Menü

A kutya nem malac, nem biztos, hogy mindent megehet!

Még él a klasszikus hiedelem, hogy mindenféle maradékot a kutyának lehet adni. Pedig a kutyának bizonyos esetekben problémája lehet a romlott ételektől, akadhat közöttük olyan, amit nem bír a gyomra, vagy nem tud együtt megenni, és gyomorrontást kaphat.

Hogy mik a gyomorrontás tünetei kutyák esetében? Amennyiben azt látjuk, hogy az állat étvágytalanná válik, hangulata megváltozik, farkát lecsapja, nem találja a helyét, nem tud elaludni, esetleg fájdalmát jelzi, nyögdécsel, füvet eszik, vagy akár hány, úgy elképzelhető, hogy gyomorpanasz áll az eset hátterében. Az ebet mindenképpen vigyük állatorvoshoz, aki a bélgázosodást, puffadást tapintásos vizsgálattal is meg tudja állapítani.

A jó hír, hogy az időben felismert gyomorbaj kutyáknál néhány azonnali injekcióval, valamint rövidebb diétával könnyen gyógyítható, ahogy az embernél is. Ilyenkor natúr főtt rizst, valamint kefirt, vagy natúr joghurtot ehet az állat – ez utóbbi a kedvező bélbaktériumok arányát segít növelni.

A kisebb testű, gondosan tenyésztett, kényelmesen tartott kutyák gyomra érzékenyebb lehet. Figyeljünk oda erre, és a kutyatápokon, valamint konzerveken kívül inkább olyan ételeket adjunk az ebeknek, amiket magunk is megennénk. A házi koszt (az állat igényeire szabva) jót tesz, de csak akkor, ha nem konyhamalacnak használjuk a kutyát, hanem megfelelően elkészített és tárolt ételt kaphat. A száraztáp, valamint konzerv tárolására is érdemes odafigyelni: a száraztáp esetenként molyosodhat, a konzerv pedig hamar megromolhat, ha felbontás után hűtés nélkül tároljuk. Fontos továbbá, hogy ismert forrásból származó, megfelelő összetételű kutyaeledelt kapjon a kedvencünk. Ezzel kapcsolatban az állatpatikus, állatorvos, valamint elismert tenyésztők véleményét érdemes kikérni. 

Fotó:
pixabay.com

Nevelési módszerek, amelyek nem tesznek jót a gyermeknek

Minden szülő a legjobbat szeretné gyermekének. Nem mindig tudatosítjuk azonban, hogy nem jó mindenáron a „legjobb“ szülőnek lenni, olyannak, aki gyermekének mindent megvásárol, amit az akar, vagy megoldja helyette a problémáit és akárhányszor leesik, mindig felveszi. Az ilyen módszerrel számos fontos leckétől fosztjuk meg gyermekünket, mellyel még gyerekkorában kellene megbirkóznia, amikor a következmények még nem fájnak annyira, mint felnőttkorban.

A túlzott engedékenység nem tesz jót

Mennyi engedékenység fér össze a gyerekneveléssel? A humánus nevelésnek része a „megengedés”, tehát az a szülői magatartás, hogy nem teljes mértékben kontroll nélkül, de viszonylagos rugalmassággal engedjük érvényre jutni a gyerek akaratát. Az engedékenység nem egyenlő a megengedéssel. A „megengedés” önmagában még nem valami nagylelkű dolog, hanem elvárható valakitől, aki nem kívánja rabságban tartani a másikat.

Nepotizmus, nepo babyk

Manapság a világ a hatalmak harcának színtere, legyen az országok között, országokon belüli megmérettetések, vagy akár a showbiznisz. Ennek egyik mozgatórugója a nem mindig etikus nepotizmus.

Unatkozik a gyerek

"Anya/Apa unatkozom!" - egy olyan mondat, amit szülőként gyakran hallunk. Azonban pszichológusok szerint nem is akkora baj, ha a gyermek unatkozik időnként. Többek között azok miatt az okok miatt sem, amelyről mai cikkünkben lesz szó.

Iskolai ballagás, évzáró, osztálykirándulások a kánikulában

Sok helyen a napokban tartják az általános iskolai ballagásokat, az évzáró ünnepségeket, osztálykirándulásokat. Mit lehet tenni, ha a forróságban kirándul a gyerek, vagy az iskola udvarán tartják az évzáró ünnepséget?