Menü

Ezt próbáld ki! - ökölvívás

  • Dátum: 2015.03.19., 08:34

Iszonyatosan kemény sportról van szó, de a sokszor hangoztatott közvélekedéssel ellentétben egyáltalán nem durva időtöltés.

Aki megállja a helyét bokszolóként, annak nincs gondja az erőnléttel. Az ökölvívás hihetetlenül komoly fizikai, állóképességi felkészültséget igényel, ugyanakkor a mentális oldaláról sem szabad megfeledkezni. Sokan azt gondolják, hogy a boksz az, hogy két ember püföli egymást a ringben, holott valójában ez egy igazi taktikai csata, amely során a fizikai paraméterek (erő, gyorsaság, állóképesség) mellett a koncentráltság, a tudatosság és a taktika is megütközik egymással.

Az ökölvívást hazánkban is sokan űzik versenyszerűen, ugyanakkor ott vannak az úgynevezett hobbisták, akik nem lépnek ringbe, de bokszedzéseket végeznek. Az ő edzéseik nagyjából ugyanazokat az elemeket tartalmazzák, mint a versenyzők tréningjei, de természetesen az egymással való mérkőzés finomabb keretek között zajlik. (A finomabb kifejezés csak a magasabb szinttel való összehasonlításban állja meg a helyét, az utcáról beesve bárki könnyedén a padlón találná magát egy hobbista elleni gyakorlás közben.)

Az ökölvívás mondhatni egyidős az emberiséggel, és természetesen a mai modern sport kialakulásánál is ott volt. Olimpiai sportágról van szó. Érdekesség, hogy az amatőr és a profi ökölvívás világa mekkora eltérést és különbséget mutat. Előbbi is népszerű, de a legjobbak dollármilliókért lépnek ringbe és a fél világ nyomon követi meccseiket. Ebben a világban világsztárok születnek.

Visszatérve a hobbi és amatőr bokszra, voltaképpen bárki belevághat. A gyerekeknek 13 éves kor felett ajánlják, persze az edzéseket el lehet előbb is kezdeni. Mindenképpen szükséges az alap állóképesség megszerzése, illetve a különböző technikák elsajátítása. Mint említettük, a hobbistáknál nincs durvulás, sérülések persze becsúszhatnak, de összességében nem a másik legyőzése a cél, hanem a fejlődés. Persze nem való mindenkinek, hiszen aki retteg az ütésektől, annak nem feltétlenül helyes választás, ugyanakkor a (kisebb) félelem legyőzésére is jó lehet. Bokszklubot szinte minden nagyobb városban találunk, és biztosak lehetünk benne, hogy a legtöbb helyen örülnek az új jövevényeknek, érdeklődőknek.

Fotó:
pixabay.com

Masszázsra indulsz? – így készülj rá

A masszázs egy testet és lelket melengető, pihentető vagy épp frissítő terápia, amire érdemes kicsit felkészültebben érkezni.

Írjunk gyógyszerlistát! Töltsük le az ÉletMentő applikációt!

Mai témám a mentők kérése adta: vezessünk gyógyszerlistát! Baj esetén a mentőszolgálat munkatársainak fontos tudni, milyen gyógyszert szedünk, így, ha eddig nem tettük érdemes megfogadni a mentők tanácsát.

Vásároljunk helyi termelőtől!

A helyi termékek révén csökkenthető az élelmiszerek szállítási útja, továbbá a termelő, a feldolgozó és a fogyasztó nemcsak fizikailag van „közel” egymáshoz, hanem bizalmi viszony is kialakulhat köztük.

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.