Menü

„ A mamák nem mennek el”

Egy mama, egy édesanya elvesztése mindig nagyon nehéz és fájdalmas, akár fiatalabb, akár idősebb korban megy el. Ahogy azonban az énekes Zorán dala is üzeni: „a mamák nem mennek el”!

Mindenki életében vannak veszteségek, ha nem így lenne, élményeink sem lennének és így értelme se lenne az életnek. Ezt könnyű mondani, de mégsem vigasztal minket az a mondat, hogy „ez az élet rendje…”, amikor például elvesztünk egy számunkra fontos embert. Persze, tudjuk jól, hogy mindenki meghal egyszer, de amikor egy anya, vagy egy mama megy el, akkor értetlenül állunk azelőtt, hogy másnap mégis felkel a nap, és forog tovább a föld.

Valóban nehéz mit kezdenünk ezzel a fájdalommal, és vajon mibe kapaszkodhatunk a gyász után? Ha érezzük, hogy szerettünk hiánya mennyire elfogadhatatlan számunkra, gondoljunk csak bele, miért fáj ennyire. Hát azért, mert életünket tartalmasabbá tette, élményeket adott a vele való együttlét, tanított minket, támogatott minket, elfogadott minket, szeretett minket… És már szárnyal is az emlékezet vissza felé, sorra felidéződnek az együtt töltött szép, vicces, szomorú, vagy csak átlagos, hétköznapi pillanatok.

De következő percben már megint elszorul a torkunk, hiszen az emlékek a múlté már, vagy mégsem? Az életünk ezekkel az emlékekkel sokkal több, mint nélkülük, és a szerettünk elvesztése, nem jelenti azt hogy elvésznek azok a „kincsek” is, melyeket tőle, illetve általa kaptunk.

Az anyai szeretet egy olyan jelenség, ami nem szűnik meg az édesanya elvesztésével, mert az megalapozza emberi kapcsolatainkat, és átöleli az egész életünket. Az anyai szeretet felesel az idővel, és más fizikai törvényekkel, nem tud nem jelen időben létezni. Ezért ha a fájdalomtól szinte kiüresedik lelkünk, idézzük fel a mamával töltött pillanatokat, és érezni fogjuk, ahogy máris szeretet jár át bennünket, mert a mamák már csak ilyenek…nem mennek el.

Fotó:
pixabay.com

Nevelési módszerek, amelyek nem tesznek jót a gyermeknek

Minden szülő a legjobbat szeretné gyermekének. Nem mindig tudatosítjuk azonban, hogy nem jó mindenáron a „legjobb“ szülőnek lenni, olyannak, aki gyermekének mindent megvásárol, amit az akar, vagy megoldja helyette a problémáit és akárhányszor leesik, mindig felveszi. Az ilyen módszerrel számos fontos leckétől fosztjuk meg gyermekünket, mellyel még gyerekkorában kellene megbirkóznia, amikor a következmények még nem fájnak annyira, mint felnőttkorban.

A túlzott engedékenység nem tesz jót

Mennyi engedékenység fér össze a gyerekneveléssel? A humánus nevelésnek része a „megengedés”, tehát az a szülői magatartás, hogy nem teljes mértékben kontroll nélkül, de viszonylagos rugalmassággal engedjük érvényre jutni a gyerek akaratát. Az engedékenység nem egyenlő a megengedéssel. A „megengedés” önmagában még nem valami nagylelkű dolog, hanem elvárható valakitől, aki nem kívánja rabságban tartani a másikat.

Nepotizmus, nepo babyk

Manapság a világ a hatalmak harcának színtere, legyen az országok között, országokon belüli megmérettetések, vagy akár a showbiznisz. Ennek egyik mozgatórugója a nem mindig etikus nepotizmus.

Unatkozik a gyerek

"Anya/Apa unatkozom!" - egy olyan mondat, amit szülőként gyakran hallunk. Azonban pszichológusok szerint nem is akkora baj, ha a gyermek unatkozik időnként. Többek között azok miatt az okok miatt sem, amelyről mai cikkünkben lesz szó.

Iskolai ballagás, évzáró, osztálykirándulások a kánikulában

Sok helyen a napokban tartják az általános iskolai ballagásokat, az évzáró ünnepségeket, osztálykirándulásokat. Mit lehet tenni, ha a forróságban kirándul a gyerek, vagy az iskola udvarán tartják az évzáró ünnepséget?