Menü

Multitasking képesség – a modern kor elvárása?

Az úgynevezett „multitasking” fogalom a számítástechnikából ered, magyarra körülbelül úgy lehetne lefordítani, hogy egyszerre több feladatot, párhuzamos tevékenységeket folytatunk. Az informatika fejlődésével együtt az embertől is elvárja a világ azt a képességet, hogy minél több dologra legyen képes egyszerre figyelni. Vajon ez egy fejlesztendő képesség, amely elvárás ahhoz, hogy haladjunk a korral, vagy tönkretesszük magunkat, ha mindig megosztjuk a figyelmünket?

Bizonyos, hogy a munkaerőpiac modern szereplői elvárják a munkavállalóktól a multitasking képességeket. Egyszerre gépeljünk és telefonáljunk, teljesen egyértelmű… Az emberek a rohanó világban maguktól is próbálnak egyszerre több tevékenységet végezni, hátha akkor gyorsabban végeznek, behozzák a lemaradásukat, és lépést tudnak tartani az eszeveszett tempót diktáló környezetükkel.

Azok az emberek, akiknek kicsi gyerekük van, úgy tűnik automatikusan fejlődik a multitasking képességük, hiszen megszokottá válik a számukra, hogy egyik szemük a gyereken, másik pedig a feladatukon van. Többgyerekes családoknál mindez pedig hatványozódik. Nem is beszélve arról, ha az édesanya, vagy édesapa otthonról dolgozik, miközben a gyerekére vigyáz. A szülők fáradtságához nagyban hozzájárul, hogy nap mint nap van egyszerre a kezükben a gyerek és a fakanál/gereblye/laptop/telefon, stb. – és mindezekre párhuzamosan figyelnek, intézik, bonyolítják.

Bizony az egyszerre többfelé figyelés igencsak igénybe veszi az agyat. Egyes emberek könnyebben, mások nehezebben kivitelezik a megosztott figyelmet. Sőt, van aki még élvezi is, és lételeme, hogy egy időben több dolog történjen. Tény és való, hogy ez egy előnyös képesség a mai világban, de miközben kivitelezzük, figyeljünk oda magunkra és másokra is: ha családtagjaink, barátaink azt érzik, hogy sosem kapnak teljes figyelmet, csak részlegeset, mert nekünk közben mindig más dolgunk van, az káros a kapcsolatokra nézve. Arról nem is beszélve, hogy mindenkinek szüksége van pihenésre – néha már az is pihentető lehet, ha egyszerre csak egy dologra figyel, nem pedig többre.

Ráadásul a kutatók szerint agykárosító hatása lehet annak, ha egyszerre több képernyőn lógunk: televízió, számítógép, okostelefon… Ugyanis ez módosítja az agyunk azon területét, amely az érzelmek és a hangulat szabályozásáért felel, valamint segít az objektív gondolkodásban és a döntéshozatalban. Kimutatásuk szerint a depresszió egyik oka is lehet, ha több interaktív felületen szórjuk szét a figyelmünket párhuzamosan. 

Fotó:
pixabay.com

Használt ruhát venni menő!

Sokan szeretik a használt ruha piacot, hiszen fantasztikus és egyedi darabok bújnak meg olykor-olykor a túrkálókban, ami manapság már egyáltalán nem kínos dolog.

Mi okozza az utazás utáni depressziót?

Tapasztalták már, hogy nyaralásból hazatérve szomorú hangulatuk lett? Ez az úgynevezett nyaralás utáni depresszió, amely egyáltalán nem ritka jelenség. Szerencsére az ilyenkor fellépő rosszkedv különböző módszerekkel enyhíthető.

Óvjuk okoseszközeinket, gyógyszereinket a melegtől!

Nem csak az emberek viselik nehezen a kánikulát, hanem a technológiai eszközök is megsínylik a szélsőséges időjárást. Az extrém időjárás nem csak az emberek életét nehezíti meg, de használati tárgyainkban is kárt tehet.

Kemping a kertben

Szeretnéd átélni egy kemping hangulatát, de nincs rá lehetőséged, hogy elutazz otthonról? Rendezz be a kertedben egy sátrat, és éld át otthonról a szabadban töltött éjszaka autentikus hangulatát, az otthon közelségének előnyeivel fűszerezve!

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.