Menü

Masszázs a babának

Nemcsak szívmelengető közös program lehet babánkkal, hanem számos pozitív élettani hatást is elérhetünk, ha rendszeresen masszírozzuk kisbabánkat.

A babamasszázst egészen korán, akár már a születést követő hetekben elkezdhetjük, kiváló alkalmat biztosítva egy kis minőségi együttlétre babánkkal. A rutinszerű babagondozási tevékenységek mellett a babamasszázs a kismama és a kisbaba számára is valódi élvezetet jelenthet, és számos pozitív hatással bírhat.

A babamasszázs előnyei valóban széleskörűek, általános nyugtató hatása mellett többek között ellazítja az izmokat, enyhíti az emésztési panaszokat, serkenti a baba emésztőrendszerét, illetve az oxigéndús vér keringését. A gyakorlatokkal még a fogzás időszakát is elviselhetőbbé tehetjük, és többek között a nátha tüneteit is enyhíthetjük babánknál az arc megfelelő masszírozásával. Az érintés bizonyítottan fontos szerepet játszik a kisbabák testi-lelki fejlődésében, a masszázs továbbá a kötődés kialakulását is elősegíti.

Interneten, vagy szakkönyvekben kereshetünk leírást a babamasszázs gyakorlatairól. De van néhány hasznos tanács, amit érdemes megfogadnunk annak érdekében, hogy a masszázs valóban pozitív hatással legyen ránk és a babánkra is. Először is megfelelő olajat válasszunk, lehetőleg valamilyen natúr olajat (például: mandula, szőlőmag) használjunk, mely gondosan ápolja a baba bőrét. Ezek a hidegen sajtolt olajak drágábbak más termékeknél, de nem tartalmaznak olyan káros anyagokat, mint például parfüm, vagy tartósítószer. A nyugodt légkör és ráhangolódás megteremtése is fontos lépés, biztosítsunk jó meleg hőmérsékletet, hogy babánk meztelenül se fázzon, ráadásul ez segíti az ellazulást is.

A szoktatás is kulcskérdés lehet, ha rendszeresen végezzük és megfelelő körülményeket biztosítunk, idővel babánk is élvezni fogja. Ez ugyanis nem magától értetődő, ezért nem is szabad erőltetni, kényszerré tenni a baba számára. Féléves kor után, a mozgásfejlődéssel párhuzamosan egyre kevésbé tűrik általában a babák az egy helyben történő, nyugodt fekvést, ezért ebben az időszakban nagyobb valószínűséggel utasítják vissza, vagy legalábbis teszik lehetetlenné a masszázst. Ha nekik éppen játszani van kedvük, kúszni, mászni, ne korlátozzuk őket, próbálkozzunk a masszázzsal máskor, jó alkalom lehet az esti alvás előtt, fürdetéskor. Egyébként éppen ezért érdemes már pár hetes kortól elkezdeni a masszázst, hogy a baba is hozzászokjon, és később is szívesen vegye a kényeztető gyakorlatokat.

A masszázs lehet egy olyan rendszeres tevékenység, szeánsz, mely a napirendbe illeszkedik, de alkalmazhatjuk alkalmanként is, például hasfájás, székrekedés esetén a baba hasát masszírozva enyhíthetünk a kicsi panaszain.

Fotó:
pixabay.com

Amit sose mondj egy kamasznak

Az biztos, hogy nem egyszerű időszak egy szülő életében, amikor a gyereke kamaszkorba, vagy kiskamaszkorba lép. Az addig felhőtlen szülő-gyerek kapcsolat megbomlik. Mit kerüljünk el, mit ne mondjunk egy kamasznak?

Hogyan altassuk a babát

Friss szülőként rengeteg minden miatt aggódunk, de az egyik legelső és valószínűleg legnehezebb pontja a szülővé válásnak az altatás. Van, amikor szerencsések vagyunk és a baba jó alvó, de akkor sem árt odafigyelni néhány apróságra.

Énekelj a gyermekednek!

Az éneklő édesanya, vagy nagymama érzelmileg pozitívan hat a gyermekre, felkelti a figyelmét, kíváncsivá teszi, megnyugtatja, fejleszti, s még egy bensőségesebb kapcsolat is kialakul.

Ha koszos a gyerek…

Mindenki tudja, hogy bizonyos mennyiségű koszt meg kell ennie egy gyereknek, s nem tesz jót nekik, ha mindig csupa sterilek, tiszták és foltmentesek, a környezetük pedig hiperszuper, antibakteriális

Mesés karácsony avagy mit meséljünk ünnepkor és mit ne

Egy készülődéssel teli, karácsonyt váró, sürgős-forgós nap után olyan békés a családi környezetben mesét olvasni a gyermekünknek. Vannak olyan klasszikus karácsonyi történetek, amelyeken mi magunk is felnőttünk, mert generációk óta nem mennek ki a divatból. A klasszikus mesék a szeretetről, megbocsátásról szólnak.