát hordunk egész napon át, vagy egy kiadós étkezés következtében, amikor hirtelen előre hajolunk, előre dőlünk. Főleg a kismamákat kínozhatja, de számukra megnyugtató, hogy a várandósság végével a reflux is elmúlik.

A refluxra való hajlamot a sok cukor, édesség, az elhízás és a dohányzás növeli.

Fotó:
pixabay.com

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.