Menü

Ezt próbáld ki! - Kézilabda

  • Dátum: 2015.03.06., 11:38

Érdekesség, hogy eddig épp ez a sportág maradt ki bemutató sorozatunkból. Valószínűleg ennek az az egyik oka, hogy hazánkban rendkívül népszerű és általában nem kell nógatni a fiatalokat a kipróbálására.

Pedig a kézilabda egyáltalán nem könnyű és egyszerű sport, ellenben rendkívül látványos. A magyar sikereknek és hagyománynak hála rengeteg gyerek választja ezt a sportágat, ám az idősebbek közül szinte kizárólag azok űzik, akik versenyszerűen játszanak.

Tény, a kézilabda nem hobbisport, ugyanakkor ez komolyságát is mutatja. Az ügyesség és a technikai felkészültség mellett komoly fizikai adottságok és állóképesség szükséges hozzá.

Ebben a sportágban aztán nincs gond az intenzitással és a mozgás alaposságával, a kézilabda nyaktól lábfejig dolgoztat. Sokszor talán túlságosan is, de erre majd visszatérünk.

A kézilabdában futni, ugrani és dobni kell, ezek az alapvető mozgásformák mindig is izgatták az emberiséget, hiszen részei voltak fejlődésének. Maga a játék azonban csak a 20. század elején alakult ki, előtte különböző „elő-sportágak” bontogatták szárnyaikat. Érdekesség, hogy a kézilabdát először elsősorban nem a megszokott, mai játéktereken, hanem nagypályán játszották, és 11 fő alkotott egy csapatot. A nagypályás kézi először 1936-ban, Berlinben szerepelt az olimpiai játékokon.

A kézilabda kispályás változata korábban is létezett, párhuzamosan a nagypályással, de inkább csak az északi, rosszabb időjárási körülményekkel rendelkező országokban számított teremsportnak a játék. A „kicsi” aztán előbújt a háttérből és szépen lassan legyőzte a „nagyot”. Az ok egyszerű, a kispályás verzió gyorsabb, dinamikusabb, izgalmasabb volt. A 60-as évek végére a nagypályás kézi nagyjából el is tűnt.

1972-ben a kézilabda ismét helyet kapott az olimpián, a népszerűsége pedig folyamatosan nőtt. A szabályváltozások jót tettek a sportágnak, amely az elmúlt évtizedekben rengeteget fejlődött technikailag és taktikailag. Persze még mindig van hová, a játékvezetői felfogás, az ítéletek szubjektivitása időről-időre vitákat vált ki.

A kézilabda, mint említettük, rendkívül erőteljes sport, amelyben egyszerre kell atletikusnak, ügyesnek és nagyon erősnek lenni. Hátránya a viszonylag nagy sérüléskockázat, valamint az, hogy versenyszerűen bizonyos fizikai paraméterek alatt nem lehet űzni.

Fotó:
wikipédia

Masszázsra indulsz? – így készülj rá

A masszázs egy testet és lelket melengető, pihentető vagy épp frissítő terápia, amire érdemes kicsit felkészültebben érkezni.

Írjunk gyógyszerlistát! Töltsük le az ÉletMentő applikációt!

Mai témám a mentők kérése adta: vezessünk gyógyszerlistát! Baj esetén a mentőszolgálat munkatársainak fontos tudni, milyen gyógyszert szedünk, így, ha eddig nem tettük érdemes megfogadni a mentők tanácsát.

Vásároljunk helyi termelőtől!

A helyi termékek révén csökkenthető az élelmiszerek szállítási útja, továbbá a termelő, a feldolgozó és a fogyasztó nemcsak fizikailag van „közel” egymáshoz, hanem bizalmi viszony is kialakulhat köztük.

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.